Οι τραυματιοφορείς στις 6 Ιούνη

24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Ιούνη κήρυξε η Πανελλήνια Ενωση Τραυματιοφορέων με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη μόνιμων μεταφορέων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια μέρα καλεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10.30πμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης, η τρομερή έλλειψη τραυματιοφορέων “αυξάνει τους κινδύνους για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, δυσκολεύει την ροή των περιστατικών αυξάνοντας το χρόνο νοσηλείας και υποχρεώνει σε εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς, χωρίς ασφάλεια των ασθενών και την τήρηση νόμιμων προγραμμάτων εργασίας (ρεπό, άδειες)”.

Ενώ σε πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής (25/5) παρουσιάζονταν οι ελλείψεις τραυματιοφορέων: “Συνολικά στα 132 δημόσια νοσοκομεία της χώρας υπηρετούν 800 τραυματιοφορείς, αριθμός που μειώνεται διαρκώς λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και μετατάξεων σε άλλους κλάδους εξαιτίας της βαρύτητας της εργασίας (το επάγγελμα προξενεί συχνά χρόνια προβλήματα, όπως οσφυαλγίες - ισχιαλγίες, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, τενοντίτιδες κ.ά.)...στο Αττικό Νοσοκομείο εργάζονται 11 τραυματιοφορείς για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και τις λειτουργίες του νοσοκομείου, όταν οι σχετικές οργανικές θέσεις είναι 60. Στο Σισμανόγλειο υπάρχουν 4-5 τραυματιοφορείς και συνεπικουρούνται από βοηθούς θαλάμου, στο «Ανδρέα Συγγρού» μόλις έξι, στον «Ευαγγελισμό» των 1.000 κλινών 35, στο Ιπποκράτειο Αθηνών 25”.

Η απεργία των τραυματιοφορέων είχε αρχικά αποφασιστεί για τις 7 Ιούνη, όμως μετά την απόφαση ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ για πανυγειονομική απεργία εκείνη την ημέρα, το ΔΣ της Ενωσης αποφάσισε τη μεταφορά της την προηγούμενη έχοντας την άποψη ότι έτσι θα προβληθούν καλύτερα τα αιτήματά τους. Ομως, επειδή οι επιθέσεις στους τραυματιοφορείς δεν είναι ξεκομμένες από τις συνολικές μνημονιακές επιθέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, αντίθετα είναι κομμάτι τους, συνολική και ενωτική πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζόμενων. Οι τραυματιοφορείς έχουν κάθε λόγο να συμμετέχουν και στην απεργία της 7ης Ιούνη μαζί με όλους τους συναδέλφους τους.