Στάση εργασίας

Στη συνάντηση έγινε δυναμική παρέμβαση με πανό και συνθήματα από εκλεγμένους Δημοτικούς συμβούλους από αντικαπιταλιστικές δημοτικές κινήσεις, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκπαιδευτικούς και τους Θανάση Διαβολάκη και Πέτρο Κωνσταντίνου, Δημοτικούς Συμβούλους με την «Ανταρσία στο Λιμάνι» και την «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» αντίστοιχα. Κάλεσαν από τα μικρόφωνα τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες να μην συναινέσουν στην καταστροφική πολιτική του Υπουργείου και να αντιταχθούν στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις.

Στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από σχολεία της Νέας Σμύρνης που απειλούνται με κατάργηση και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων(ΟΣΚ). «Πάνε να κλείσουν το 7ο Γυμνάσιο και το 8ο Λύκειο στην «Εστία» στη Νέα Σμύρνη. Θέλουνε να κλείσουν την «Εστία» επειδή πληρώνει κάποιο μίσθωμα. Ένα μικρό ποσό. Θέλουν να την κλείσουν για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις. Είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία στη Νέα Σμύρνη. Έχει 450 παιδιά, είναι πάρα πολλά ήδη.

Αν υπολογίσουμε και αυτά που θα έρθουν θα υπάρχει πρόβλημα», μας είπε η Έφη Σωτηροπούλου από τον τοπικό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Στην συγκέντρωση βρέθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί που είχαν ταξιδέψει από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Μοχό Ηρακλείου για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του τοπικού Λυκείου. Ο Ζαχαρίας Μαρκάκης μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τα παράλογα σχέδια του Υπουργείου. «Το Λύκειο του Μοχού υπάρχει πολλά χρόνια. Ακόμα και όταν η επαρχία Πεδιάδας

είχε μόνο δύο Λύκεια. Έχει μια ιστορία. Τώρα με τον Καλλικράτη έγινε ένας Δήμος, ο οποίος είναι ο πιο μεγάλος στην Κρήτη σε παραλιακό μέτωπο. Ξεκινάει από τα όρια του νομού Λασιθίου και φτάνει μέχρι έξω από το Ηράκλειο. Δεν μπορεί ούτε ο Καλλικράτης, ούτε ο κύριος Ραγκούσης να έχουν σε αυτό το Δήμο μόνο 4-5 σχολεία. Την ενδοχώρα, που είναι ορεινός όγκος και την «υποστηρίζει» και ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης, την καταστρέφει.

Κλείνει ένα σχολείο σε ένα κεφαλοχώρι που έχει γύρω του 7-8 χωριά. Δηλαδή, οι άνθρωποι που είναι εκεί πέρα θα σηκωθούν να φύγουν για το καλό των παιδιών τους. Οποιοσδήποτε θέλει να έρθει, τα κίνητρά του τα σταματάει. Τα παιδιά στο Μοχό είναι περίπου 290 χωρίς τον Παιδικό Σταθμό. Το Δημοτικό έχει 135, το Γυμνάσιο 75 και το Λύκειο έχει τώρα 30. Το 2013-14 το Λύκειο θα έχει πάει στα 65 αφού ακολουθούν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Εγώ που έχω 3 παιδιά αυτή τη στιγμή, τι κίνητρο μου δίνουν να μείνω στο μέρος μου; Αυτή είναι η αποκέντρωση που θέλει ο Καλλικράτης και ο Ραγκούσης;». Σε όλη τη χώρα πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Δασκάλων, των μαθητών και των Συλλόγων Γονέων.

Η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας οργάνωσε συγκέντρωση και πορεία προς το Δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης την Τρίτη 1 Μάρτη. Πολιόρκησαν Την ίδια μέρα την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο θα ξεκινούσε αντίστοιχη κινητοποίηση στην Ηλιούπολη με πορεία προς το Δημαρχείο μετά από κάλεσμα της Ζ’ ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Γονέων της περιοχής. Την προηγούμενη Τετάρτη 23/2, μετά την τεράστια Πανεργατική Απεργία, πάνω από 300 άτομα πολιόρκησαν το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στις συγχωνεύσεις 12 σχολείων που ετοιμάζει το Υπουργείο και στηρίζει η παράταξη του Δημάρχου που αναγκάστηκε να φύγει κακήν κακώς από το χώρο του Δημαρχείου.

Την Τρίτη 22/2 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία προς το Δημαρχείο της Ελευσίνας. Συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι τοπικών σωματείων. Το σχέδιο του Υπουργείου είναι να συγχωνευθούν το 1ο και το 3ο Γυμνάσιο, το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο στην Ελευσίνα, το 1ο, 2ο και 6ο Δημοτικά στην Ελευσίνα, το 1ο και 2ο Δημοτικά στη Μαγούλα και το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ. Ξεσηκωμός υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχουν υπάρξει αντιδράσεις ενάντια στις παράλογες επιλογές του Υπουργείου.

Την Τρίτη 22/2 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των Γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της εισήγησης του Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης για την κατάργηση τεσσάρων σχολικών μονάδων στο νομό και συγκεκριμένα των Γυμνασίων Πέπλου, Ριζίων, Λαβάρων και των Λυκειακών Τάξεων Μεταξάδων. Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέδωσε ψήφισμα ενάντια σε οποιοδήποτε κλείσιμο σχολείων. Την Δευτέρα 28/2, την ώρα που υπήρχε η διαδήλωση στο Υπουργείο στη Νερατζιώτισσα, η ΕΛΜΕ Χανίων είχε καλέσει στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα, στην επαρχία μαθητές και γονείς αντιμετωπίζουν άλλο ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: τις τρομακτικές δυσκολίες στη μεταφορά των μαθητών λόγω των περικοπών του Υπουργείου σε αυτόν τον τομέα. Την Τετάρτη 2/3 η ΕΛΜΕ Σάμου καλεί τρίωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στο Βαθύ με αίτημα την δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών. Την ίδια μέρα και ώρα συλλαλητήριο θα γίνει και στον Εύδηλο Ικαρίας για τον ίδιο λόγο με πρωτοβουλία της τοπικής ΕΛΜΕ. Ψήφισμα με το οποίο ζητούν να λυθεί το πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών στο Μουσικό Σχολείο της Κέρκυρας έχουν πάρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Σχολείου και η Γενική Συνέλευση των μαθητών.

Τα ίδια προβλήματα με τις νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν στην Αρκαδία όπου το ΚΤΕΛ του νομού ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη μεταφορά των μαθητών εξαιτίας των χρεών των συναρμόδιων Υπουργείων τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εικόνες αντίστασης της τελευταίας εβδομάδας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της Διαμαντοπούλου και της κυβέρνησης. Η κλιμάκωση χρειάζεται να είναι η απεργία διαρκείας από τη μεριά των εκπαιδευτικών.