Μπορεί ένα νομοσχέδιο να σταματήσει το ρατσισμό και τους νεοναζί;

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται αυτές τις μέρες εντός των τειχών της νεκροζώντανης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η Τρόικα εσωτερικού δεν βρίσκει κοινό βηματισμό για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο καθώς η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και του Φαήλου Κρανιδιώτη ρίχνει ακόμη μεγαλύτερες γέφυρες προς τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής αξιοποιώντας τον συμπληρωματικό ρόλο που αυτή διεκπεραιώνει στις επιθέσεις κατά της αριστεράς, του εργατικού κινήματος και των μεταναστών.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι υπεύθυνοι, γιατί δεν προχωρούν στον ενταφιασμό του πτώματος της συγκυβέρνησης που με τα μέτρα λιτότητας σπέρνει την εξαθλίωση και με την ρατσιστική πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της ακύρωσης του νόμου για την ιθαγένεια των παιδιών, της συνεργασίας της ΕΛΑΣ με την Χρυσή Αυγή δυναμώνει τους νεοναζί.

Το νέο ανερχόμενο κίνημα κατά του φασισμού και του ρατσισμού με την εντυπωσιακή και με διεθνείς διαστάσεις κινητοποίηση στις 19 Γενάρη με σύνθημα Αθήνα-πόλη αντιφασιστική, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών Γης στη Μανωλάδα, οι κινητοποιήσεις κατά των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στήριξης του δικαιώματος στην ιθαγένεια για τα παιδιά και βέβαια οι αντιφασιστικές δυναμικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές και σε εργασιακούς χώρους που εμπόδισαν τη Χρυσή Αυγή να στήσει Τάγματα εφόδου έβαλαν την πίεση πάνω στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Δένδιας, ο οποίος καμαρώνει για τις προσαγωγές πάνω από εκατό χιλιάδων μεταναστών στη ρατσιστική επιχείρηση σκούπα, οι περισσότεροι με χαρτιά όπως αποδείχτηκε, κατέβηκε στη Μανωλάδα για να επισκεφτεί τους μετανάστες που πυροβόλησαν μπράβοι της τάξης των επιχειρηματιών που υπηρετεί η κυβέρνησή του.

Το συγκεκριμένο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων πάνω στους κυβερνητικούς εταίρους. Αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουν στην προώθησή του, δεν θα πρόκειται παρά για συμβολική χειρονομία: πιστεύει κανείς ότι ο Ρουπακιώτης θα στείλει στη φυλακή τον Δένδια, τον νούμερο ένα προαγωγό του ρατσισμού και προϊστάμενο της αστυνομικής κάλυψης για τη ναζιστική βία της Χρυσής Αυγής;

Κατ’ αρχήν, αντιρατσιστική πολιτική σημαίνει εδώ και τώρα να πάρει πίσω τις επιθέσεις που ξεκίνησε η συγκυβέρνηση με τις επιχειρήσεις σκούπα του Ξένιου Δία, τα ναζιστικού τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης-κολαστήρια, τον φράχτη στον Έβρο, το πάγωμα του νόμου για την ιθαγένεια και τη ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Σημαίνει αλλαγή σελίδας με την έναρξη διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών χωρίς χαρτιά και την απόδοση ασύλου στους πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ή τις σφαγές των δικτατορικών καθεστώτων που απολαμβάνουν της στήριξης της ΕΕ. Η Μανωλάδα μας προειδοποίησε άλλωστε με πυροβολισμούς, τι σημαίνει να υπάρχουν χιλιάδες εργάτες χωρίς χαρτιά, κυριολεκτικά κρέας για τα κανόνια της εργοδοσίας, που αυξάνει τα κέρδη της με αίμα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επικαλούνται την ανάγκη ευθυγράμμισης της νομοθεσίας με τις οδηγίες της ΕΕ ενώ την ίδια ώρα δεν τάσσονται κατά όλων των ρατσιστικών μέτρων της ΕΕ που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ανοίγοντας το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Η FRONTEX αποτελεί το αστυνομικό-στρατιωτικό σκέλος της ρατσιστικής ΕΕ-φρούριο με θύματα δεκάδες χιλιάδες πνιγμένους στο Αιγαίο, τον Εβρο, την Μεσόγειο. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τη ρατσιστική ατζέντα που συνέχισε μετά η ΝΔ.

