Ιταλία, Πορτογαλία στους δρόμους

Το Σάββατο 8 Οκτώβρη ήταν μέρα μαζικών εργατικών κινητοποιήσεων στην Ιταλία. Στη Ρώμη δεκάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες πήραν μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που κάλεσε η συνομοσπονδία CGIL (η πιο αριστερή από τις τρεις κύριες συνομοσπονδίες της Ιταλίας). Η CGIL δίνει συνέχεια μετά την πετυχημένη γενική απεργία της 6ης του Σεπτέμβρη.

Το πακέτο μέτρων πέρασε από τη Γερουσία και το Κοινοβούλιο, με τις ίδιες δικαιολογίες που ακούγαμε και στην Ελλάδα στην προηγούμενη φάση της κρίσης. Χρειάζονται μόνο μερικές περικοπές, λέει ο Μπερλουσκόνι, για να καθησυχαστούν οι αγορές. Έτσι πέρασε η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 60 στα 65, και μια σειρά άλλα μέτρα. Η μάχη για την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων είναι ανοιχτή. Οι περικοπές στη διοίκηση είναι τόσο βαθιές που απειλούν να διαλύσουν ολόκληρους δήμους.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης τα συνδικάτα έβαλαν την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, απέναντι στις περικοπές του προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Έχοντας κύριες αιχμές: Κάτω τα χέρια από τις δημόσιες υπηρεσίες, την υγεία, την παιδεία, τις συγκοινωνίες και τον πολιτισμό.

Το επόμενο Σάββατο, 15 του μήνα, θα υπάρξουν ξανά κινητοποιήσεις, τη μέρα πανευρωπαϊκής δράσης ενάντια στη λιτότητα. Ενώ επόμενη μεγάλη μάχη στην Ιταλία είναι την Παρασκευή 21 Οκτώβρη, τη μέρα που η FIOM, η Ομοσπονδία Μετάλλου, έχει κηρύξει 8ωρη απεργία στη FIAT. Η απεργία, που έχει την κάλυψη της CGIL, οργανώνεται με στόχο να μην μείνουν οι εργάτες σε διάφορα εργοστάσια της FIAT να δίνουν μάχες μόνοι τους. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι με νομοθετικές παρεμβάσεις έχει δώσει το δικαίωμα στα αφεντικά να προχωράνε σε επιχειρησιακές συμβάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, αλλάζοντας τα ωράρια, τις συνθήκες δουλειάς και τους μισθούς χωρίς καν διαπραγμάτευση με την Ομοσπονδία.

Στην Πορτογαλία, βάζουν μπρος για μια βδομάδα δράσης, που θα περιλαμβάνει στάσεις εργασίας και απεργίες, στις 20-27 του Οκτώβρη. Ο Οκτώβρης ξεκίνησε με μια δυνατή διαδήλωση το Σαββάτο 2 Οκτώβρη, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η κινητοποίηση ήταν η πρώτη που οργανώθηκε από τα συνδικάτα, και συγκεκριμένα την μεγαλύτερη συνομοσπονδία, CGTP, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Δεξιά στα μέσα Ιούνη. “Οι 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης είναι ένα αίσχος”, είπε ο επικεφαλής της CGTP στη συγκέντρωση στη Λισαβόνα. Την ίδια ώρα γινόταν συγκέντρωση και στο Πόρτο.

Το πρόγραμμα λιτότητας έχει οδηγήσει την ανεργία σε ρεκόρ τριών δεκαετιών, ενώ όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βάθεμα της ύφεσης. Η CGTP με συνθήματα “Ενάντια στη διάλυση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων”, “Ενάντια στις επιθέσεις στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, τις συντάξεις”, υπόσχεται ότι η βδομάδα 20-27 θα είναι βδομάδα αγώνα σε όλους τους εργατικούς χώρους.