Στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Ριτσώνα εξαγγέλει ξανά ο Παπουτσής

Νόμος γίνεται πλέον το δόγμα της «μηδενικής ανοχής στους λαθρομετανάστες» του Γ.Α.Π. Την Παρασκευή 19 Νοέμβρη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό σχέδιο νόμου, που καταργεί στην πράξη κάθε διαδικασία νομιμοποίησης και χορήγησης ασύλου.

Ο Παπουτσής αντιγράφοντας την φρασεολογία του Άδωνη Γεωργιάδη είπε στη σχετική συνέντευξη τύπου: «το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση ασύλου, τη στιγμή που η Ελλάδα χορηγεί άσυλο μόλις το 0,0 4% όσων κάνουν αίτηση. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 2009 σε πρώτο βαθμό εκδόθηκαν 11 θετικές αποφάσεις σε 29.501 υποθέσεις και 25 θετικές αποφάσεις σε 870 υποθέσεις που εξετάστηκαν σε δεύτερο βαθμό.

Δηλαδή στην ουσία η κυβέρνησης υιοθετεί πια την οριστική κατάργηση του ασύλου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Παπουτσή, θα δημιουργηθεί Αυτοτελής Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ελλάδα, με ευθύνη του υπουργείου ΠΡΟ. ΠΟ. και άρα της αστυνομίας. Επίσης θα δημιουργηθεί Αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα έχει σαν σκοπό «να διαχωρίζει μετανάστες που χρειάζονται κάποιου είδους προστασία και εκείνους που πρέπει να πάρουν είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά το δρόμο της επιστροφής στη χώρα προέλευσης». Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα απελαύνονται με τη βία και μέχρι να συμβεί αυτό θα κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ένα από αυτά θα είναι η Ριτσώνα, όπου θα “λειτουργήσει πρότυπο κέντρο υποδοχής για ανήλικους λαθροµετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα χωρίς τη συνοδεία των γονιών τους”. Στη Ριτσώνα, το 2ο ΑΚΕΠ Αεροπορίας, είχε από τον Ιούνη του 2009 επιλεγεί ως τόπος για τη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης. Ύστερα από τις κινητοποιήσεις της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και των Εργατικών Κέντρων στην Ελευσίνα και στην Εύβοια, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια.

Ταχύτατες απελάσεις

Ο Παπουτσής επικαλείται τώρα το επιχείρημα ότι με το νέο νόμο η χορήγηση ασύλου θα δίνεται μέσα σε 15 ημέρες. Όμως στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί είναι η ταχύτατη απέλαση των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν από τα σύνορα. Το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ θα αναζητήσει εγκαταλειμμένα στρατόπεδα που θα φυλάσσονται από την αστυνομία και θα λειτουργήσουν ως “κέντρα υποδοχής”.

Εκεί θα γίνεται η κατάθεση αίτησης ασύλου, θα παραμένουν εκεί για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις 15 ημέρες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπου θα δίνεται παράταση 10ημερών. Όσοι συλλαμβάνονται 30 ημέρες αργότερα χωρίς να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, θα απελαύνονται µε τη συνδρομή αεροπλάνων που θα χρηματοδοτεί η Frontex.

“Παρά τη χρεοκοπία του ΛΑΟΣ στις εκλογές, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται να δώσει νέα ώθηση στη ρατσιστική δημαγωγία τροφοδοτώντας τα πογκρόμ και ανοίγοντας δρόμο στις φασιστικές συμμορίες”, ανακοίνωσε η ΚΕΕΡΦΑ και η Ένωση Μεταναστών Εργατών. “Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης απαγορεύοντας σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί συνολικά. Είναι η αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου που καταστρέφει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και ρημάζει τις γειτονιές μας, τις δουλειές μας, τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας. Θα δώσουμε την πρώτη δυναμική απάντηση μαζί με όλο το εργατικό κίνημα στη μεγάλη Πανεργατική Απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Και θα συνεχίσουμε ενάντια στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις ενωμένοι, ντόπιοι και μετανάστες”.