Ο αγώνας στην ELITE συνεχίζεται

Οι 250 εργαζόμενοι της ELITE συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους και την επαναλειτουργία του εργοστασίου χωρίς να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση ύστερα από τη νέα προσπάθεια του αφεντικού της επιχείρησης Χριστοδουλάτου να διασπάσει την ενότητά τους. Το αφεντικό πρότεινε στους εργαζόμενους να δουλέψει το τμήμα του σχεδιαστηρίου για να την καλοκαιρινή σεζόν. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση και να συνεχίσουν ενωμένοι τη μάχη για την επαναλειτουργία του εργοστασίου με όλες τις θέσεις εργασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά, στους δύο μήνες που κρατάει ο αγώνας, που το αφεντικό της επιχείρησης κάνει τέτοιες απόπειρες διάσπασης. Όταν στις 14 Δεκέμβρη ανακοίνωσε στους εργαζόμενους το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας με δικαιολογία την κρίση και τους ευχήθηκε «καλή τύχη» χωρίς καν την καταβολή αποζημίωσης και μισθούς δύο μηνών, το αφεντικό περίμενε ότι δε θα υπάρχει αντίσταση. Επεσε έξω στην εκτίμησή του. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν αμέσως επίσχεση εργασίας πιέζοντας τόσο το αφεντικό όσο και την κυβέρνηση να παραμείνει το εργοστάσιο ανοιχτό. Μέχρι τις αρχές Γενάρη δεν είχαν πάρει καμιά απάντηση. Στις 7 Γενάρη, το αφεντικό προσπάθησε να τους διασπάσει πληρώνοντας εργάτες στις αποθήκες να δουλέψουν. Οι εργαζόμενοι κλιμάκωσαν με κατάληψη του εργοστασίου κλείνοντας αποθήκες και λογιστήρια, διακόπτοντας έτσι την τροφοδοσία των εμπορικών καταστημάτων της εταιρίας που συνέχιζαν μέχρι τότε να λειτουργούν κανονικά και να αποφέρουν κέρδη στην εργοδοσία.

Κύμα συμπαράστασης

Η κατάληψη ανάγκασε το αφεντικό να καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να πάρει το δάνειο που, όπως υποστηρίζει, θα του εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Παράλληλα, ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην κατάληψη ξεδιπλώθηκε με δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία και ομοσπονδίες, με χιλιάδες υπογραφές από εργαζόμενους και νεολαίους, με χιλιάδες ευρώ οικονομική ενίσχυση, με αποφάσεις στήριξης από φοιτητικούς συλλόγους. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια απλώματος του αγώνα με περιοδείες και εκδηλώσεις σε εργατικούς χώρους, με εξορμήσεις στις γειτονιές, με αφίσες και προκηρύξεις.

Στις 19 Γενάρη και μετά τις πρώτες υποχωρήσεις του Χριστοδουλάτου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη και να επιστρέψουν στην επίσχεση εργασίας παραμένοντας καθημερινά στο εργοστάσιο. Δυο βδομάδες μετά, όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία απάντηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες αλλά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και νέες προκλήσεις από τη μεριά του αφεντικού.

Η συναυλία συμπαράστασης την Παρασκευή 5 Φλεβάρη είναι το επόμενο βήμα ενίσχυσης του αγώνα της ELITE. Για να εκφραστεί και να μεγαλώσει το κύμα συμπαράστασης, για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους να συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στο Χριστοδουλάτο μέχρι τη νίκη. Οσο πιο μαζική είναι η συμμετοχή στη συναυλία που θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίεση προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, εκτός από τη συμμετοχή της στις επίσημες συναντήσεις με το αφεντικό και τις τράπεζες, αδιαφορεί για το αν 250 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Η μάχη για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία για την κρίση των αφεντικών έχει ξεκινήσει στην ELITE. Η παρουσία όλων μας στη συναυλία της Παρασκευής θα δώσει νέα ορμή σε αυτή τη μάχη.