Πολυτεχνείο 2010 - Αθήνα

Εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό ήταν οι φετινές διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι πολλά ΜΜΕ είτε “δεν είδαν και δεν άκουσαν” είτε προσπέρασαν με το κλασικό σχολιασμό περί “μεγάλων, πλην όμως επετειακών διαδηλώσεων με ολίγα -ή και πολλά- επεισόδια”, οι πορείες του Πολυτεχνείου έστειλαν το μήνυμα: οι αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας για να μην περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ θα συνεχιστούν μέχρι τη νίκη.

Στην Αθήνα, παρά την καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε λίγα μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η πορεία, ο κόσμος δεν διαλύθηκε. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους περίμεναν υπομονετικά να κοπάσει η μπόρα για να (ξανά)συγκροτήσουν τα μπλοκ τους και να βαδίσουν προς τη Βουλή και την αμερικανική πρεσβεία. Τα συνθήματα της επετείου “Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική”, αναμειγνύονταν με τα συνθήματα ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και τρόικας “Διαγραφή του χρέους οριστική, αυτή είναι η απάντηση η εργατική”.

Επικεφαλής της πορείας ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι με πυκνά μαζικά μπλοκ. Το σήμα της κατάληψης στα πανό τους και τα αντίστοιχα συνθήματα για “καταλήψεις διαρκείας” υπενθύμιζαν ότι τα πανεπιστήμια είναι σε κινητοποιήσεις ενάντια στα νομοσχέδια της Διαμαντοπούλου. Ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί και αμέσως μετά, ένα ποτάμι κόσμου με τα πανό πολιτικών οργανώσεων, σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων, σχολείων και μαθητικών πρωτοβουλιών, αντιρατσιστικών κινήσεων και άλλων συλλογικοτήτων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζική

Τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεχώρισαν. Τα δύο πανό “ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο σφαγείο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ” και “Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές”, έδιναν τον τόνο στην μαζικότερη από κάθε άλλη φορά παρουσία του μετώπου. Ακολουθούσαν οι μαθητές Anticapitalista και η Ενωση Μεταναστών Εργατών όπου τα συνθήματα συνοδεύονταν από τύμπανα και σφυρίχτρες.

Πίσω, το εργατικό μπλοκ με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, τα πανό της Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ, του Σωματείου της Ιντρακόμ, της 5μελούς των γιατρών του Αγία Σοφία και εργαζόμενους από πολλούς χώρους όπως το ΜΕΤΡΟ να διαδηλώνουν εκεί. Και τέλος, τα μπλοκ συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, της ΚΟΑ, του ΝΑΡ και της νΚΑ.

Η μαζικότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη. Η πρώτη κινηματική εμφάνισή της μετά την επιτυχία της στις 7 Νοέμβρη, οργανώθηκε με τον ενθουσιασμό που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είχε φανεί και στην εκδήλωση, παραμονή της πορείας, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΜΑΧ (πολύς κόσμος δυστυχώς έμεινε απ' έξω) με ομιλητές τους Χάγιο, Κωνσταντίνου, Διαβολάκη. Το διαφορετικό ήταν τα χιλιάδες “μάτια” στο πλάι της πορείας. Πολλοί κοιτούσαν με ενδιαφέρον και χαμόγελο τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Περισσότεροι αποφάσιζαν να βαδίσουν μαζί τους. Και να φωνάξουν, με την αντικαπιταλιστική αριστερά, “Δεν υπάρχει δρόμος κοινοβουλευτικός, ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός”, “Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και σοσιαλισμός”.