Απεργία στους Δήμους άξιζε να συνεχίσει μέχρι τη νίκη

Υστερα από πέντε μέρες πετυχημένη απεργία, η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ σταμάτησε τον αγώνα γιατί αποδέχθηκε αόριστες υποσχέσεις από τον υφυπουργό Εσωτερικών Ντόλιο. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίαζε αργά την Τρίτη 23 Νοέμβρη, την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο, αποφάσισε «αναστολή».

Η κινητοποίηση ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Νοέμβρη με 24ωρη πανελλαδική απεργία και διαδηλώσεις και συνεχίστηκε με αποχή από τις εργασίες του Σαββατοκύριακου 20 και 21/11. Την Κυριακή 21 Νοέμβρη συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να καλέσει σε δύο νέες 24ωρες απεργίες -τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη με γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους δήμους και την Τρίτη 23 Νοέμβρη με νέα απεργιακά συλλαλητήρια.

Η διαδήλωση της Τρίτης 23/11 είχε μεγάλη συμμετοχή. Χιλιάδες εργαζόμενοι από δεκάδες δήμους διαδήλωσαν πίσω από τα πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, των Σωματείων Εργαζόμενων των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Ρέντη, Βύρωνα, Πειραιά, Αρτέμιδος, αλλά και το πανό εργαζόμενων του δήμου Κορυδαλλού. Η μαζικότητα της πορείας έδειξε ότι η μετατροπή της απεργίας σε διαρκείας έδωσε έμπνευση στους εργαζόμενους να βγουν στο δρόμο. Σε πολλούς από τους παραπάνω δήμους που συμμετείχαν οργανωμένα στην πορεία, οι γενικές συνελεύσεις της Δευτέρας είχαν αποφασίσει ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

“Πιστεύω ότι η απεργία βαδίζει καλά και την επόμενη μέρα, με το ρυθμό που έχουν αυτή την στιγμή οι εργαζόμενοι, θα πάει ακόμα καλύτερα. Στο χέρι μας είναι, να μπορέσουμε με την αντίθεσή μας και τη στάση μας να οδηγήσουμε την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ να σταματήσουν αυτά τα μέτρα τα εξαθλιωτικά που έχουν φέρει τον κόσμο σε απόγνωση”, μας είπε ο Αλέξανδρος Νταβέλης, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, “Κάναμε γενική συνέλευση στο Σωματείο και ήταν ομόφωνη η απόφαση να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις αν τυχόν οι απαντήσεις που θα πάρει το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα από το το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Κατάληψη

Την προηγούμενη βδομάδα, κάναμε κατάληψη στο δημαρχείο, γιατί, για άλλη μια φορά ο Φασούλας, ο απερχόμενος δήμαρχος, που με το ένα πόδι είναι στην έξοδο, δεν υπόγραψε Κυριακές και νυχτερινή προσαύξηση μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Δεν είχαμε άλλο μέσο πίεσης, έχουμε δείξει και στο παρελθόν ότι μόνο έτσι διεκδικούμε, κάναμε κατάληψη στο δημαρχιακό μέγαρο. Το αποτέλεσμα ήταν να υπογράψει χτες ο γενικός γραμματέας. Εχει αποδειχτεί ότι μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε διεκδικούμε”.

“Από τη μια υπάρχει αγανάκτηση στους εργαζόμενους για τα μέτρα, από την άλλη υπάρχει απογοήτευση για τον τρόπο που οι ηγεσίες οργάνωσαν τον αγώνα το προηγούμενο διάστημα”, μας είπε Παναγιώτης Τσελεπής μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ρέντη.

“Χτες πήραμε απόφαση στη συνέλευση ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων: για επιστροφή 13ου και 14ου μισθού με ενσωμάτωση στο βασικό, 1400 κατώτερο βασικό μισθό για όλους, καμία απόλυση συμβασιούχου-μονιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις, απαγόρευση των απολύσεων, κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ-να επεκταθούν σε άλλες κατηγορίες, ανατροπή του Καλλικράτη που εξειδικεύει την επίθεση της κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, και τέλος στάση πληρωμών του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων που κλείνουν με εργατικό έλεγχο και πάγωμα των στρατιωτικών εξοπλισμών. Ο τρόπος για να πετύχουμε είναι η κλιμάκωση του αγώνα”.

