Εκλογές ΕΣΗΕΑ

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα προχωρήσει τις επόμενες βδομάδες η ΕΣΗΕΑ. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα προσδιοριστεί στην γενική συνέλευση της Ενωσης που θα γίνει την Τρίτη 4 Ιούνη στις 11πμ στο ξενοδοχείο “Divani Caravel” (οδός Βασιλέως Αλεξάνδρου αρ. 2).

Οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ είναι κρίσιμες. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο και δυνατότερο δημοσιογραφικό συνδικάτο, οι αποφάσεις του οποίου παίζουν πάντα αποφασιστικό ρόλο στην αγωνιστική πορεία του κλάδου. Αλλά και γιατί γίνονται σε μια περίοδο σκληρών μνημονιακών επιθέσεων από τις τροϊκανές κυβερνήσεις και τους βαρόνους των μίντια με κλεισίματα, απολύσεις, ατομικές συμβάσεις, λογοκρισία.

Παρά τις πολλές ευκαιρίες που δόθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια από τη βάση των εργαζόμενων, στους αγώνες ενάντια στα κλεισίματα όπως στην Ελευθεροτυπία και το Αλτερ, στις απεργίες ενάντια στις απολύσεις όπως στον Πήγασο και το ΔΟΛ, στις μάχες ενάντια στην ελεγχόμενη ενημέρωση όπως στην ΕΡΤ, στις κινητοποιήσεις ενάντια στις μειώσεις των μισθών σε όλα κυριολεκτικά τα μαγαζιά, η απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ απέτυχε να δώσει ενωτική και αποτελεσματική απάντηση στις επιθέσεις. Και αρνήθηκε να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας όλου του κλάδου που θα τσάκιζε κυβέρνηση και αφεντικά.

Η ευθύνη δεν βαραίνει μονάχα τις μνημονιακές παρατάξεις του κλάδου. Βαραίνει και τις δυνάμεις της αριστεράς που δε στήριξαν ποτέ αυτή την προοπτική, παρά τις προσπάθειες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή (Financial Crimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι αγωνιστές), να κινηθεί ο κλάδος σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η ενίσχυση της Πρωτοβουλίας στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ και η ανάδειξή της σε μεγαλύτερη δύναμη θα ανοίξει το δρόμο της κλιμάκωσης για την ανατροπή των επιθέσεων.

“Δείξαμε τον δύσκολο δρόμο της ανυπακοής και του αγώνα διαρκείας – που αναμφίβολα έχει κόστος, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο μόνος που φωτίζεται από την ελπίδα”, αναφέρει η προκήρυξη που μοιράζουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Πρωτοβουλίας σε όλα τα μαγαζιά, “Δείξαμε τον δρόμο της δημοκρατίας των ίδιων των εργαζομένων, που θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αποφασίζοντας οι ίδιοι για τις τύχες τους. Τιμήσαμε – όσο μπορέσαμε και χωρίς να αποφύγουμε τα λάθη – τις ψήφους που πήραμε στις προηγούμενες εκλογές και τη μία έδρα στο ΔΣ.

Ήμασταν διαρκώς παρόντες στους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Δεν εμφανιζόμαστε ξανά τώρα, ως διάττοντες αστέρες, λίγο πριν τις εκλογές, δήθεν «για να βρεθούμε κοντά στους συναδέλφους». Ζητάμε, τίμια και ειλικρινά, τη στήριξη όλων των αγωνιστών, όλων όσοι αρνούνται ακόμη και σήμερα να σκύψουν το κεφάλι, όλων όσοι αναζητούν επίσης μια πρόταση που θα μας δώσει, επιτέλους, μια νίκη. Και πάνω από όλα, ζητάμε την ενεργή συμμετοχή σας στις αναμετρήσεις που έρχονται, στο πλευρό της κοινωνίας που αντιστέκεται και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και για αντικειμενική ενημέρωση σήμερα. Γιατί γελιέται όποιος νομίζει ότι τελειώσαμε εδώ και τα χειρότερα έχουν περάσει…”.