Η Γιάρα Λι στην Αθήνα

Η  Γιάρα Λι δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα, τουλάχιστον με τη βασική επαγγελματική της ιδιότητα, αυτή της σκηνοθέτιδας. Είναι όμως πολύ γνωστό το βίντεο που κατάφερε να διασώσει από την Ισραηλινή επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά, όπου και επέβαινε με την αποστολή των ακτιβιστών για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, όταν αυτό δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση από το στρατό του Ισραήλ τον περασμένο Μάη. Το υλικό αυτό που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του δικτύου culturesofresistence. org πλαισίωσε αρκετές από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη συνέχεια.

Την Παρασκευή, 26 Νοέμβρη η Γιάρα θα παρουσιάσει την τελευταία της ταινία «Cultures of Resistance»  στην Αθήνα, ώρα 20:00, στο Πάντειο στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας.

H Λάρα Λι έχει γεννηθεί στη Βραζιλία από Κορεάτες γονείς και σήμερα ζει στις ΗΠΑ. Έχει βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και υπήρξε επί σειρά ετών καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάο Πάολο. Είναι η δημιουργός των ταινιών Synthetic Pleasures, Modulations, Αρχιτεκτονική, Πέρα απ’ τη μπούρκα.

Το «Cultures of Resistance»  βασίζεται σε προσωπικές της εμπειρίες από τα ταξίδια που πραγματοποίησε σε διάφορες γωνιές του κόσμου, από το Ιράν, το Λίβανο ως τη Μπούρμα και τη Βραζιλία. Κοινό στοιχείο είναι ότι οι ήρωές της είναι απλοί,καθημερινοί άνθρωποι, που με μόνα εργαλεία την τέχνη και η δημιουργικότητα προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους.

Οι προβολές, καθώς και η πρόσκληση στη σκηνοθέτη εντάσσονται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που οργανώνει η ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ , σε συνεργασία με τον παλαιστινιακό σύλλογο AL-AWDA (για το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους).