Μια «ανοιχτή» εκδήλωση

Ανοιχτή συγκέντρωση- συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε στις 20/5 στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής με ομιλητή τον Γ. Δραγασάκη. Τη συγκέντρωση καλούσαν οι τοπικές οργανώσεις Αγ. Παρασκευής-Χαλανδρίου- Χολαργού- Παπάγου.

Στην ομιλία του ο Γ. Δραγασάκης αναλύοντας την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στάθηκε στο γεγονός ότι η συγκυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, ενώ οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα στα πλαίσια της ΕΕ - Ευρωζώνης, μπορούν να δώσουν διέξοδο, οδηγώντας στην ανάπτυξη. Διέξοδο που στηρίζεται στη διαγραφή, «σημαντικού μέρους του χρέους», ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα που και ο ΣΥΡΙΖΑ τα μελετάει πχ τράπεζες, οργάνωση του δημοσίου τομέα, ιδιωτικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την ομιλία δεν υπήρχε ούτε φραστική αναφορά στο εργατικό κίνημα, σε μια ομιλία που γινόταν τρεις μέρες μετά το ξεπούλημα της απεργίας των καθηγητών.

Από τη μεριά μας έγινε παρέμβαση αντικρούοντας τη λογική της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος και ανατροπή της επίθεσης του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου (μνημόνια κλπ) στα πλαίσια της ΕΕ - Ευρωζώνης και του Ευρώ, ότι η Αριστερά θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη στρατηγική σύγκρουσης που σημαίνει «Εξω από την Ευρωζώνη και το ευρώ» και ότι η δύναμη που μπορεί να το πραγματοποιήσει είναι το εργατικό κίνημα. Ένα κίνημα που οι εργατικοί χώροι αντιστέκονται σε κάθε επίθεση που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση. Κορυφαίο παράδειγμα η απεργία των εκπαιδευτικών (καθηγητών δασκάλων) που την σταμάτησαν πραξικοπηματικά πριν ξεκινήσει η ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, που ανέλαβε να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Σαμαρά.

Στο σημείο αυτό της παρέμβασης, μέλη, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέκοπταν συνεχώς τον ομιλητή με κύριο επιχείρημα «ήρθες στη συγκέντρωσή μας να μας κατηγορήσεις»; Ταυτόχρονα όμως ένα άλλο κομμάτι παρότρυνε τον ομιλητή να συνεχίσει, ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στην απεργία των καθηγητών. Τελικά η «Ανοιχτή» συγκέντρωση- συζήτηση συνεχίστηκε με τη διαδικασία σε κάθε ερώτηση να απαντάει ξεχωριστά ο Δραγασάκης, γεγονός που δεν επέτρεψε καμιά άλλη παρέμβαση από κανέναν.

Νίκος Γεωργίου