ΧΑΝΙΑ

Από νωρίς το πρωί μαζευόταν κόσμος στην πλατεία αγοράς με τα πανώ των σωματείων του και όταν άρχισαν οι ομιλίες από εκπροσώπους των σωματείων είχε γεμίσει την πλατεία και έκλεισε τον κεντρικό δρόμο. Ο Σεραφείμ Ρίζος από την ΕΠΑΣΣ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων, κέρδισε το μεγάλο χειροκρότημα του κόσμου όταν με το ξεκίνημα της ομιλίας του εξέφρασε τα αισθήματα της μαχητικής πλειοψηφίας λέγοντας: «Χθες ήταν η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο η Ελλάδα». Εβαλε το ζήτημα της κλιμάκωσης με απεργίες διαρκείας μέχρι την ανατροπή του Μνημονίου, αλλά και της αλληλεγγύης στους κλάδους που αγωνίζονται όπως οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες ενάντια στις περικοπές και οι μαθητές με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις.

Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε η πορεία με το πανώ του εργατικού κέντρου μπροστά και αμέσως μετά το μπλοκ της εκπαίδευσης που ήταν και το μεγαλύτερο της πορείας με το Σύλλογο Δασκάλων, την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Φοιτητών του Πολυτεχνείου, τους μαθητές με πανώ για τη δημόσια παιδεία και αλληλεγγύης στους μετανάστες και την επιτροπή Καντάνου ενάντια στα κλεισίματα σχολείων. Ακολουθούσαν το πανώ της ΕΠΑΣΣ που έγραφε «απεργίες διαρκείας παντού μέχρι τη νίκη» και του ΣΕΚ «Αίγυπτος παντού, να ρίξουμε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ». Υπήρχαν ακόμα μπλοκ μεταναστών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ(μ-λ) και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η πορεία κατέληξε στη νομαρχία με συνθήματα όπως «Κάιρο-Κερατέα-Τύνιδα παντού, να ρίξουμε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ» και «δημόσιο σχολειό για όλο το λαό και ένα ελικόπτερο για τον πρωθυπουργό». Μέσα σε αυτό το κλίμα δόθηκαν 92 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης με το πρωτοσέλιδο που ενθουσίαζε τους απεργούς- να στείλουμε την κυβέρνηση και την τρόικα να κάνουν παρέα στον Μουμπάρακ…