Μουσικό Σαββατόβραδο στον Μαρξισμό 2013

Η έμπνευση από τις συζητήσεις του Μαρξισμού 2013 εκτόξευσε τον ενθουσιασμό και το κέφι στην συναυλία που ακολούθησε το Σάββατο το βράδυ στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους Εncardia, ένα από τα πλέον γνωστά και αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο σχήματα με μουσική και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας. Από το 2000 που ιδρύθηκαν οι Encardia παντρεύουν τις μουσικές τις Μεσογείου δημιουργώντας ένα παιχνιδιάρικο μείγμα. Έχοντας δώσει δεκάδες συναυλίες στο εξωτερικό με σημαντικές συνεργασίες με έλληνες και μεσόγειους μουσικούς έχουν δημιουργήσει ήδη ένα ιδιαίτερα φανατικό κοινό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία ενώ είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι στο κοινό της world και ethnic μουσική σκηνής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το Kalinifta, την παραδοσιακή ελληνόφωνη ταραντέλα της Σικελίας, μέχρι το Bella Ciao, οι Encardia κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους παρευρισκόμενους και να καταχειροκροτηθούν.

Μπαλάντες

Με δυνατές κιθάρες να εναλλάσσονται με μπαλάντες οι Έσελον δημιούργησαν μια χαλαρή και συντροφική ατμόσφαιρα ενώ λίγο αργότερα ο Λόλεκ με τις ήρεμες μελωδίες του έδωσε χώρο για συζήτηση με την μελαγχολική στιχουργία του.

Το κλίμα ξαναφούντωσε όταν η Νατάσα Παπαδοπούλου πήρε το μικρόφωνο για να ξεσηκώσει όλο τον κόσμο με αντάρτικα αλλά και τραγούδια του Πάνου Τζαβέλα γραμμένα στην δεκαετία του ’60, του ’70 και του ’80, όπως είχε κάνει και στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη. “Ηρωες, άπαρτα βουνά”, τραγούδαγε όλος ο κόσμος μαζί της λίγο πριν αφήσει την σκηνή.

Ο Χρήστος Αμανατίδης και οι συνεργάτες του, Γεράσιμος Ζαβιτσάνος, Νίκος Καλογερής και Νίκος Χατζητσάκος κράτησαν το κέφι μέχρι αργά ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους, ενώ σε τραγουδιστικό ρόλο έκπληξη εμφανίστηκε η συντρόφισσα Ευφροσύνη Παρατζή.

Όμως ήταν ο Περικλής Λωρίδας και οι “Εραστές του Ονείρου” που έδωσαν τον τόνο παίζοντας σε πρώτη εκτέλεση ένα τραγούδι αφιερωμένο στην ΚΕΕΡΦΑ, “στον Μάνο, στην Έλλη και στον Πέτρο”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Περικλής. Λίγο αργότερα τραγουδούσε και πάλι σε πρώτη εκτέλεση μαζί με την κόρη του Σοφία, ένα καινούργιο τραγούδι με τον τίτλο “Αφορμή”.