Τα ΜΑΤ δεν θα σώσουν τον Παπανδρέου

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει στον σχεδιασμό της είναι οι ακόλουθες: να μην υπάρξει νεκρός, να μην καταστραφούν περιουσίες και να μην γίνουν καταλήψεις σε δημόσια κτίρια”. Με την είδηση αυτή στο in.gr, παραμονή της Πανεργατικής, προσπάθησε η κυβέρνηση να σταματήσει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης. Το ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στην καταστολή μπας και καταφέρει να διαλύσει το απεργιακό κίνημα είχε φανεί ξεκάθαρα από τις 15 Δεκέμβρη. Το ότι, όμως, θα απειλούσε και με νεκρό για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία, είναι πραγματική κατάντια. Και πήρε την απάντησή του με την μαζικότητα της πανεργατικής διαδήλωσης.

Aπό την Ομόνοια επέλεξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να στήσει τις πρώτες απόπειρες προβοκάτσιας του συλλαλητηρίου στέλνοντας τα ΜΑΤ να κυκλώσουν τους διαδηλωτές όταν περνούσε το μεγαλειώδες μπλοκ των εκπαιδευτικών. Στην αρχή στην Πανεπιστημίου και Πατησίων και ακόμα

πιο προκλητικά στη γωνία Σταδίου και Αιόλου προσπάθησαν να διασπάσουν την πορεία με επιθέσεις, με γκλοπ και δακρυγόνα και κάτω από τη γενική κατακραυγή του κόσμου στην πορεία και στα πεζοδρόμια. “Ποιος έδωσε την εντολή να χτυπηθεί τόσο βάναυσα και μάλιστα απρόκλητα για μία ακόμη φορά (έγινε και στις 15 Δεκέμβρη) το μπλοκ των εκπαιδευτικών;”, αναρωτιέται ρητορικά σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

“Ποιους ενοχλεί η τόσο μεγάλη, δυναμική και αποφασιστική συμμετοχή του κόσμου της εκπαίδευσης στις διαδηλώσεις; Δεν υπάρχουν άλλοι πιο δημοκρατικοί τρόποι για ν’ «αναγνωρίσει» κανείς τον αγώνα μας για τις πανανθρώπινες αξίες από το ξύλο και τα χημικά; Παρά τη βάρβαρη καταστολή, η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε και οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στις θέσεις τους. Έγινε λοιπόν σαφές προς τους κυβερνώντες ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί... Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!”. Δεκάδες καταγγελίες Οι καταγγελίες για την δολοφονική συμπεριφορά των ΜΑΤ είναι ξανά δεκάδες και συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα για μέρες μετά την πορεία. Μία από αυτές, των εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ, αναφέρει:

“Οι Εργαζόμενοι του Μετρό έζησαν εχθές πρωτόγνωρες καταστάσεις από τις κινήσεις της Αστυνομίας η οποία χρησιμοποίησε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς για να παίξει κλεφτοπόλεμο και να δημιουργήσει εντάσεις έξω από το σταθμό του Συντάγματος. Καταγγέλλουμε την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος μετακίνησε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από τον σταθμό της Ομόνοιας στο σταθμό του Συντάγματος σε ώρα λειτουργίας. Όχι μόνο μετακινήθηκαν αλλά απέκλεισαν τις εισόδους του σταθμού απαγορεύοντας σε επιβάτες και εργαζόμενους να εισέλθουν και να εξέλθουν από αυτόν.

Επίσης καταγγέλλουμε την Διοίκηση της ΑΜΕΛ η οποία παρά την απόφαση των Σωματείων μας να μην πραγματοποιήσουν καμία κινητοποίηση για την διευκόλυνση των απεργών στο χθεσινό συλλαλητήριο, για μια ακόμη φορά έδειξε την αδυναμία της να διαχειριστεί την κατάσταση κλείνοντας επιλεκτικά σταθμούς του δικτύου που δεν αντιμετώπιζαν κανένα απολύτως πρόβλημα (π.χ. σταθμός Ομόνοιας)”. Παντού οι επιθέσεις των ΜΑΤ ήταν άγριες.

Στην Μυτιλήνη, στο μεγαλύτερο απεργιακό συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ, τρεις διαδηλωτές οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς μπροστά στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, τα ΜΑΤ “αψηφώντας, την σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών επιτέθηκαν με μίσος σε οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά ενώ δεν δίστασαν να 'πνίξουν' στα δακρυγόνα ολόκληρη την περιοχή, αγνοώντας μικρά παιδιά που βρισκόταν σε παιδικό σταθμό δίπλα στο υπουργείο”, αναφέρουν φοιτητικοί σύλλογοι του νησιού.

Λ.Β.