Νέα από τους χώρους δουλειάς

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την Τετάρτη 29 Μάη, στις 4μμ, στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52). Θέμα της συνέλευσης είναι η ενημέρωση των εργαζόμενων, πριν γίνει η τελική υπογραφή, για την νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που συμφώνησε το ΔΣ του Συλλόγου με την Διοίκηση της τράπεζας.

“Τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των εισοδημάτων μας, τα δάνεια του προσωπικού, τις άδειες και λοιπές παροχές” αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου. Οταν όμως η ίδια ανακοίνωση συνεχίζει με την παραδοχή ότι “οι σχεδιασμοί του τραπεζικού κατεστημένου για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο προγραμματισμός είναι να 'προετοιμαστεί' για τη γρήγορη πώλησή του εντός του καλοκαιριού”, όλοι καταλαβαίνουν ότι τέτοιες συμφωνίες είναι στον αέρα.

Οι εργαζόμενοι του ΤΤ χρειάζεται να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της τράπεζας για να εξασφαλίσουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και όλα τα δικαιώματά τους.


Βιβλίου - Χάρτου

Με απεργιακές φρουρές σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου (Σάκκουλα, Χριστάκη, Τσιγαρίδα, Λιβάνη, Πύρινο Κόσμο) ξεκίνησε η απεργία που είχε καλέσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου την Πέμπτη 23/5. Στην συνέχεια πάνω από 300 απεργοί και συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας ξεκινώντας την πορεία που με το κόκκινο πανό ΑΠΕΡΓΙΑ του συλλόγου κατέβηκε τη Σόλωνος και έστριψε στην Μπενάκη ανεβαίνοντας στη Σταδίου έκανε στάση μπροστά στο Υπ. Εργασίας για να καταλήξει λίγο αργότερα κάτω από τα γραφεία του συλλόγου όπου και ακολούθησε απεργιακό φαγοπότι.

Η απεργία είχε ως βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον κλάδο του βιβλίου και αυξήσεις στους μισθούς. “Κανένας βιβλιοϋπάλληλος έξω από το σωματείο. Συλλογικότητα –Αντίσταση – Ανυπακοή – Αλληλεγγύη”, υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση του σωματείου, “Το σωματείο είναι το όπλο μας”.


ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ

Τη σφαγή των εργαζόμενων στα Praktiker, καθώς η εταιρία προχωρά σε μπαράζ απολύσεων, καταγγέλει το Σωματείο Εργαζόμενων – Επιτροπή Ιωαννίνων. Την Τετάρτη 29 Μάη στις 6μμ οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της πόλης.

“Μέσα σε μία βδομάδα έχουμε τέσσερις απολύσεις”, μας είπε ο Αντρέας Χρυσοχόου, γραμματέας του παραρτήματος του Σωματείου στα Γιάννενα. “Η τελευταία ήταν της πρώην αντιπροέδρου του σωματείου, που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε καθαρά με εκδικητικές απολύσεις αγωνιστών και μελών του Σωματείου. Η εταιρία χτυπά ανελέητα, με επιπλήξεις και πειθαρχικές διώξεις, τους εργαζόμενους και το σωματείο για να πάρει μετά τζάμπα εργαζόμενους από τα ΕΣΠΑ. Κάναμε μια πρώτη διαμαρτυρία το Σάββατο 25/5 και συνεχίζουμε την Τετάρτη 29/5”.


ΤΥΠΑΤΕ

Με 48ωρη απεργία και συγκέντρωση την Τρίτη 28/5 απάντησαν οι 120 εργαζόμενοι στο Ταμείο Υγείας και Πρόνοιας της Αγροτικής Τράπεζας (ΤΥΠΑΤΕ), ύστερα από την αιφνίδια κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή από τη μεριά των υπουργών Υγείας και Εργασίας, Λυκουρέτζου και Βρούτση και η οποία μιλάει για κατάργηση του Ταμείου κι απόλυση των εργαζομένων του.

“Είμαστε υποχρεωμένοι, να τονίσουμε, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ως εργαζόμενοι του ΤΥΠΑΤΕ θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου, όχι μόνον να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά και για να ανατρέψουμε την παράλογη πολιτική επιλογή που υιοθετεί η τροπολογία των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας.” τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Εκτός από την απόλυση των 120 εργαζομένων στο ΤΥΠΑΤΕ, μεγάλο πρόβλημα θα έχουν και οι ασφαλισμένοι καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από την τσέπη τους. Χρειάζεται η άμεση απεργιακή συμπαράσταση από τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΑΤΕ και του σωματείου τους, οι οποίοι όπως έδειξαν και με τις κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού, ξέρουν να βάζουν γερά εμπόδια σε τέτοιου είδους επιθέσεις.


Hellenic Steel

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι και την Παρασκευή 31/5 αποφάσισαν οι χαλυβουργοί της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στις μειώσεις μισθών που φτάνουν το 22% και διεκδικούν νέα ΣΣΕ, που θα εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών. Ήδη με την εκ περιτροπής εργασία που τους έχει επιβληθεί, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 20% και τώρα έρχεται η εργοδοσία να επιβάλλει νέα μείωση μέσω της περικοπής των επιδομάτων οικογενείας και ανθυγιεινής εργασίας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συντριπτική πλειοψηφία 196 υπέρ και μόλις 12 κατά.