ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών

Κομμάτι της συζήτησης που έχει ανοίξει ενόψει της 2ης Συνδιάσκεψης είναι ο τρόπος λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, πώς δηλαδή πρέπει να λειτουργεί ένα μέτωπο που περιλαμβάνει σαν συνιστώσες οργανώσεις αλλά και συντρόφους-ισσες που είναι μέλη μόνο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν προέκυψε από παρθενογένεση, αλλά από την πολιτική τριβή και σύνθεση, βήμα το βήμα από το 2007 και μετά, μιας σειράς οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς με την δική τους ιστορική διαδρομή και παράδοση από το Πολυτεχνείο μέχρι και σήμερα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η ύπαρξη των οργανώσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η παρουσία των οργανώσεων εξακολουθεί να λειτουργεί προωθητικά και να είναι δύναμη για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ακριβώς δύναμη είναι και το γεγονός ότι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν ενεργά εκατοντάδες σύντροφοι-ισσες που δεν είναι ενταγμένοι σε καμιά από τις συνιστώσες της.

Στο διάστημα των πέντε αυτών χρόνων οι οργανώσεις, τα μέλη και συνολικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν καταλήξει σε κοινές θέσεις και κοινή πρακτική σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα για το κίνημα και την Αριστερά, που έχει κερδίσει την εκτίμηση δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών.

Αυτή η σύνθεση δεν έγινε με κάποιο αυτόματο τρόπο, αλλά μέσα από την συζήτηση και την αντιπαράθεση των διαφορετικών τάσεων και παραδόσεων, μέσα από τη δοκιμή στην πράξη εκεί που υπήρχε συμφωνία, αλλά και πολλές φορές με τη συνέχιση της αντιπαράθεσης και τις πρωτοβουλίες εκ μέρους οργανώσεων ή μελών, όπου δεν υπήρχε συμφωνία. Οι αντιλήψεις που φοβούνται αυτή τη διαδικασία ή την βαφτίζουν υποτιμητικά ως «διαπαραταξιακή λειτουργία» δεν βοηθάνε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αντίθετα, κινδυνεύουν να αναπαράγουν λογικές τύπου ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ηγεσία τρέχει να εξαφανίσει τις εσωτερικές τάσεις και ρεύματα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχώρησε, ήδη πριν από ενάμισι χρόνο στην 1η της Συνδιάσκεψη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε μέλος της να συμμετέχει στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων και τη συγκρότηση των οργάνων, να μπορεί να εκλέγει και να εκλέγεται στα όργανα του μετώπου.

Αυτό που χρειάζεται να κατοχυρωθεί σαν επόμενο βήμα λειτουργίας σε αυτήν την 2η Συνδιάσκεψη είναι η αναλογικότητα στην εκλογή των αντιπροσώπων και των οργάνων. Πολλοί θεωρούν ότι ο τρόπος εκλογής με ενιαία λίστα υποψηφίων και σταυροδοσία που υπάρχει σήμερα αποφεύγει τις πολώσεις. Όμως η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Με τη 2η Συνδιάσκεψη τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε ένα σύστημα απλής αναλογικής που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε οργάνωση, ανένταχτο, ομάδες οργανώσεων και ανένταχτων να εκφράζουν δημόσια τις προτάσεις τους χωρίς να κινδυνεύουν να αποκλειστούν. Η αναλογικότητα είναι δύναμη για το Μέτωπο των αντικαπιταλιστών.