Συμπαράσταση στους απεργούς ναυτεργάτες

Να κλιμακώσει με 48ωρη απεργία την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Νοέμβρη την 24ωρη απεργία που είχε αρχικά προκηρύξει για την Τρίτη 23 Νοέμβρη αποφάσισε η ΠΝΟ.

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2010 που δεν έχει υπογραφεί παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς. Η απεργία της Τρίτης είχε καθολική συμμετοχή με αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα όλα τα πλοία σε όλα τα λιμάνια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απ. Βεντούρης έτρεξε την παραμονή της απεργίας να δηλώσει: «Ο κλάδος της ακτοπλοΐας, όταν το επέτρεπε ο καιρός ήταν γενναιόδωρος. Τώρα δεν έχουμε να δώσουμε. Καλώ την ΠΝΟ να αναστείλει την αυριανή απεργία της για 20 ημέρες και να καθίσουμε άμεσα όλοι μαζί να βρούμε λύση» και από δίπλα ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή, πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η εργασιακή ειρήνη. Στην ουσία η κυβέρνηση συναινεί σε μία βάρβαρη επίθεση στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις των ναυτεργατών, ζητώντας εργασιακή ειρήνη προκειμένου να κλιμακώσουν οι εφοπλιστές τις επιθέσεις τους και να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Οι εφοπλιστές προτείνουν αυξήσεις της τάξης του 0,5% τη στιγμή που από τη μία απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία, αυξάνουν τα εισιτήρια και καρπώνονται δισεκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις.

Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ακτοπλοϊκά - επιβατηγά πλοία, πορθμεία εσωτερικού, μεσογειακά φορτηγά πλοία και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας. Η Ομοσπονδία έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία, η οποία προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Η ΠΝΟ διεκδικεί επίσης τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυση Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς. Επίσης, διεκδικεί τη διασφάλιση των αποθεματικών του ΝΑΤ και τη στήριξη των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, καταγγέλλοντας την ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων, την ανυπαρξία υποδομών των κτιρίων και μη πρόσληψη διδακτικού προσωπικού.