Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο!

Με την οργάνωση μίας εβδομάδας δωρεάν πρόσβασης των ασθενών, από τις 22 έως τις 28 Νοέμβρη, σε όλα τα νοσοκομεία, απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις δραματικές περικοπές που επιβάλουν Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ στα νοσοκομεία που καταργούν στην πράξη το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη και υγεία.

“Προχωράμε σε μία συμβολική κίνηση και καλούμε τους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο στα νοσοκομεία, αφού ούτως ή άλλως έχουν πληρώσει και μέσω της φορολογίας και μέσω των εισφορών τους στα ασφαλιστικά ταμεία”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ.Βαρνάβας στη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. “Κλείνουμε τα ταμεία για μία εβδομάδα με την ελπίδα να παραμείνουν εσαεί κλειστά. Καλούμε τους πολίτες να μην πληρώνουν και εμείς σαν νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να ζητάμε από κανέναν χαρτάκι ταμείου προκειμένου να τον εξετάσουμε. Δηλώνουμε ότι θα εξετάζουμε κάθε άνθρωπο που έρχεται στα νοσοκομεία ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα, το χρώμα και την καταγωγή του”.

Την Δευτέρα 22/11 το μεσημέρι έγινε αποκλεισμός του ταμείου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Νίκαιας. Γιατροί του νοσοκομείου σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα και απέκλεισαν τα Ταμεία, μοίρασαν ανακοινώσεις στους ασθενείς και τους κάλεσαν σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση την Παρασκευή 26/11 στις 3μμ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Ο αποκλεισμός θα επαναληφτεί και στην επόμενη εφημερία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μοίρασαν ανακοίνωση στους γιατρούς, εργαζόμενους και τους ασθενείς, αναδεικνύοντας ότι τα λεφτά για να σωθούν τα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν και χρειάζεται να τα διεκδικήσουμε με τους αγώνες μας για διαγραφή του χρέους.

Κατάληψη

Την Τρίτη 23/11 η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης οργάνωσε συγκέντρωση στην πύλη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. “Έγινε μία μαζική κινητοποίηση γιατρών από πολλά νοσοκομεία”, μας είπε ο Γιάννης Κούτρας πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. “Δώσαμε μάχη προκειμένου να αποκλείσουμε τον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου, αφού η Διοίκηση είχε δώσει εντολή να μην γίνει καμία ιατρική πράξη χωρίς την είσπραξη του εισιτηρίου. Μοιράσαμε προκήρυξη της ΕΝΙΘ στους ασθενείς και τους καλέσαμε σε κοινούς αγώνες ενάντια στην επίθεση που γίνεται στη δημόσια υγεία. Στη συνέχεια κάναμε κατάληψη στο γραφείο του διοικητή, διεκδικώντας  να παραδώσει τις σφραγίδες και να υπογράψει εντολή να γίνονται δωρεάν εξετάσεις. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι να προχωρήσουμε σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων ανά νοσοκομείο για να αποφασίσουμε συλλογικά το πώς συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, με στόχο να οργανώσουμε την κοινή δράση γιατρών και νοσηλευτών ενάντια στο νοσοκομείου του μνημονίου”.

“Η εβδομάδα δράσης ξεκίνησε από τη Δευτέρα 22/11 το πρωί όπου κάποιοι γιατροί βρεθήκαμε στην πύλη του νοσοκομείου μοιράζοντας την προκήρυξη που κυκλοφόρησε το ΝΥΣΤΕΡΙ-Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ για την εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης”, μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής στο Παίδων Αγία Σοφία. “Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη της Πενταμελούς, όπου φτιάξαμε ένα κείμενο και αποφασίσαμε την επόμενη ημέρα Τρίτη 23/11 που είχαμε γενική εφημερία να κλείσουμε τα ταμεία και να καλέσουμε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 24/11. Για ένα τρίωρο κλείσαμε τα ταμεία και με τη συναίνεση και του προσωπικού προωθούσαμε τους ασθενείς στο νοσοκομείο χωρίς να πληρώνουν στο ταμείο. Υπήρχε τρομερή ανταπόκριση από τους ασθενείς όπου μας έδιναν συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία και συζητούσαν μαζί μας ότι χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στη διάλυση των νοσοκομείων. Στη ΓΣ της Τετάρτης θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα που είναι η συμμετοχή μας την Πέμπτη 25/11 στην παναττική στάση εργασίας 12-3μμ της ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ και στη συγκέντρωση στις 1μμ στην πλ. Κλαυθμώνος και η οργάνωση της γενικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ -ΓΣΕΕ στις 15 Δεκέμβρη, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα νέο πανεργατικό σεισμό, για να γκρεμίσουμε τα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ”.