Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ

Την οργισμένη αντίδραση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ προκάλεσε η είδηση περί συμφωνίας συγκυβέρνησης - τρόικας για λουκέτο στην ΕΡΤ. Ομοσπονδίες, Ενώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις του κλάδου, με τη στήριξη μιας σειράς ακόμα συνδικάτων, καταδίκασαν τα μνημονιακά σχέδια και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υπερασπίσουν αγωνιστικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Μπορεί οι αντιδράσεις να ανάγκασαν βουλευτές και στελέχη της συγκυβέρνησης να προχωρήσουν σε διάψευση του δημοσιεύματος (που έγινε στην κυριακάτικη Real News του Ν. Χατζηνικολάου) δείχνοντας ακόμα μια φορά το φόβο τους για το εργατικό κίνημα, όμως κανένας δεν πιστεύει τις κυβερνητικές δηλώσεις. Την Τρίτη 28/5, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ πραγματοποιούσαν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων μηνών για απλήρωτα δεδουλευμένα, μειώσεις μισθών, απολύσεις συμβασιούχων. Στα θέματα της συνέλευσης είχαν προστεθεί και τα σενάρια κλεισίματος της ΕΡΤ αναφέροντας πως “Οι επόμενες κινήσεις και στάση μας θα είναι καθοριστικής σημασίας στο να μπει φρένο στα όποια άθλια σενάρια για το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ” και καλώντας όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ανεξαρτήτου ειδικότητας, να συμμετέχουν. Πρόταση των Financial Crimes ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο των επιστρατευμένων κλάδων την Παρασκευή 31/5.

Λουκέτο

Η κλιμάκωση του αγώνα και η γενίκευσή του με στόχο την ανατροπή της συγκυβέρνησης και της τρόικας χρειάζεται να μπει στην ημερήσια διάταξη. “Κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν τα σχέδια της εποχής Μόσιαλου (με γκουρού τον Προβόπουλο) για την ΕΡΤ”, έγραψαν στο μπλογκ τους οι Financial Crimes. “Το έχουμε ξαναπεί, με κυβέρνηση τρόικας-ΔΝΤ δεν υπάρχει πάτος στην κατηφόρα. Το μόνο λουκέτο που θα ανακουφίσει την κοινωνία, είναι αυτό που πρέπει να βάλουμε στην κυβέρνηση των τροϊκανών και στα παπαγαλάκια τους. Τίποτα λιγότερο...”.

Στον αγώνα αυτό, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν συμμάχους. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (ανένταχτοι, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Financial Crimes): “Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αλλά και ευρύτερα, συνδικάτα, μαζικοί φορείς και κάθε πολίτης αυτής της χώρας, διεκδικούμε μια ΕΡΤ αναβαθμισμένη, πλουραλιστική, χωρίς λαμόγια με golden μισθούς, χωρίς λογοκρισία, χωρίς τροϊκανή προπαγάνδα, χωρίς σπατάλες σε αμφίβολες 'εξωτερικές παραγωγές', με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, με επιστροφή των συμβασιούχων με πλήρη και μόνιμη σχέση εργασίας, με προβολή του πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης, δίπλα στους αγώνες και τις αγωνίες της κοινωνίας και των εργαζομένων”.

Στην τελευταία γενική τους συνέλευση οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, ανταποδίδοντας στήριξη που είχαν πάρει από εργαζόμενους στα νοσοκομεία, κάλεσαν την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις να κηρύξουν στάση εργασίας συμπαράστασης στην πανυγειονομική απεργία της 7ης Ιούνη. Οι συμμαχίες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται.