Τα Νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις

Το νοσοκομείο του Μνημονίου που θα λειτουργεί όχι με βάση τις ανάγκες για δημόσια δωρεάν περίθαλψη, εκατομμυρίων εργαζόμενων, απόρων, ανασφάλιστων, αλλά με βάση τις επιταγές της τρόικα, προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή ο Λοβέρδος, που έχει στόχο να περικόψει 1,4δις μέχρι το τέλος του 2011 από τις δαπάνες για δημόσια υγεία. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης θα είναι να κλείσουν ολόκληρα νοσοκομεία, να συγχωνευτούν τμήματα ή κλινικές και να μετατραπεί το δημόσιο νοσοκομείο σε επιχείρηση που θα λειτουργεί με στόχο την κερδοφορία, οδηγώντας τη δημόσια υγεία σε τραγική υποβάθμιση.

Η κυβέρνηση, έχει βάλει στόχο να περικόψει ακόμα και τις άκρως απαραίτητες δαπάνες προκειμένου να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Αποτέλεσμα είναι το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας του. Δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού έρχονται τώρα να προστεθούν βασικές ελλείψεις σε προμήθειες για φάρμακα, νοσοκομειακά υλικά, τεχνικό και υγειονομικό εξοπλισμό. Δίπλα στις περικοπές υπερωριών και προγραμμάτων εφημεριών έρχονται να προστεθούν ο περιορισμός χειρουργικών επεμβάσεων και εξετάσεων ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά.

Δεν είναι όμως μόνο οι ραγδαίες περικοπές. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου στο οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο όποιος έχει να πληρώσει. Ο νόμος που ψήφισε η Ξενογιαννακοπούλου για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και ο οποίος υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν από την 1η Δεκέμβρη, αναφέρει ρητά πως τα έξοδα λειτουργίας των νοσοκομείων θα καλύπτονται από το δημόσιο ή ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα ή ακόμα και από τον ίδιο τον ασθενή. Η πιο χυδαία πτυχή αυτού του νόμου είναι η επιβολή εισιτηρίου 3 ευρώ, (ο Λοβέρδος σε περιοδεία του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου δήλωσε ότι σκέφτεται να το κάνει 10 ευρώ), για κάθε ασθενή που επισκέπτεται ακόμα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι δαπάνες για μισθούς και εφημερίες από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα καλύπτονται από αυτά τα χρήματα που θα εισπράττουν τα ταμεία των νοσοκομείων. Έτσι εξαναγκάζει τους ίδιους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον κάθε ασθενή σύμφωνα με την τσέπη του και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες του. Ο Λοβέρδος ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα έχουν πρόσβαση μόνο σε έξι συγκεκριμένα νοσοκομεία, τέσσερα στην Αθήνα και δύο στην Θεσσαλονίκη.

Αντίγραφα

Στο πλαίσιο του “νοικοκυρέματος” του ΕΣΥ εντάσσεται και η απαγόρευση χορήγησης του συνόλου των φαρμάκων στους ανασφάλιστους, οι οποίοι στο εξής θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα). Από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σκοπεύει να εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ασθενείς με διαβήτη που πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για να χειρουργηθούν, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, δεν δίνονται ινσουλίνες τελευταίας γενιάς (αφού αγοράζονται παλαιότερες, άρα και φθηνότερες), με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζεται η νόσος και να μην μπορούν να υποβληθούν τελικά στην επέμβαση που είχαν προγραμματίσει. Επίσης, όπως κατήγγειλαν μέλη του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ η χορήγηση μόνο γενοσήμων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους θα οδηγήσει σε αύξηση των ασθενών με AIDS, καθώς οι οροθετικοί δεν θα μπορούν να παίρνουν την απαραίτητη αγωγή.

Επίσης, στόχος του υπουργείου είναι ακόμα και το κλείσιμο νοσοκομείων. Όπως ανακοίνωσε ο Λοβέρδος τους πρώτους μήνες του 2011 θα αξιολογηθούν όλες οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν, την πληρότητα που παρουσιάζουν ακόμη και τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν και τον πληθυσμό που εξυπηρετούν. Οσα δεν περάσουν τη βάση απειλούνται ακόμη και με κλείσιμο. “Οι συγχωνεύσεις θα αρχίσουν πιλοτικά την άνοιξη από τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, ξεκινώντας από μικρά νοσοκομεία στις ίδιες περιοχές, τα οποία θα υπάγονται σε ενιαία διοίκηση και τα τμήματά τους θα ανασυγκροτούνται και θα συγχωνεύονται δύο ή τρία τμήματα με το ίδιο αντικείμενο που τώρα υπολειτουργούν, σε ενιαίο τμήμα με συντονισμένη λειτουργία”, αναφέρει το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής (21/11).

Για να καλύψει όλες αυτές τις επιθέσεις το υπουργείο Υγείας δεν διστάζει να ρίξει τα βάρη στους μετανάστες και στους ανασφάλιστους, η υγεία τον οποίων κοστολογείται από το Λοβέρδο σε 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. “Λεφτά υπάρχουν για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία”, αναφέρει η προκήρυξη που κυκλοφόρησε το ΝΥΣΤΕΡΙ-Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ. “Ας πάρουν μερικά δις από τα 78 δις ευρώ που δώσανε συνολικά στις ελληνικές τράπεζες, από τον πακτωλό από δισεκατομμύρια που δώσανε για τα γερμανικά υποβρύχια, τα γερμανικά τανκ, τις γαλλικές φρεγάτες, ας σταματήσουν να πληρώνουν το χρέος και τους τόκους στους τοκογλύφους τραπεζίτες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υγειονομικοί, μαζί με όλους τους εργαζόμενους έδωσαν αγώνες για να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας, δεν θα τους αφήσουμε να το κατεδαφίσουν.

Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα. Το έδειξε το μαύρισμα της τρόικας κυβέρνησης, ΝΔ, ΛΑΟΣ στις εκλογές, το έδειξε το Πολυτεχνείο, που χιλιάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους και ιδιαίτερα τα μπλόκ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο δεύτερος γύρος αντίστασης ξεκινά πιο αποφασιστικά από ποτέ”.