Με την “Τάξη μας” στο χέρι

Kυκλοφορεί το νέο φύλλο της «Τάξης μας» εν όψει των Συνελεύσεων δασκάλων και καθηγητών. Ολόκληρο τo τεύχος έχει συμπεράσματα από τη μάχη για την απεργία των καθηγητών, συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνέχεια, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα οργανωθεί και ανοιχτή εκδήλωση για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων στην εκπαίδευση.

Η Δώρα Κιντή από την ΕΛΜΕ Χανίων περιγράφει συνοπτικά πως βγήκε η πρόταση για την απεργία, πως οργανώθηκαν οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις παρά το εμπόδιο της επιστράτευσης και πως η πλειοψηφία του ΔΣ έφτασε να ξεπουλήσει αυτή τη μάχη στη Γενική Συνέλευση Προέδρων.

Επισημαίνει ότι «Πρώτα απ’ όλα έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο και σ’ αυτό πρέπει αυτοί οι γραφειοκράτες και οι πολιτικές που υπηρετούν να πάρουν αυτό που τους αξίζει. Να στείλουμε στην ΟΛΜΕ το αγωνιστικό κομμάτι του κλάδου, που μπορεί να έκανε λάθη ή παραλείψεις, αλλά ένα είναι βέβαιο: όταν πρότεινε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ απεργία, εννοούσε απεργία και τη στήριξε ως το τέλος. Έπειτα, έχουμε πάρει αποφάσεις, στις περισσότερες ΕΛΜΕ, για συγκρότηση απεργιακών επιτροπών» και δίνει το παράδειγμα από τα Χανιά και την τελευταία συνέλευση τους.

Για τις δικές του εμπειρίες και συμπεράσματα από τη μάχη των συνελεύσεων γράφει και ο Στέργιος Μανουράς από την Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Κλείνει το κείμενό του γράφοντας ότι «Η ηττοπάθεια είναι κακός σύμβουλος αλλά μαζί με αυτή πρέπει να ξεφορτωθούμε και όλα τα βαρίδια που μας κρατούν αλυσοδεμένους σε παλαιοκομματικές πολιτικές και μικροκομματικές επιδιώξεις».

Ο Λεωνίδας Κοκκόλης από την Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου δίνει την εικόνα από τις συνελεύσεις στην Κω και στην Κάλυμνο, από τα ερωτήματα των καθηγητών σε αυτές και τονίζει ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το συνέδριο της ΟΛΜΕ να πάρει την απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και από τώρα να προσπαθήσουμε να χτίσουμε τις συμμαχίες με γονείς, σωματεία και άλλους φορείς ώστε ο μελλοντικός αγώνας να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για νίκη».

Το ίδιο υποστηρίζει στο κείμενο του και ο Σεραφείμ Ρίζος από το Διδασκαλικό Σύλλογο Χανίων όσον αφορά την επερχόμενη 82η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. «Η εκδήλωση ενός μεγάλου απεργιακού αγώνα είναι μονόδρομος. Να μην ανοίξει κανένα σχολείο από Σεπτέμβρη. Αυτή πρέπει να είναι η βασική κατάληξη του συνεδρίου της ΔΟΕ. Είναι η μόνη πρόταση που εναρμονίζεται με τη διάχυτη διάθεση των εκπαιδευτικών και απαντά στο ερώτημα χιλιάδων για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά το ξεπούλημα της απεργίας στις εξετάσεις».

Η Μαργαρίτα Παπαμηνά από τον ίδιο σύλλογο στο δικό της κείμενο τονίζει ότι «Η οργάνωση της βάσης των κλάδων, η δημιουργία και η ενίσχυση των απεργιακών επιτροπών, οι συντονισμοί από τα κάτω είναι η μόνη εξασφάλιση ότι όχι απλά δε θα αφήσουμε τους αγώνες μας στα χέρια πουλημένων γραφειοκρατών, αλλά αντίθετα θα τους κλιμακώσουμε μέχρι τη νίκη».

Τέλος, σε αυτό το τεύχος της «Τάξης μας» υπάρχουν δηλώσεις από τους εκπαιδευτικούς Μαρία Ανδρέου, Πασχάλη Ταπεινόπουλο, Έλενα Τραχανά που μεταφέρουν πολύτιμες εικόνες από τα σχολεία και τους συλλόγους τους για την οργάνωση της απεργίας.