Οι εκπαιδευτικοί σε δράση

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου από αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί ήταν οργισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και για τα (ευρωπαϊκά) προγράμματα του ΕΣΠΑ που επιβάλλουν την ελαστική εργασία και διαλύουν τα συλλογικά δικαιώματα και τις απολαβές. Διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους αφού υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι εδώ και μήνες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που μας έκανε η Ανθή Κοντορούσση, αναπληρώτρια μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ που ανέβηκε από το Ηράκλειο μαζί με άλλους συναδέλφους της για την απεργία.

«Ήρθαμε από την Κρήτη για τη σημερινή κινητοποίηση. Είμαστε απλήρωτοι, ήδη δύο μήνες. Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ. Ακόμα δεν έχουν τελειώσει με την γραφειοκρατία. Ήρθαν κάτι παρουσιολόγια της κακιάς ώρας και τα πήραν πίσω. Όλως τυχαίως σήμερα που έχουμε απεργία έφεραν άλλα και με έψαχνε ο διευθυντής μου να το υπογράψω. Για να μας απειλήσουν και να μας τρομοκρατήσουν, όσοι έχουμε ανάγκη να πληρωθούμε να μην κάνουμε απεργία. Εκτός από αυτό πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν ενημερώθηκαν καθόλου για την απεργία καθώς οι διευθυντές δεν τους έδωσαν τα χαρτιά.

“Δεν είναι γραφικότητα”

Μιλάω με διάφορους συναδέλφους που άλλος τρώει τέσσερις μέρες μακαρόνια, άλλος τρώει τέσσερις μέρες φασολάδα. Δεν είναι γραφικότητα, είναι η πραγματικότητα. Έλεγαν ότι θα πληρωθούμε το Πάσχα και ακόμα τίποτα».

Κατά τα διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπαιδευτικών (μελών ΔΣ της ΔΟΕ, συλλόγων ειδικοτήτων, του Συντονιστικού Ωρομισθίων – Αναπληρωτών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών) με την υφυπουργό Παιδείας, Χριστοφιλοπούλου και τους γραμματείς του Υπουργείου. Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΕΑΕ μετά την κινητοποίηση: «Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να αποσύρει τις λευκές συμβάσεις, συμβάσεις που καλούσε τους εκπαιδευτικούς να υπογράφουν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δήλωσε ότι θα πληρώσει τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, «εκτός κι αν οι διευθύνσεις καθυστερήσουν τη συλλογή δικαιολογητικών».

Μετά την πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση οι αναπληρωτές και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν την Πέμπτη 25/11 στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής  τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12.30μμ.

Τέλος, θα συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους για να συντονιστούν με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και να οργανώσουν την κοινή συνέχεια των κινητοποιήσεων.