Για να σταματήσουμε τους φασίστες είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε από τις κυβερνήσεις το όπλο του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας που τους τροφοδοτεί. Το χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίσουν την λαϊκή οργή από τη χρεοκοπία της πολιτικής της λιτότητας και για να μετατρέψουν τους μετανάστες, ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους, σε αποδιοπομπαίους τράγους όπως ο Χίτλερ στο μεσοπόλεμο τους Εβραίους. Η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός είναι εργαλεία για να ανακόψουν την εργατική αντίσταση.

«Θεωρία των δύο άκρων»

Το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο δεν έχει να συμβάλει στη πάλη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό αφού η έμπνευσή του από τη διαβόητη «θεωρία των δύο άκρων» το οδηγεί στη δυνατότητα ίσης καταδίωξης των φασιστών και της αριστεράς.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι η μαχητική στάση του κινήματος στις Πλατείες, τις διαδηλώσεις, στις απεργιακές φρουρές είναι «αντιδημοκρατική στάση ανάλογη με του φασισμού» και οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή των κινημάτων, της αριστεράς και των εργατών. Μια συγκέντρωση που παρεμποδίζει μια ρατσιστική παρέλαση μίσους των φασιστών μπορεί επίσης να απαγορευτεί από ένα δικαστή, εισαγγελέα ή αστυνομικό.

Αλήθεια, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σωτηρία της δημοκρατίας από την απειλή των φασιστών, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των μεταναστών και των προσφύγων στηριγμένοι στη «θωράκιση» των θεσμών όπως η Βουλή, η Αστυνομία και τα Δικαστήρια;

Ιστορικά, οι θεσμοί δεν εμπόδισαν την άνοδο των φασιστών. Ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τις εκλογές και τη Βουλή και πήρε το χρίσμα από τη κορυφή του κράτους που τον όρισε καγκελάριο. Η νομιμότητα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και του συντάγματος που χτίστηκε πάνω στη λογική της «αναχαίτισης των δύο άκρων», αλλά στη πράξη της αριστεράς και του εργατικού κινήματος δεν έκλεισε το δρόμο στο Χίτλερ ανοίγοντας την πόρτα στη μεγαλύτερη τραγωδία του Άουσβιτς, του Ολοκαυτώματος και του σφαγείου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μεταξάς, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Βουλή που σε λίγο την διέλυσε για να επιβάλει τη δικτατορία του.

Σε καμιά περίπτωση δεν εμπιστευόμαστε τους εισαγγελείς, τους δικαστές, τους αστυνομικούς ότι μπορούν να αποτρέψουν τις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις των νεοναζί και να ελέγξουν τα τάγματα εφόδου των φασιστών. Η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους νεοναζί είναι σκανδαλώδης. Στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας χρησιμοποίησε τα πιο ακραία ρατσιστικά σχήματα των φασιστών της Ευρώπης, όπως του δολοφόνου νεοναζί Άντερς Μπρέϊβικ, για να αντιταχθεί στο δικαίωμα των παιδιών στην ιθαγένεια υιοθετώντας το δίκαιο του αίματος. Καμία υπόθεση δίωξης φασίστα ή βασανιστή αστυνομικού δεν έχει προχωρήσει, αντίθετα, η συγκάλυψη είναι σκανδαλώδης. Τα δικαστήρια παραβιάζουν ακόμη και τις υπάρχουσες διατάξεις βγάζοντας λάδι το ρατσισμό. Πόσες υποθέσεις μεταναστών δεν δικάζονται χωρίς μεταφραστή, με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατουμένων;

Αυτό δεν σημαίνει ότι ως κίνημα δεν απαιτούμε την άρση της ασυλίας των νεοναζί βουλευτών της Χρυσής Αυγής ώστε να δικαστούν για τα εγκλήματα που διαπράττουν προβάλλοντάς τα μάλιστα από τα ΜΜΕ. Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και για τις τόσες άλλες ρατσιστικές δολοφονίες και να οδηγηθούν στη φυλακή οι ηθικοί αυτουργοί που τους υπέθαλψαν.

