Νίκη για τους Ιρανούς πρόσφυγες

Νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος αποτελεί η χορήγηση πολιτικού ασύλου στους Ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι μετά από 77 μέρες κατασκήνωση στα Προπύλαια, 36 μέρες απεργία πείνας με 8 ραμμένα στόματα και την κατάληψη έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πίεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην συγκρότηση των επιτροπών Πολιτικού Ασύλου που χορήγησαν τελικά Πολιτικό Άσυλο σε όλους.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Σέμκο Μοχαμεντί από την Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων και την Ενωση Μεταναστών Εργατών. “Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε την κατασκήνωση στα Προπύλαια είμασταν αποφασισμένοι ότι δεν θα φύγουμε αν δεν πάρουμε πολιτικό άσυλο. Αγωνιστήκαμε 77 ημέρες, μείναμε εκεί με βροχή, με ζέστη, δεχτήκαμε επιθέσεις από τη δημοτική αστυνομία, δεχτήκαμε ακόμα και βομβιστικές επιθέσεις.

Από την πρώτη στιγμή είμασταν ξεκάθαροι ότι θα παλέψουμε γιατί το πολιτικό άσυλο το δικαιούμαστε και εμείς και χιλιάδες άλλος κόσμος, που περιμένει εδώ και χρόνια. Μετά από 40 ημέρες απεργίας πείνας και ειρηνικής διαμαρτυρίας, πήγαμε στο υπουργείο γιατί η κυβέρνηση ή δεν μας άκουγε ή δεν ήθελε να μας ακούσει, γιατί θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ιράν και να επιβάλει ρατσιστική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες.

Αγώνας και επιμονή

Σαν Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων το σχεδιάζαμε εδώ και ένα χρόνο. Θέλαμε να κάνουμε μία δυναμική κινητοποίηση για να δούμε ένα φως σε αυτό το μαύρο τούνελ που υπάρχει στην Ελλάδα, να ξεσηκώσουμε την αλληλεγγύη των εργατών και της νεολαίας, για να μπορέσουμε να σπάσουμε την πολιτική των κυβερνήσεων ενάντια στους πρόσφυγες. Τώρα δείξαμε ότι με αγώνα και με την επιμονή μπορεί να φτάσεις όπου θέλεις.

Ολες αυτές τις μέρες πολλοί Ελληνες και μετανάστες ήταν στο πλευρό μας και μας έδιναν δύναμη κάθε μέρα. Ακόμα και οργανώσεις έξω από την Ελλάδα, αντιρατσιστικές οργανώσεις, αναγκάσαμε επίσης τηλεοράσεις και κανάλια να μιλάνε για εμάς και έτσι πιέσαμε την κυβέρνηση. Υπήρχε μεγάλη ενότητα μεταξύ μας και μεγάλη συμπαράσταση από τον κόσμο.

49 άτομα πήραν πολιτικό άσυλο ακόμα και μικρά παιδιά και μάλιστα κάποιοι ήταν στην Ελλάδα μέχρι και 16 χρόνια. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι ότι έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να αγωνιστούμε, πρέπει να αρχίσουν όλοι να οργανώνονται, να έρθουν κοντά στην Ενωση Μεταναστών Εργατών που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και έχει καταφέρει να κερδίσει νίκες όπως έγινε και στη Σκάλα Λακωνίας. Να συνεχίσουμε μαζί με όλους τους εργάτες στις πανελλαδικές απεργίες, να δίνουμε μία καινούργια δύναμη στο εργατικό κίνημα. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης αλλά δεν δίνανε μάχες μαζί με όλους τους εργάτες. Ξέρουμε ότι καταφέραμε να πάρουν 50 άτομα πολιτικό άσυλο αλλά υπάρχουν ακόμα άλλες 50.000 που ζητάνε πολιτικό άσυλο.

Ο επόμενος σταθμός είναι η πανεργατική στις 15 Δεκέμβρη. Θελουμε να είμαστε περισσότεροι από κάθε άλλη φορά για να στείλουμε το μήνυμα ότι τώρα με περισσότερη δύναμη θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και πολιτικό άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

Εχει φτάσει επίσης η ώρα να οργανωσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στους φασίστες που με την κάλυψη της αστυνομίας κάνουν χυδαίες επιθέσεις σε κάποιες γειτονιές, για να διώξουμε επιτέλους έξω από την Ελλάδα τους φασίστες και όχι τους μετανάστες”.