Πακιστάν: Εκλογική ανταρσία ενάντια στον πόλεμο και τη λιτότητα

Οι εκλογές που έγιναν για την κάτω Βουλή στο Πακιστάν στις 11 Μάη δεν κατάφεραν να δαμάσουν το μίσος ενάντια στο σύστημα. Σε κάποιες περιοχές, όπως στο Βαλουχιστάν, έφτασαν να μποϊκοταριστούν εντελώς, ενώ αλλού εκφράστηκαν ψήφοι ενάντια στην κρατική καταστολή, τον ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του. Σε όλη τη χώρα, οι υποψήφιοι που βρίσκονταν στην εξουσία έχασαν προς όφελος υποψήφιων που δηλώνουν ενάντια είτε στο νεοφιλελευθερισμό, είτε στον πόλεμο που απλώνεται από το Αφγανιστάν στο εσωτερικό του Πακιστάν.

Στην περιφέρεια του Βορειοδυτικού Συνόρου, η οποία δέχεται την επίθεση τόσο του ΝΑΤΟ όσο και του πακιστανικού στρατού, το Κίνημα για τη Δικαιοσύνη (γνωστό με τα αρχικά PTI και ηγέτη τον παλιό παίχτη του κρίκετ Ιμράν Χαν) βγήκε κερδισμένο έχοντας ηγηθεί στη μάχη κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.

Στο Βαλουχιστάν, παρά την έντονη στρατιωτική παρουσία, το κίνημα αυτοδιάθεσης της περιοχής εξασφάλισε ότι οι εκλογές δεν έγιναν, καθώς ο στρατός και άφθονο χρήμα έτρεχε στην περιοχή για να καθορίσουν ένα αποτέλεσμα που τους βόλευε.

Στο Παντζάμπ (την πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας), είδαμε μια ψήφο ενάντια στο Λαϊκό Κόμμα (PPP) που κυβερνούσε, η οποία εκφράστηκε υπέρ της Μουσουλμανικής Ένωσης (PMLN), σε μεγάλο βαθμό επειδή είχε ηγηθεί στον αγώνα ενάντια στην έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, μια έλλειψη που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες ενεργειακές πολιτικές.

Στις πόλεις του Σιντ (στο νότο, όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Καράτσι) η ψήφος στράφηκε ενάντια στην τρομοκρατία του κόμματος MQM, το οποίο κυβερνά την επαρχία εδώ και 26 χρόνια, βιαιοπραγώντας κατά των αντιπάλους του, με κρατική υποστήριξη.

Το PMLN (που έχει τη βάση του στο Παντζάμπ) θα σχηματίσει κεντρική κυβέρνηση και μια συμμαχική κυβέρνηση στο Βαλουχιστάν, όμως ξέρει πως οι εκλογές δεν σταμάτησαν το κύμα αντίστασης στην κρατική καταπίεση, καθώς χιλιάδες βρίσκονται στους δρόμους απαιτώντας επανάληψη των εκλογών για 100 από τις 290 έδρες. Σε μεγάλες πόλεις, όπως στο Καράτσι και τη Λαχόρη, εξελίσσεται μια μαζική εξέγερση νεολαίας, υπό την ηγεσία της ευκατάστατης μεσαίας τάξης, ενάντια στη βία και νοθεία.

Το κόμμα του Ιμράν Χαν σε αυτές τις πόλεις εχει μπροστά του ένα δύσκολο καθήκον. Στα εκατομμύρια που ψήφισαν PTI συμπεριλαμβάνεται η νεολαία με τις μεγάλες προσδοκίες, αλλά και ένα τεράστιο 80% των γυναικών στο Καράτσι και άλλα αστικά κέντρα του Σιντ. Στη Λαχόρη, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες των νέων κάτω από 25 ετών που έλπισαν ότι η ψήφος στο PTI θα σαρώσει το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα. Αυτή η νεολαία παραμένει στους δρόμους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται.

Το στοίχημα για όσους θέλουν πραγματικά να ανατραπεί αυτό το σύστημα είναι να οργανώσουμε στους εργατικούς χώρους, στους χώρους σπουδών και στους δρόμους για να ενώσουμε όλα αυτά τα διαφορετικά κινήματα απελευθέρωσης και αντίστασης απέναντι στον πόλεμο και το νεοφιλελευθερισμό.

Ριάζ Αχμέντ, από την αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ στο Πακιστάν