Ανταπόκριση από Λισαβόνα

Με μια μαζική διαδήλωση, μια αντισύνοδο και μικροσυμπλοκές με την αστυνομία στους δρόμους της Λισαβώνας "υποδέχτηκε" ο κόσμος στην Πορτογαλία την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες είχε λάβει δρακόντια μέτρα για να προστατεύσει  τους "υψηλούς" της προσκεκλημμένους, μέτρα που περιλάμβαναν ανάμεσα στα άλλα και την αναστολή της συνθήκης του Σένκεν και την απαγόρευση εισόδου σε 150 περίπου διεθνείς ακτιβιστές του αντιπολεμικού και του φιλειρηνικού κινήματος.

Στην αντισύνοδο που οργανώθηκε από την "Πλατφόρμα ενάντια στον πόλεμο και το ΝΑΤΟ" (PAGAN) συμμετείχαν ακτιβιστές από την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Σουηδία, την Τσεχία, την Τουρκία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ενα από τα κεντρικά θέματα που επανερχόταν σε όλες σχεδόν τις συζητήσεις ήταν οι σχέσεις του πολέμου με την οικονομική κρίση και η ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος μέσα στις σημερινές συνθήκες.

Τα συνδικάτα της Πορτογαλίας έχουν καλέσει σε 24 γενική απεργία στις 24 Νοέμβρη ενάντια στο πακέτο περικοπών που ανακοίνωσε στις αρχές Οκτώβρη η κυβέρνηση. Στη συγκέντρωση και στην πορεία  πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ-πρόσκλησεις στην απεργία της Τετάρτης.