Επιτροπή Αλληλεγγύης - Να συντονιστούμε

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζόμενων από όλους τους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Νοέμβρη στα γραφεία του ΕΚΑ η ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων (ΕΠΑΣΣ) για την οργάνωση της Γενικής Απεργίας στις 15 Δεκέμβρη. Πρώτος σταθμός για μια επιτυχημένη πανεργατική στις 15/12, η μαζική συμμετοχή στην παναττική στάση εργασίας και το συλλαλητήριο που καλούν τα συνδικάτα αυτή την Πέμπτη 25 Νοέμβρη. Και αμέσως μετά, η οργάνωση στους χώρους με γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και ενημερώσεις. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση έκδοση αφίσας και προκήρυξης που να καλούν στην απεργία.

“Να γίνει ανάλογη της 5ης Μάη και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τη συνέχεια. Αυτά είναι τα στοιχήματα για την απεργία στις 15/12”, είπε η Ντίνα Γκαρανέ, από τη Γ'ΕΛΜΕ Αθήνας, ανοίγοντας τη σύσκεψη. Το λόγο αμέσως μετά πήραν εργαζόμενοι από τους κλάδους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κινητοποιήσεις. “Η κλιμάκωση είναι για μας το ζήτημα, να μην σταματήσουμε την απεργία που έχουμε ξεκινήσει και να είναι η πανεργατική κορύφωση της κινητοποίησής μας”, είπε ο Δημήτρης Καλπίδης, εργαζόμενος στο δήμο Κορυδαλλού, περιγράφοντας την κατάσταση με την απεργία των δήμων.

“Ακόμα 2 δις θέλουν περικόψουν από τα νοσοκομεία”, είπε ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος της 5μελούς των γιατρών στο Αγία Σοφία, “Μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα απολαμβάνει τις υπηρεσίες υγείας, αυτό θα γίνει με τα 3 ευρώ εισιτήριο που βάζει ο Λοβέρδος και που σίγουρα θα αυξηθεί. Γι' αυτό η ΟΕΝΓΕ οργανώνει εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στα νοσοκομεία από σήμερα και ανοίγει έτσι όλα μας τα αιτήματα. Θα είμαστε στην πύλη καθημερινά όλη τη βδομάδα να ενημερώνουμε τον κόσμο, Πέμπτη και Σάββατο που το νοσοκομείο θα έχει εφημερία θα κλείσουμε τα ταμεία. Την Τετάρτη θα κάνουμε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε τι κάνουμε την Πέμπτη με την παναττική στάση εργασίας των συνδικάτων, ενώ παράλληλα βάζουμε και τη συνέχεια. Αρχές Δεκέμβρη θα πάμε με πρόταση στην ΟΕΝΓΕ για κλιμάκωση με απεργίες μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, ίσως με 48ωρη στις 14 και τις 15/12”.

Τον αναβρασμό που επικρατεί στους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα στους αναπληρωτές περιέγραψε ο Νίκος Κουράκης, αναπληρωτής, με τις νέες ατομικές συμβάσεις της Διαμαντοπούλου, τα απλήρωτα δεδουλευμένα και όλες τις επιθέσεις του υπουργείου. Στην απεργία που είχε κηρύξει η ΔΟΕ την ίδια μέρα και στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υπουργείο Παιδείας φάνηκε ότι “Οι εκπαιδευτικοί είναι οργισμένοι, κανείς δεν υπογράφει αυτή τη σύμβαση, θα το πάμε μέχρι τέλους και θα κερδίσουμε”.

Συγκέντρωση

Παράλληλα, όλοι ενημέρωναν για τις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο τους να υπάρχει οργάνωση των απεργιών. “Η Ιντρακόμ είναι αρκετά μακριά από το κέντρο της Αθήνας και είναι δύσκολη η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης”, είπε ο Βασίλης Συλλαϊδής, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων Ιντρακόμ. “Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε συγκέντρωση και εκεί ο κόσμος να αποφασίσει επί τόπου αν θα κατέβουμε στην πορεία. Να ενημερώσω επίσης ότι βγάλαμε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και 100 ευρώ ενίσχυση στον αγώνα τους”.

Τα νέα από το χώρο των λιθογράφων και των μουσικών έφεραν ο Δημήτρης Αργυροκαστρίτης και ο Κ. Γεωργόπουλος αντίστοιχα. Για την Διακαλαδική Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Ανέργων στα ΜΜΕ ενημέρωσε η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, εργαζόμενη στο ΔΟΛ. Για τη συμμετοχή των μεταναστών στην Πανεργατική στις 15 Δεκέμβρη όπως σε όλες τις κινητοποιήσεις τον τελευταίο ένα χρόνο, μίλησε ο Σέμκο Μοχαμεντί από την Ενωση Μεταναστών Εργατών.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστεί η αδράνεια των ηγεσιών στα συνδικάτα που δεν οργανώνουν τις απεργίες. “Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση δεν έφτασε στα σχολειά” είπε ο Δημήτρης Κανταλής, αναπληρωτής εκπαιδευτικός. Ενώ ο Αποστόλης Κασιμέρης, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμπλήρωσε “Στη σύσκεψη που οργάνωνε σήμερα η ΓΣΕΕ στα γραφεία της με τις Ομοσπονδίες, φάνηκε η προκλητική απάθεια του Παναγόπουλου για τους εργαζόμενους. Ρώτησε τους απολυμένους του ΜΕΤΡΟ γιατί φωνάζουν αφού παντού γίνονται απολύσεις, τους είπε ότι δε φτάνουν οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ για όλους και άρα τι να κάνουμε; Αποκορύφωμα ήταν η αποχώρησή του από τη σύσκεψη. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΘΕΛ, που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ, απουσίαζε από τη σύσκεψη. Ολα αυτά φανερώνουν διάλυση. Εχουμε την πανεργατική στις 15/12, πιο πριν έχουμε τις 6 Δεκέμβρη που όλοι γνωρίζουμε τι επέτειος είναι, να ξεκινήσουμε από τώρα ένα διαρκή αγώνα και έτσι να φτάσουμε στις 15 Δεκέμβρη”.

“Η κινητοποίηση της Πέμπτης παίζει ρόλο”, είπε τέλος ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της ΕΠΑΣΣ. “Μην την υποτιμήσουμε. Θα είναι απάντηση στην κυβέρνηση και όσα σχεδιάζει, θα συνδυαστεί με φοιτητικό συλλαλητήριο, θα είναι μήνυμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κλιμακώσουν. Ταυτόχρονα να μην περιμένουμε, να κινηθούμε για την επιτυχία της πανεργατικής στις 15/12 από τώρα. Με μαζέματα, με γενικές συνελεύσεις, με ενημερώσεις, να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη σημασία της απεργίας. Αν δε το κάνουμε, αφήνουμε τον κόσμο να θεωρεί ότι είναι άλλη μια απεργία του Παναγόπουλου που δε θα έχει καμιά αξία. Δεν είναι έτσι, είναι απεργία των εργατών και έτσι πρέπει να οργανωθεί”.