7 Ιούνη: Τα Νοσοκομεία ξανά στην απεργία

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιεί την Πέμπτη 30 Μάη η Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) στις άλλες πόλεις. Είναι η κινητοποίηση που θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στην πανελλαδική πανυγεινομική 24ωρη απεργία στις 7 Ιούνη μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΟΕΝΓΕ.

“Με δεδομένη τη μειωμένη χρηματοδότηση κατά 30% εφέτος, τα Νοσοκομεία αδυνατούν να στηρίξουν βασικές λειτουργίες τους. Αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υλικά, πετρέλαιο θέρμανσης, σε προϊόντα διατροφής, αναλώσιμα υλικά και φάρμακα”, αναφέρει η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ που εξηγεί το πως οι μνημονιακές πολιτικές διαλύουν τα δημόσια νοσοκομεία, “Η έκδοση των νέων οργανισμών καθυστερεί με προφανή κυβερνητική μεθόδευση την περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων, την Κατάργηση – Συγχώνευση Νοσοκομειακών και Προνοιακών Μονάδων ώστε να μην καλύπτεται το προσωπικό που υπηρετεί και να οδηγηθεί σε Διαθεσιμότητα – Κινητικότητα – Απόλυση”.

Μπορεί η εκτίμηση του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ να είναι ότι “στην κοινωνία δεν υπάρχει κλίμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής αφού η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζεται ως παράγοντας σταθερότητας εξόδου από τη κρίση”, όμως η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η ηγεσία της Ομοσπονδίας είναι κάτω από την πίεση της βάσης των εργαζόμενων ακριβώς επειδή το κλίμα που επικρατεί είναι κλίμα ανατροπής. Το ίδιο ισχύει και τώρα με τη στάση εργασίας της 30 Μάη και την απεργία της 7ης Ιούνη. Είναι αποτέλεσμα της δράσης των σωματείων και των εργαζομένων που δεν έχουν σταματήσει λεπτό τους τελευταίους μήνες να προχωρούν σε στάσεις εργασίας, επισχέσεις, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ανά νοσοκομείο ενάντια στις επιθέσεις των μνημονίων. Είναι αποτέλεσμα του κύματος αλληλεγγύης στους επιστρατευμένους καθηγητές που ετοιμάζονταν για απεργία στις πανελλαδικές, με μια σειρά σωματεία νοσοκομείων να αποφασίζουν στάσεις εργασίας στο πλευρό των εκπαιδευτικών αλλά και να απαιτούν από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να κηρύξει απεργίες συμπαράστασης.

“Ερχόμαστε”

Είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων σωματείων της επαρχίας να ταξιδέψουν στην Αθήνα στις 7 Ιούνη, όπως του νοσοκομείου της Ικαρίας, ώστε να εκφράσουν την οργή τους για τις συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα, τις απολύσεις. “Να μας περιμένετε. Ερχόμαστε... με αεροπλάνα και βαπόρια”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία που καλεί στην απεργία της 7ης Ιούνη έξω από το υπουργείο Υγείας, “Οι συγχωνεύσεις σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα προχωράνε κανονικά και το θέμα της αποσύνδεσης των νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου παραμένει μετέωρο. Οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου υγείας φαντάζουν ψέμματα που στόχο έχουν να μας στείλουν στα σπίτια μας. Μετά την κατάληψη της διοίκησης των συγχωνευμένων νοσοκομείων στη Σάμο στις 18 Απριλίου, τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Ικαρίας στις 9 Μαΐου και τις ενημερώσεις στα χωριά της Ικαρίας, επόμενο ραντεβού στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 10.30. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! Δε σταματάμε – συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι την οριστική αυτονόμηση του νοσοκομείου Ικαρίας, μέχρι η Ικαρία να έχει την περίθαλψη που έχει ανάγκη”.

“Τα κύρια μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων, οι απολύσεις, η υποχρηματοδότηση”, μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Αγιου Σάββα και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. “Στον Αγιο Σάββα πάνε να περάσουν έναν οργανισμό που αλλάζει το χαρακτήρα του νοσοκομείου από τριτοβάθμιο εξειδικευμένο σε γενικό, που σημαίνει υποβάθμισή του και ένταξή του σε γενική εφημερία την ίδια ώρα που η αύξηση της προσέλευσης ασθενών με καρκίνο αγγίζει το 30% ενώ μειώνει και 50 κρεβάτια. Το σωματείο μας έχει συγκροτήσει επιτροπή αγώνα, συμμετέχουμε στη στάση εργασίας στις 30/5 και τις επόμενες μέρες προχωράμε σε γενική συνέλευση για να οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο την απεργία στις 7/6”.

“Την περασμένη Πέμπτη 23/5 έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διοικητή του ΑΧΕΠΑ που απειλεί τους ειδικευόμενους με μηνύσεις επειδή έχουν προχωρήσει σε επισχέσεις εργασίας”, μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ με το ΝΥΣΤΕΡΙ, “Κινητοποιήσεις γίνονται σε μια σειρά ακόμα νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, ενώ τη Δευτέρα 27/5, η ΕΝΙΘ κάλεσε στα γραφεία της μάζεμα των νοσοκομειακών επιτροπών και των ειδικευόμενων για συντονισμό και οργάνωση. Την επόμενη μέρα ήταν προγραμματισμένη νέα παράσταση στο Διοικητή του ΑΧΕΠΑ. Γενικά το κλίμα είναι οργισμένο για τις επιθέσεις και η απεργία στις 7 Ιούνη χρειάζεται να γίνει το κέντρο γιατρών και εργαζόμενων παντού ώστε και επιτυχία να έχει και συνέχεια”.

“Η πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Ιούνη που καλούν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, παίρνει την σκυτάλη από τους εκπαιδευτικούς, ανοίγει την προοπτική να κλιμακώσουμε απέναντι στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση των προληπτικών επιστρατεύσεων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΝΥΣΤΕΡΙ. “Τώρα είναι η ώρα για επιτροπές αγώνα σε κάθε νοσοκομείο, για να οργανώσουμε καλύτερα τον κοινό ξεσηκωμό γιατρών και υπόλοιπων υγειονομικών. Με γενικές συνελεύσεις, περιοδείες, συζητήσεις να οργανώσουμε την επιτυχία των απεργιακών ραντεβού.

Στις συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο να πάρουμε αποφάσεις για απεργιακή συνέχεια με επαναλαμβανόμενες απεργίες. Να κατέβουμε μαζικά, όλοι μαζί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 7 Ιούνη στο υπουργείο Υγείας και στις υγειονομικές περιφέρειες στην επαρχία. Να συντονιστούμε σε ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων που θα είναι και ο τελευταίος για την κυβέρνηση Σαμαρά. Δίπλα στα απεργιακά νοσοκομεία να καλέσουμε να βρεθούνε συντονισμένα τα σχολεία, οι δήμοι κάθε εργατικός χώρος που έδωσε και δίνει μάχη ενάντια στις περικοπές, τα μνημόνια και τις επιστρατεύσεις”.


Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη με την Μαρία Ντάσιου, εργαζόμενη γιατρό στο ΙΚΑ: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί» 

Βουγιουκλάκειο: Συνεχίζουμε και απλώνουμε τον αγώνα μας 

Οι τραυματιοφορείς στις 6 Ιούνη