ΑΪΤΗ - Το πλιάτσικο της κατοχής

Οι εμπειρίες και οι εικόνες που στέλνει είναι σημαντικές γιατί ήδη έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ψεμάτων και ύβρεων κατά των απλών ανθρώπων της Αϊτής. «Εγκληματικότητα», «ανομία», «πλιάτσικο», έτσι συνηθίζουν να περιγράφουν την κατάσταση στην Αϊτή τα μεγάλα ΜΜΕ. Αυτή η περιγραφή είναι το πρώτο σκέλος του επιχειρήματος που ζητάει μεγαλύτερη παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, των στρατών κατοχής των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Αυτό που θέλουν να ξεχάσουμε είναι ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ βρίσκονται ήδη στην Αϊτή εδώ και δέκα χρόνια, οι Αμερικάνοι έκαναν την τελευταία τους επέμβαση το 1994 και δεν σταμάτησαν να ανακατεύονται στα εσωτερικά της χώρας. Περισσότερη κατοχή και περισσότερος στρατός θα φέρουν περισσότερα προβλήματα στην πιο φτωχή χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Η Τζες Χαρντ εξηγεί ότι αυτό που αναφέρεται ως πλιάτσικο δεν είναι παρά οι προσπάθειες του κόσμου να περισώσει κάποια από τα υπάρχοντά του ή να βρει τρόφιμα και ρούχα μέσα στα χαλάσματα. Λέει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες δείχνουν Αϊτινούς να περισώζουν τρόφιμα και αγαθά που είναι αναγκαία για την επιβίωση, μέσα από φλεγόμενα κτίρια. Ομως αντίστοιχες φωτογραφίες συνοδεύονται με διαφορετικές λεζάντες. Το περιοδικό Τάιμ με την ίδια περίπου εικόνα, έκανε λόγο για μια «έκρηξη πλιάτσικου». Η χρήση τέτοιων όρων είναι πάντα πολιτική».

Συγκλονιστικές είναι και οι περιγραφές και από τους γιατρούς που δίνουν όλο τους εαυτό μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες που μπορεί να διανοηθεί κανείς. Ο Αλφονς Εντουαρντς, αμερικάνος εθελοντής γιατρός βοηθάει κοντά στο αεροδρόμιο: «Χάνουμε δέκα ανθρώπους τη μέρα ενώ χρειάζεται να ακρωτηριάζουμε χωρίς αναισθητικό και χωρίς αντιβιοτικά. Οι προμήθειες που έφερα τέλειωσαν το πρώτο απόγευμα. Δεν έχουμε επίδεσμους και χρησιμοποιούμε πέτρες και βέργες για να φτιάξουμε αυτοσχέδιους νάρθηκες». Ο Εντουαρντς κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις καθυστερήσεις. «Οι ΗΠΑ ελέγχουν το αεροδρόμιο και κρατάνε την προτεραιότητα για τα αμερικανικά αεροπλάνα στέλνοντας τα υπόλοιπα στη Δομινικανή Δημοκρατία».

Η Αμερικάνικη Πρεσβεία είναι ένα από τα λίγα κτίρια που λειτουργούν σωστά.