ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ: Φοιτητές - εργατιά μαζί

Η Υπουργός Παιδείας συνεχίζει να εκβιάζει τους φοιτητές σε σχέση με την εξεταστική και το εξάμηνο. Οι φήμες για την απώλεια του εξαμήνου σε μεγάλες σχολές, όπως η Γεωπονική και η Νομική, δίνουν και παίρνουν. Ταυτόχρονα, με συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής απείλησε ότι θα συνενώσει Πανεπιστήμια για να «πειθαρχήσουν» οι καθηγητές και όσοι αντιδρούν στο νόμο.

Για να διευκολύνει την ανάδειξη των νέων οργάνων διοίκησης, τα περίφημα «Συμβούλια Ιδρύματος», κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με στόχο να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία. Οι καταλήψεις των φοιτητών και οι κινητοποιήσεις των καθηγητών και των διοικητικών των ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν της έχουν αφήσει κανένα περιθώριο να προχωρήσει μέχρι τώρα.

Τα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση πανηγυρίζουν ότι υπάρχει κάμψη των καταλήψεων. Ισχύει ότι σε πολλές σχολές οι πιέσεις είναι υπαρκτές, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της ΔΑΠ έχει μπει σε πλήρη λειτουργία, υπάρχει κομμάτι φοιτητών που φοβάται ότι η σύγκρουση με το Υπουργείο μπορεί να φέρει εκδικητικά μέτρα από τη μεριά της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο έχει ενισχυθεί το μπλοκ «αντικατάληψης».

Συζήτηση για την προοπτική

Από την άλλη, η συμμετοχή των φοιτητών στις απεργιακές διαδηλώσεις της 5ης Οκτώβρη ήταν μαζική. Οι συνελεύσεις κερδίζονται στις σχολές όπου συμμετέχει πολύς ανένταχτος κόσμος και η συζήτηση πάει στη συνολική προοπτική.

«Στην Αρχιτεκτονική καταφέραμε να συνεχίσουμε την κατάληψη. Στην πρώτη ψηφοφορία το πλαίσιό μας πήρε 167 ψήφους, όσες και το πλαίσιο «αντικατάληψης». Στη δεύτερη ψηφοφορία παρά το ότι το ΜΑΣ δεν ψήφισε υπέρ, όπως και η ΠΑΣΠ, καταφέραμε να κερδίσουμε τη συνέλευση αφού κόσμος που δεν είχε ψηφίσει τίποτα την πρώτη φορά καταλάβαινε ότι θα χαθεί η συνέλευση αν δεν ψήφιζε. Είχαμε κάνει συζήτηση για τον ρόλο των καταλήψεων. Δεν είναι μόνο απέναντι στο νόμο, αλλά και για συμπαράσταση στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις τους. Είμαστε κομμάτι της συνολικής αντίστασης στα μέτρα της κυβέρνησης», μας είπε η Μαρία Γρυσμπολάκη.

Κεντρικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ο συντονισμός με τις μαθητικές καταλήψεις, με τους εργαζόμενους που ξεσηκώνονται στο δημόσιο τομέα από τα Υπουργεία μέχρι τις Εφορίες, ενώ σημείο καμπής θα είναι η Πανεργατική Απεργία στις 19 Οκτώβρη.

Σε καμία σχολή δεν έχει χαθεί η μάχη. Συνελεύσεις που δεν αποφασίζουν κατάληψη την μία εβδομάδα, μπορούν να κερδηθούν την επόμενη και μάλιστα με μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών να συμμετέχει στην κινητοποίηση (για παράδειγμα διαβάστε δίπλα για τη Φιλοσοφική).

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και σχολές που τώρα μπαίνουν στον αγώνα. «Στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν είχαμε κατάληψη πιο πριν. Την Πέμπτη όμως έγινε Γενική Συνέλευση. Το πλαίσιο που πλειοψήφησε ήταν της ΠΑΣΠ που πρότεινε κατάληψη μίας εβδομάδας. Όμως, δεν έβαζε νέα συνέλευση για τη συνέχεια. Έτσι, τα ΕΑΑΚ μαζί με το ΜΑΣ, τους αναρχικούς και μια παράταξη που έχουμε στη σχολή, τους «Δέκα» κατεβάσαμε κοινό ψήφισμα για να γίνει η επόμενη συνέλευση τη Δευτέρα 17/10, να πάρουμε νέα απόφαση για κατάληψη και να κατεβάσουμε πανό στην απεργία στις 19 Οκτώβρη», μας δήλωσε η Ελεάννα Τσώλη. 

Νέα δυναμική στις καταλήψεις και στις κινητοποιήσεις δίνουν οι πρωτοετείς. Αυτήν την εικόνα μας μετέφερε ο Νεκτάριος Χάινταρ από το 1ο έτος της Ιατρικής Πάτρας. «Το γενικότερο κλίμα στο πρώτο έτος είναι θετικό απέναντι στις κινητοποιήσεις. Προφανώς, με όλη αυτή τη λάσπη που έχει πέσει, υπάρχουν ερωτήματα για την κατάληψη και τα μέσα πάλης. Το κομμάτι όμως που έχει τέτοιες αμφιβολίες, όλο και μειώνεται μέσα από πολιτική συζήτηση. Εξηγούμε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν είναι απομονωμένο, αλλά χρειάζεται να βρεθεί μαζί με τους συμμάχους του μέσα στην υπόλοιπη κοινωνία τους εργαζόμενους. Ο κόσμος που το αντιλαμβάνεται αυτό, αρχίζει να μπαίνει στο δρόμο του συλλογικού αγώνα για να κλιμακώσουμε με καταλήψεις και απεργίες. Οργανώνουμε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 18/10 για τη συμμετοχή στην μεγάλη Πανεργατική Απεργία».

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Έμπνευση από την Αίγυπτο

Φιλοσοφική

Χαροκόπειο

Μαθηματικό

Απεργία στα σχολεία

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας

Η "Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας" καταγγέλει