Οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ θα νικήσουν

Συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ οι οποίοι την Τρίτη 28/5 πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στα εργοστάσια της εταιρίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ για πάνω από ένα μήνα συνεχίζεται η απεργία διαρκείας στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, με τους απεργούς να εναλλάσσονται με βάρδιες στις απεργιακές φρουρές. Οι απεργοί διεκδικούν δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, διατήρηση των θέσεων εργασίας και καμία μείωση στους μισθούς.

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εξελισσόταν στο εργοστάσιο στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο.

“Από τη νύχτα είχαν μπλοκαριστεί όλες οι είσοδοι με απεργιακή περιφρούρηση και δεν είχε μπει ούτε ένα φορτηγό” μας μεταφέρει ο Παναγιώτης Καραβίας, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων. “Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν ΜΑΤ και ασφαλίτες που απειλούσαν με επέμβαση. Εκείνη την ώρα στην πύλη βρισκόταν πολύς κόσμος, απεργοί από το εργοστάσιο των Κουφαλίων, συμπαραστάτες, φοιτητές κλπ. Η εργοδοσία έστειλε εξώδικο που ζητούσε συνάντηση με το σωματείο, πιθανά για να ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Αθήνας. Στο υποκατάστημα της Αθήνας η απεργία συνεχίζεται κανόνικά για 33η ημέρα με 24ωρη περιφρούρηση.”

Αλληλεγγύη

Μεγάλη είναι και η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά. “Κάνουμε πράξη το σύνθημα, ένας για όλους κι όλοι για έναν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ, να συνεχίσουν τον αγώνα τους που δεν είναι μόνο δικός τους, αλλά μας αφορά όλους” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ένα από τα δεκάδες σωματεία που με ψηφίσματα, ανακοινώσεις, οικονομική ενίσχυση και κάθε είδους βοήθεια συμπαραστέκονται στους απεργούς.

Προκήρυξη εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα των εργαζομένων και να απλώσει τη συμπαράσταση.

“Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παλέψει να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στην ΜΕΒΓΑΛ. Κάθε νίκη σε ένα χαράκωμα είναι μια μεγάλη υπόθεση στον πόλεμο που μας κάνουν” αναφέρει μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, 7 ημέρες συμπλήρωσε η απεργία στη ΦΑΓΕ, τη Δευτέρα 27/5, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία στην αποθήκη. Δεκάδες συμπαραστάτες έδωσαν το παρών στις πύλες της γαλακτοβιομηχανίας στη Μεταμόρφωση. Οι απεργοί είχαν να αντιμετωπίσουν τον πολύ επιθετικό απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία κι οποίος έφτασε στον τραυματισμό απεργού την Κυριακή το πρωί, όταν απεργοσπαστικό φορτηγό συγκρούστηκε με μηχανή στην οποία επέβαινε απεργός εργάτης, έξω από το εργοστάσιο.

Τελικά σε συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα “με άλλες μορφές, για να μη χάσει τη δυναμική ο κόσμος”.

Η κλιμάκωση κι όχι η αναστολή των κινητοποιήσεων είναι που μπορεί να στριμώξει τον κάθε Φιλίππου, που από τη μια θησαυρίζει κι από την άλλη προσπαθεί να φορτώσει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ειδικά όταν οι κινητοποιήσεις απλώνονται και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και ξεσηκώνουν συμπαράσταση από δεκάδες σωματεία και φορείς εργαζομένων.