Από την απεργιακή διαδήλωση της Παρασκευής το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους ήταν με τη συνέχεια της απεργίας. “Σήμερα απεργούμε για να κρατήσουμε και να ανακτήσουμε όλα όσα παίρνουν πίσω, μισθούς, ασφαλιστικά, για να κρατήσουμε τις ζωές μας σε ένα καλό επίπεδο, αυτό θέλουμε όλοι”, μας είπε η Μαίρη Καρασταμάτη, βρεφονηπιοκόμος στο δήμο Αγίας Παρασκευής, “Με τον Καλλικράτη θέλουν να κάνουν τις συνενώσεις, πρώτα και κύρια να απολύσουν τους συμβασιούχους και σιγά σιγά να βάλουν χέρι και στους αορίστου. Το μόνο μας όπλο σαν εργαζόμενοι είναι να κινητοποιηθούμε, με απεργίες, πρέπει να συνεχίσουμε με διαρκείας, πιστεύω. Ο κόσμος στις μονοήμερες αντιδράει, σκέφτεται γιατί να χάσει το μεροκάματο αν δεν υπάρξει συνέχεια. Θέλει κλιμάκωση, να τους αλλάξουμε τα φώτα, δεν έχουμε άλλο δρόμο”.

Συμβασιούχοι

“Στο δήμο Κορυδαλλού είμαστε αρκετοί συμβασιούχοι, για να μην πω περισσότεροι, που κρατάμε τον δήμο και τον στηρίζουμε. Και έχει ανάγκη από προσωπικό ο δήμος, είμαστε απαραίτητοι”, μας είπε ο Μπάμπης, εργαζόμενος στις οικοδομικές εργασίες του δήμου Κορυδαλλού.

“Ο αγώνας σήμερα είναι πολύ σημαντικός για μας τους συμβασιούχους, γιατί αύριο δε θα έχουμε δουλειά. Θα είμαστε συνέχεια στο δρόμο μήπως και καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Πρέπει να κλιμακώσουμε με απεργία διαρκείας”.

Παρότι η συγκέντρωση της Παρασκευής ήταν μικρή -με πανό συμμετείχαν μόλις το Σωματείο Εργαζόμενων του δήμου Αγίας Παρασκευής, εργαζόμενοι από το δήμο Κορυδαλλού και το δήμο Βύρωνα- όλοι τόνιζαν ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου θέλουν απεργία διαρκείας που θα ανοίγει προοπτική νίκης για να συμμετέχουν ενεργά. Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώθηκε με τη μαζική διαδήλωση της Τρίτης όταν ο αγώνας είχε γίνει διαρκείας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής συμμετείχε επίσης με πανό συμπαράστασης η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών. Η παρουσία της σχολιάστηκε θετικά από τους απεργούς. Θετικά σχόλια κέρδισαν με την παρουσία τους, στο πλευρό των εργαζόμενων των δήμων, και οι νεοεκλεγμένοι σύμβουλοι της αντικαπιταλιστικής αριστεράς Αγγελος Χάγιος και Πέτρος Κωνσταντίνου στην περιφέρεια Αττικής και το δήμο Αθήνας αντίστοιχα.

Διαδηλώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. “Ηταν οι πρώτες διαδηλώσεις του κλάδου εδώ και 10-12 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που έδειξε ότι κάτι έχει αλλάξει, ο κόσμος θέλει να παλέψει”, μας είπε ο Νίκος Χατζάρας, εργαζόμενος στο “Βοήθεια στο Σπίτι” από το δήμο Αμπελοκήπων, “Εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν δυναμικά την Παρασκευή, με πιο μεγάλη συμμετοχή από το Βοήθεια στο Σπίτι. Αλλά και την Τρίτη η πορεία έγινε κανονικά με εκατοντάδες κόσμο. Στις συζητήσεις μας με τους συναδέλφους υπήρχε προβληματισμός για το αν μπορούμε να κερδίσουμε αλλά οι περισσότεροι συμφωνούσαν στο θέμα της συνέχειας, ότι πρέπει να κλιμακώσουμε”.