Ωρα για απεργία στη ΔΕΗ

Σε προσυγκέντρωση στα γραφεία της καλεί η ΓΕΝΟΠ την Πέμπτη 25/11 στις 11πμ τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ προκειμένου να ανεβούν με πορεία στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στην πλ. Κλαυθμώνος– προκηρύσσοντας τρίωρη παναττική στάση εργασίας.  Σε σχετική ανακοίνωση, καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν «ενάντια στα μνημόνια που έχουν στόχο την απαξίωση, τον ακρωτηριασμό και τη διάλυση της ΔΕΗ, ενάντια σε αυτούς που αμφισβητούν και καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, ενάντια στις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης».

Την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με δυναμικό συλλαλητήριο που έκαναν έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κατάφεραν να ακυρωθεί η συνάντηση τρόικας και υπουργού με θέμα το ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Τα ΜΑΤ που νωρίτερα είχαν κλείσει το χώρο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την ακύρωση της συνάντησης εκ μέρους της τρόικας. Σε ένδειξη συμπαράστασης οι εργαζόμενοι στο υπουργείο κρέμασαν πανώ στο μπαλκόνι που έγραφε «όλοι μαζί στους δρόμους-αυτό είναι το ‘χρέος’ μας».

Φέτος τον Ιούλη, η Κομισιόν και στη συνέχεια η τρόικα είχαν απαιτήσει από την κυβέρνηση το άμεσο ξεπούλημα σε ιδιώτες του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής, σχέδιο που κάτω από την απειλή απεργίας διαρκείας τότε εκ μέρους της  ΓΕΝΟΠ (και με την απεργία των φορτηγατζήδων σε εξέλιξη) μπήκε στο «ψυγείο», για να επανεξεταστεί το φθινόπωρο.

Πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες, η Κομισιόν επέστρεψε απαιτώντας να εφαρμοστεί από την Αθήνα η απόφαση του 2008 για πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε λιγνιτική παραγωγή ρεύματος, αναφέροντας πως σε αντίθετη περίπτωση «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής εναντίον της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Ακολούθησε συνάντηση του επίτροπου Ανταγωνισμού Αλμούνια και της υπουργού Μπιρμπίλη προκειμένου να βρεθούν «ισοδύναμες λύσεις» με την πρόταση της τρόικας για ξεπούλημα του 40%.

«Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε. Το ρεύμα και τα εργοστάσια, λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά ανήκουν στο λαό» δήλωσε ο Δημήτρης Βορτελίνος στην εργατική αλληλεγγύη έξω από το υπουργείο. «Θέλουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Θα συνεχίσουμε όσο πάει» μας είπε ο Πέτρος, τεχνικός. «Από χθες θα έπρεπε να είχε καλεστεί τρίωρη στάση εργασίας, ώστε σήμερα να μπορούσε να είχε μαζευτεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται εδώ» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Ιωσήφ Κεσόγλου, συνδικαλιστής. «Σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να προχωρήσει ένας αγώνας διαρκείας, αλλά δυστυχώς κάποιοι το υπονομεύουν. Αρκούμαστε μόνο σε ανακοινώσεις και κούφια λόγια, γίνονται ενέργειες που δεν έχουν συνέχεια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μαζευτεί πολύς κόσμος».

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν τη δύναμη και την οργάνωση να παραλύσουν όλα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και τις υπόλοιπες επιθέσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση Παπανδρέου σε μισθούς, συνταξιοδοτικό, θέσεις εργασίας συνολικά στις ΔΕΚΟ. Μια απεργία στην ενέργεια μπορεί να παραλύσει όλη τη χώρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν χρειάζεται να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μπορεί να είναι η «εξαίρεση» στις επιθέσεις της κυβέρνησης. Οι υποσχέσεις της διοίκησης για προσλήψεις και τα κούφια λόγια της Μπιρμπίλη ότι «η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης» στο συνέδριο τον Οκτώβριο, ακούγονται σήμερα σαν κακόγουστο αστείο μπροστά στη νέα επίθεση με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η απάντηση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης συνολικά, δεν μπορεί παρά να είναι η άμεση κλιμάκωση των αγώνων, με απεργίες και καταλήψεις σαν και αυτές του 2008 ενάντια στα μέτρα της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.