2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 1-2 Ιούνη στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, Δωδεκανήσου 106 και Μεγάλου Βασιλείου - στάση Μετρό Ανθούπολη, με ώρα έναρξης καθημερινά στις 10 πμ και ώρα προσέλευσης αντιπροσώπων και νομιμοποίησης συνέδρων 8 - 10 πμ.


Μετά από τον πρώτο γύρο συνελεύσεων που έγινε στις αρχές του Μάη πάνω στις Θέσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο στις περισσότερες τοπικές επιτροπές ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος συνελεύσεων με συνέχιση της πολιτικής συζήτησης για τις Θέσεις, αλλά και την εισήγηση για το οργανωτικό. Στις συνελεύσεις υπήρξε πλούσιος προβληματισμός και έντονη συζήτηση για μια σειρά από κεντρικά πολιτικά ζητήματα:

Την οικονομική κρίση, το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου, την ανάγκη καλύτερης στήριξης και οργάνωσης της βάσης στους εργατικούς χώρους με νικηφόρες απεργίες διαρκείας και το ξεπέρασμα των εμποδίων της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με νωπή την εμπειρία από το πρόσφατο ξεπούλημα στους καθηγητές, το ζήτημα των συνεργασιών στην Αριστερά, η ανάγκη για πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στο κίνημα.

Το 1,8% που έδωσε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρόσφατο γκάλοπ της GPO ξάφνιασε αρκετούς, αλλά δεν χρειαζόμαστε τους δημοσκόπους για να δείξουν προς τα που φυσάει ο άνεμος, για να παραφράσουμε ένα γνωστό στίχο του Μπομπ Ντίλαν. Οι διαδικασία προς τη 2η Συνδιάσκεψη έδειξε ότι η αύξηση που καταγράφουν τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τις εκλογές των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων μπορεί να μεταφραστεί σε οργανωμένη δύναμη.

Ηδη 2.900 σύντροφοι και συντρόφισσες έχουν εγγραφεί νέα μέλη ή ανανεώσει την εγγραφή τους και πάνω από 2.500 έχουν πάρει μέρος στις μέχρι τώρα συνελεύσεις. Εκκρεμούν ακόμα μια σειρά συνελεύσεις που θα γίνουν αυτήν τη βδομάδα, π.χ. στην Πάτρα, και δίνουν την εικόνα ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει την 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η διαδικασία προς τη 2η Συνδιάσκεψη έκανε φανερό ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης με την εγγραφή πολλών νέων μελών, όπως για παράδειγμα την τοπική επιτροπή Κυψέλη-Πατήσια-Γαλάτσι όπου εγγράφηκαν 66 νέα μέλη ή την τοπική Ζωγράφου με περίπου 70 νέες εγγραφές, αλλά και από την γεωγραφική εξάπλωση και τη δημιουργία νέων επιτροπών σε μια σειρά νέα σημεία, στο Κιλκίς, στη Φλώρινα, στη Νάξο, την Κάλυμνο, το Αίγιο, την Εύβοια, στην Τρίπολη κ.α, αλλά και με τη δημιουργία κλαδικών επιτροπών.

Στις συνελεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί οι Θέσεις επί της αρχής και στις περισσότερες από αυτές οι αντιπρόσωποι έχουν βγει μέσα από συναινετικές προτάσεις. Σε πολλά σημεία ήδη έχουν γίνει Ανοιχτές Εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου των αγώνων και της Αριστεράς και θα συνεχιστούν και μετά τη 2η Συνδιάσκεψη.

Τις διαδικασίες της 2ης Συνδιάσκεψης χαιρέτισε στη συνέλευση της τοπικής επιτροπής Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Μεταμόρφωσης, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε σε συνέλευση της νεολαίας Πακιστανικής Κοινότητας στη Νέα Ιωνία. Ο Τζαβέντ Ασλάμ τόνισε το ρόλο που έχει παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό και την ανάγκη να συνεχιστεί ο κοινός αγώνας με την Πακιστανική Κοινότητα και όλες τις κοινότητες μεταναστών, την ΚΕΕΡΦΑ, την Ενωση Μεταναστών Εργατών.

Χαιρετισμό στη συνέλευση της τοπικής επιτροπής Πετράλωνα-Θησείο-Κουκάκι-Νέος Κόσμος απεύθυνε ο σύντροφος Γιέσπερ Γιούελ Μίκελσεν από την οργάνωση Internationale Socialister στη Δανία, ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τώρα όλοι στην Ευρώπη συζητούσαν μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η δουλειά και το πολιτικό στίγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για πολλούς αγωνιστές.