ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΥΜΑ: Ξεσηκωμός στους Δήμους

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στην Ομόνοια, τα τελευταία μπλοκ δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει από την πλατεία Καραϊσκάκη όπου βρίσκονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Παράλληλα, για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζονται οι καταλήψεις της Χωματερής και όλων των Δημοτικών κτιρίων σε όλους τους Δήμους. Μάλιστα, από τη Δευτέρα 10/10 σε κατάληψη βρισκόταν το γκαράζ του Δήμου της Αθήνας, ακόμα και τα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας στην Αγίου Κωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Καμίνης προχώρησε σε ανοιχτή απεργοσπασία στέλνοντας τον εισαγγελέα στη Χωματερή.

Τη συγκέντρωση της Τρίτης άνοιξε με χαιρετισμό της η Δήμητρα Χιόνη από τους εργαζόμενους του Υπουργείο Εμπορίου που συμμετείχαν με το πανώ τους “Ήρθαμε από την πλατεία Κάνιγγος για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα υπουργεία είναι σε κατάληψη και στο δικό μας στην πλατεία Κάνιγγος δεν μπαίνει κανείς μέσα εδώ και δύο εβδομάδες. Και δεν έχουμε σκοπό να πάμε στη δουλειά αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο”.

Είχε προηγηθεί η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζόμενων στους ΟΤΑ στην απεργία της Τετάρτης 5 Οκτώβρη. Δεκάδες σωματεία από το Κερατσίνι μέχρι την Παιανία, πλημμύρισαν την πλατεία Καραϊσκάκη, κατευθύνθηκαν στη Σταδίου και αφού περίμεναν για ώρες μέχρι να ξεκινήσει η πορεία, κατάφεραν να φτάσουν στο Σύνταγμα μέσω της Ακαδημίας. Μετά την πρωτοφανή συμμετοχή των εργαζόμενων, η Ομοσπονδία αναγκάστηκε να καλέσει σύσκεψη των πρωτοβάθμιων συλλόγων του Λεκανοπεδίου και να αποφασίσει κλιμάκωση. Αποφασίστηκε συνέχιση των καταλήψεων σε όλα τα γκαράζ και τα δημαρχεία, νέες γενικές συνελεύσεις και η στάση εργασίας της Τρίτης. Τη Δευτέρα 10/10 ανάλογη σύσκεψη κάλεσε η ΠΟΕ ΟΤΑ στην Χωματερή, ενώ την Τετάρτη 12/10 στις 10πμ σύσκεψη γίνεται στη Χωματερή Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη.

Γκαράζ 

Ούτως ή άλλως, πριν την απόφαση της Ομοσπονδίας, η διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μετά τις 5 Οκτώβρη είχε φανεί. Σε πολλούς δήμους η απόφαση για μια μέρα κατάληψη στα Δημαρχεία στις 28/9 και 2 μέρες στα γκαράζ στις 3 και 4/10 «ξεχειλώθηκε» με αποτέλεσμα όλα τα δημοτικά καταστήματα και τα γκαράζ να παραμένουν κλειστά.

Οι γενικές συνελεύσεις ήταν μαζικές και θυμωμένες με τον κόσμο να ζητάει κλιμάκωση μετά τις 5 Οκτώβρη και μέχρι την πανεργατική στις 19/10, ενώ σε πολλά σωματεία άρχισαν να φτιάχνονται απεργιακές επιτροπές που ξεκίνησαν να οργανώνουν τις καταλήψεις και τις περιφρουρήσεις. Ο συντονισμός των σωματείων των οχτώ Δήμων στα Βόρεια που οργάνωσε τοπική κινητοποίηση την παραμονή της 24ωρης, έβαλε την πίεση στην Ομοσπονδία να προχωρήσει στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ανάλογη προσπάθεια συντονισμού ξεκίνησε στους ΟΤΑ του Πειραιά που καλουν ΔΣ και εργαζόμενους σε κοινή σύσκεψη την Πέμπτη 13/10 στις 7μμ στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