Να κλείσουν τα γραφεία

Απαιτούμε να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια των ταγμάτων εφόδου που επιχειρούν να στήσουν και να νομιμοποιήσουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής πουλώντας «φιλανθρωπία για έλληνες», στη πράξη στήνοντας συμμορίες που σπάνε μαγαζιά και τρομοκρατούν γειτονιές.

Απαιτούμε να σταματήσει η προβολή από τα ΜΜΕ της φασιστικής οργάνωσης και της εγκληματικής της προπαγάνδας που σπέρνει το μίσος και προσκαλεί σε πογκρόμ και βίαιες επιθέσεις κατά των μεταναστών ,της αριστεράς, των ομοφυλόφιλων, των εβραίων, των γυναικών.

Διάλογος και βήμα προβολής απόψεων δεν μπορεί να δίνεται στο βιαστή για να πει τις απόψεις του για την γυναίκα και για τα δικαιώματά της. Σε αυτούς που πρωτοστατούν στα ρατσιστικά εγκλήματα και χτίζουν τάγματα εφόδου θα δίνεται βήμα δήθεν να εκφέρουν «άποψη» για τη μετανάστευση; Θα βάζαμε το Χίτλερ να μας μιλήσει για το Αουσβιτς; Γιατί να το κάνουμε για τους νεοναζί απογόνους του;

Oι ίδιοι που πρωτοστατούν στη καταστολή και τις επιστρατεύσεις απεργών ναυτεργατών, εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, εκπαιδευτικών, που προωθούν την πιο άγρια λογοκρισία και το περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στη περίπτωση των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ, παριστάνουν ότι ανησυχούν μήπως περιοριστεί η ελευθερία του λόγου αν η Χρυσή Αυγή φάει πόρτα στα τηλεπαράθυρα που την προσκαλούν μια σειρά καναλάρχες. Οι ναζί δεν είναι άλλο ένα κόμμα αλλά μια μηχανή εξόντωσης στη βάση των θεωριών της ύπαρξης ανώτερων και κατώτερων φυλών.

Το ζήτημα αυτό όμως θα το λύσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αρνούμενοι να δώσουν βήμα στους φασίστες, αρνούμενοι να γίνονται τα ΜΜΕ όχημα για την ανάπτυξη της δράσης των φασιστών με τη νομιμοποίησή τους «ως άλλο ένα νόμιμο κόμμα».

Η ΝΔ έδειξε ότι είναι ανοικτή στην συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και για αυτό ούτε στα συμβολικά βήματα δεν ακολουθεί τους κυβερνητικούς της εταίρους. Είναι πιστή στο δόγμα ότι τα Μνημόνια χρειάζονται «νόμο και τάξη» και ισχυρή δόση ρατσισμού. Αν ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος ήθελαν να διατηρήσουν στο ελάχιστο το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται δημοκράτες θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση εδώ και τώρα.

Η πολιτική κρίση, για να ξεπεραστεί από τα αριστερά και όχι να αξιοποιηθεί από τους φασίστες, χρειάζεται μια ισχυρή αντίσταση των εργατών και της νεολαίας που να ανοίγει το δρόμο στην εναλλακτική λύση της ελπίδας απέναντι στο φόβο.

Η μόνη εγγύηση για να βάλουμε τέλος στο ρατσισμό και την απειλή του φασισμού είναι να δυναμώσουμε το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα και να το συνδέσουμε με το κίνημα σύγκρουσης με τη βαρβαρότητα του συστήματος που για να διασώσει τις Τράπεζες και τους βιομηχάνους σπέρνει τη φτώχεια και την ανεργία.

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και δημοτικός συμβούλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Διαβάστε επίσης

To αντιφασιστικο κίνημα