Λεφτά για τις Σχολές μας και όχι για τις τράπεζες

Όταν οι φοιτητές του ΣΕΚ είχαμε βγάλει προκήρυξη που έλεγε «Διαγραφή του χρέους όχι τον σχολών μας- λεφτά για τη παιδεία όχι για τις τράπεζες» τη στιγμή που μαζί με τους συντρόφους από την ΕΑΑΚ και τους φοιτητικούς συλλόγους δίναμε τη μάχη για το σχέδιο Αθηνά με τις μαζικές καταλήψεις, ποιος θα φανταζόταν ότι τα συνθήματα αυτά θα χρειαζόταν να τα φωνάξουμε, λίγο καιρό αργότερα, και μέσα στη Σύγκλητο των καθηγητών;

Την Τετάρτη 22/5 πραγματοποιήθηκε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, η συνεδρίαση του Πρύτανη με τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους σχολών και τμημάτων του πανεπιστημίου της Αθήνας, με κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την συνεισφορά του ΕΚΠΑ στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας αγοράζοντας μετοχές αξίας 5,6 εκατομμυρίων ευρώ. Βρεθήκαμε εκεί μαζί με τους συντρόφους από την ΕΑΑΚ για να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία και να παρέμβουμε όπου κρίναμε ότι χρειαζόταν. Όταν λοιπόν έφτασε το θέμα για την ανακεφαλαιοποίηση της Eθνικής ομόφωνα αυτή η γκρούπα των «πεφωτισμένων» ανθρώπων τάχθηκε υπέρ της αγοράς των μετοχών, χωρίς κανένας τους να σκεφτεί ότι τα χρήματα αυτά είναι για τις δαπάνες των φοιτητών.

Τζόγος

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε, όπου αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για τον εξοπλισμό εργαστηρίων, που σε αρκετές σχολές δεν δόθηκαν δωρεάν συγγράμματα λόγω κρίσης, που πριν λίγους μήνες οι συνάδελφοί μας πέθαναν γιατί δεν είχαν λεφτά να ζεσταθούν, θέλησαν να τζογάρουν στο χρηματιστήριο τα λεφτά που οι φοιτητές με τόσους αγώνες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν.

Όσοι φοιτητές βρισκόμασταν εκεί, παρεμβήκαμε και καταφέραμε να διακόψουμε τη διαδικασία χωρίς να παρθεί απόφαση. Παρόλα αυτά νομίζω πως το φοιτητικό κίνημα μπορεί να δώσει και συνολικότερες απαντήσεις σε αυτές τις πολιτικές, που έρχονται ξεκάθαρα από τα πάνω στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να σώσει τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Άρα θα πρέπει να δώσουμε και συνολικότερες απαντήσεις, να συντονιστούμε με τους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές της λιτότητας και να ανοίξει ο δρόμος για την συνολική ανατροπή.

Μιχάλης Πέππας, Χημικό Αθήνας