“Στο Περιστέρι έχουμε ξεκινήσει κατάληψη του γκαράζ από τη Δευτέρα που εξαγγέλθηκε από την Ομοσπονδία μέχρι σήμερα”, μας είπε ο Νίκος Μπέκιος μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. “Κάνουμε καθημερινά συνελεύσεις στους χώρους εργασίας για ενημερώνουμε τον κόσμο για το πώς συνεχίζουμε κάθε μέρα. Την Τετάρτη, ο Σύλλογος Περιστερίου είχε πρωτοφανή συμμετοχή στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και της ΑΔΕΔΥ, διπλάσια ίσως και τριπλάσια από άλλες φορές. Την επόμενη μέρα Πέμπτη, κάναμε πορεία από το γκαράζ στις διοικητικές υπηρεσίες. Ο κόσμος συμμετέχει και είναι ξεσηκωμένος. Προτείνουμε στην Ομοσπονδία να συνεχίσουμε τις καταλήψεις μέχρι τις 19/10 και να συνεχίσουμε μέχρι να φύγει η κυβέρνηση και η τρόικα”.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο Δήμο Ελληνικού. “Όλη την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε καταλήψεις στο Γκαράζ, στο Δημαρχείο, στους Παιδικούς σταθμούς”, μας είπε ο Στέλιος Γεωργίου εργαζόμενος στο Δήμο Ελληνικού. “Δίνουμε ραντεβού κάθε πρωί στις 7 για να οργανώσουμε τις περιφρουρήσεις. Στην απεργία της περασμένης Τετάρτης είχαμε πρωτοφανή συμμετοχή με 99,9%.

Με πούλμαν

Άλλες εποχές δεν θυμάμαι να συμμετείχαν πάνω από 20 συνάδελφοι στις συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας και τώρα γεμίσαμε δύο πούλμαν με όρθιους και πολλοί ήρθαν με μηχανάκια και μετρό. Την επόμενη μέρα κάναμε συγκέντρωση και κλείσαμε τη Βουλιαγμένης. Συντονιζόμαστε επίσης με τους γειτονικούς Δήμους του Αγ. Δημητρίου και της Γλυφάδας. Ο κόσμος είναι αλλαγμένος, είναι αγανακτισμένος και ζητά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων”.

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, ο σύλλογος μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου Κερατσινίου πραγματοποίησε αποκλεισμό της Λεωφόρου Λαμπράκη στη συμβολή της με την Λεωφόρο Σαλαμίνας για μια ώρα και στην συνέχεια έγινε πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο. Ανάλογες τοπικές πορείες στις γειτονιές έκανε το σωματείο του Δήμου Νίκαιας και του Δήμου Ρέντη. Την Πέμπτη και την Παρασκευή πορεία πραγματοποίησε και ο Σύλλογος του Δήμου Κορυδαλλού, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι καταλήψεις όλων των υπηρεσιών όλη την εβδομάδα. Η γενική συνέλευση της Παρασκευής είχε μεγάλη συμμετοχή.

“Τέτοια κινητοποίηση της ομοσπονδίας δεν είχα δει ποτέ στα χρονικά”, είπε στη συνέλευση ο Δημήτρης Καλπίδης. “Δείξαμε ότι εμείς έχουμε τη δύναμη και όχι η κυβέρνηση, αυτοί μας φοβούνται. Προτείνω να συνεχίσουμε τις καταλήψεις και να τις οργανώσουμε με απεργιακή επιτροπή. Από κάθε χώρο δουλειάς οργανώνουμε και περιφρουρούμε αυτό τον αγώνα, για να μην αφήσουμε στην στροφή του δρόμου την Ομοσπονδία να κάνει πίσω. Προτείνουμε στην ΠΟΕ ΟΤΑ να κάνει 48ωρη στις 17 και 18 του μηνός δηλαδή να μετατρέψουμε την πανεργατική σε τριήμερη απεργία. Ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουμε είναι συσπείρωση στο σωματείο και απεργιακή επιτροπή”.

“Το πρωί της Τρίτης πριν από τη συγκέντρωση της ομοσπονδίας κάναμε γενική συνέλευση”, μας είπε ο Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος του σωματείου Αγ. Παρασκευής. “Η πρόταση που βάλαμε ήταν για συνέχιση της κατάληψης και απεργία στις 17 και 18 του μήνα. Η πρόταση δεν πέρασε για λίγες ψήφους, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι πολύς κόσμος την υποστήριξε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε φτιάξει μια απεργιακή επιτροπή που έχει συνεδριάσει δύο φορές και έχουμε μοιράσει αρμοδιότητες για την οργάνωση των κινητοποιήσεων. Κάποιοι οργανώνουν την κατάληψη στο Δημαρχείο, κάποιοι τους Παιδικούς σταθμούς και κάποιοι έκαναν επαφές με το σωματείο στο χώρο της καθαριότητας. Αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα για πρώτη φορά συμμετείχαμε και τα δύο σωματεία με τα πανώ μας και με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων”.

Διαβάστε επίσης

Πετρούπολη

Αθήνα