Μια πλούσια συζήτηση

Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι και φοιτητές πήραν μέρος στις συζητήσεις που έγιναν και τις δύο μέρες στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα.

Ιδιαίτερα, το Σάββατο το απόγευμα, καθίσματα, σκάλες και γαλαρία πλημμύρισαν από κόσμο που παρακολουθούσε ακόμα και όρθιος με αμείωτο ενδιαφέρον τις δύο συζητήσεις της μέρας για σχεδόν εφτά ολόκληρες ώρες μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα. Γεμάτο από κόσμο ήταν και το φουαγιέ όπου η συζήτηση συνεχίζονταν σε μικρά και μεγάλα πηγαδάκια. Αν η μεγάλη συμμετοχή ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό του διημέρου, το δεύτερο ήταν η ζωντανή και πλούσια σε ιδέες και συμπεράσματα συζήτηση που έγινε.

Το διήμερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήρθε να καλύψει την ανάγκη για συζήτηση, αλλά και τη διαμόρφωση πρότασης προς το εργατικό κίνημα από την πλευρά της αριστεράς σε μια σειρά από καίρια ζητήματα. Φάνηκε αυτό, από το γεγονός ότι, παρά τον αριθμό των κεντρικών εισηγητών (πάνω από πέντε στο καθένα από τα τρία πάνελ), πολλοί αγωνιστές πήραν το λόγο από τα κάτω για να τοποθετηθούν, αλλά και να διατυπώσουν πληθώρα ερωτημάτων προς τους ομιλητές. Ένα τρίτο χαρακτηριστικό του διημέρου ήταν ότι ενώ σαν πρωτοβουλία οργανώθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνοιξε τη συζήτηση συνολικά μέσα στην αριστερά. Οχι μόνο λόγω των ομιλητών εκτός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμμετείχαν στα πάνελ, αλλά και πολλών αγωνιστών που παρακολούθησαν από κάτω.

Θα ήταν δύσκολο έστω και να επιχειρήσει κανείς να παρουσιάσει όλες τις απόψεις, προτάσεις, αντιπαραθέσεις που εκφράστηκαν και σημειώθηκαν στην διάρκεια της γόνιμης συζήτησης του διημέρου. Το απόγευμα της Παρασκευής κύλησε με τη συζήτηση «Κρίση του καπιταλισμού-κρίση χρέους» και ομιλητές τους Λ. Βατικιώτη μέλος του ΝΑΡ, Α. Βούλγαρη από την Κομμουνιστική Ανανέωση, Δ. Θανασούλα από την ΟΚΔΕ Σπάρτακο, Σ. Κοντογιάννη, δημοσιογράφο από την Eργατική Αλληλεγγύη, Κ. Λαπαβίτσα πανεπιστημιακό, Σ. Μαρκέτο πανεπιστημιακό και Χ. Μπίστη από το ΕΚΚΕ που συντόνισε τη συζήτηση.

Μέσα από πολλές όμοιες ή και διαφορετικές προσεγγίσεις οι ομιλητές κατέδειξαν ότι η σημερινή οικονομική κρίση έχει να κάνει με το ίδιο το σύστημα του καπιταλισμού. Κοινός τόπος ήταν η άποψη, όπως εκφράστηκε εύγλωττα και από το Σ. Μαρκέτο, ότι η Αριστερά μπορεί και πρέπει να δώσει άμεσες απαντήσεις και εναλλακτική λύση απέναντι στην κυρίαρχη προπαγάνδα απαντώντας με το αίτημα διαγραφής του χρέους, τη στάση πληρωμών, την έξοδο από την ΕΕ, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, την απαγόρευση των απολύσεων και όλα τα υπόλοιπα κομβικά σημεία που βάζει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Διαφορετικές τοποθετήσεις Διαφορετικές τοποθετήσεις εκφράστηκαν για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους (ΕΛΕ). Οι Κ. Λαπαβίτσας και Λ. Βατικιώτης έκφρασαν την άποψη ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πρωτοστατήσει στη συγκρότησή της, ενώ ο Α. Βούλγαρης έκφρασε την άποψη ότι «επιτροπές όπως η ΕΛΕ κινδυνεύουν να γίνουν αριστερό άλλοθι μιας Επιτροπής Σοφών» σαν κι αυτή την οποία πρότεινε η Λ. Κατσέλη «με έλληνες και ξένους ειδικούς για τη μείωση του χρέους».

Αρκετή συζήτηση έγινε πάνω στο ζήτημα ότι η «εκχώρηση αρμοδιοτήτων» που προϋποθέτει η συγκρότηση μιας ΕΛΕ μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Είτε, από τα πάνω, με τη σύμφωνη γνώμη της άρχουσας τάξης, σε μια κατεύθυνση «κουρέματος του χρέους» χωρίζοντας το χρέος σε «άδικο» που πρέπει να κουρευτεί και «δίκαιο» που πρέπει να πληρωθεί οδηγώντας σε νέα μνημόνια και θυσίες.

Είτε από τα κάτω, από την εργατική τάξη, μέσα στο πλαίσιο της διαγραφής ολόκληρου του χρέους και των άλλων σημείων που βάζει το πρόγραμμα πάλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λειτουργώντας συνοδευτικά στην κατεύθυνση ρήξης και αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Στη συζήτηση «Για την ΕΕ και την Αριστερά», που άνοιξε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, το λόγο πήραν η Ν. Βαλαβάνη από το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, ο Π. Γκαργκάνας από το ΣΕΚ, ο Δ. Δεσύλλας από το ΝΑΡ, ο Σ. Κουβελάκης πανεπιστημιακός, ο Δ. Σαραφιανός από την ΑΡΑΣ και βέβαια ο διεθνής προσκεκλημένος του διημέρου, ο Αλεν Κριβίν από το NPA, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα στη Γαλλία. Εκφράστηκαν μια σειρά από ερωτήσεις και ανησυχίες πάνω στο τι μπορεί να σημάνει μια πιθανή έξοδος από το ευρώ για την οικονομία της χώρας, την πληρωμή των μισθών κλπ.

Αυτό που αναδείχθηκε καθαρά είναι ότι η αντικαπιταλιστική ρήξη με την ΕΕ δίνει όλα τα εργαλεία στην εργατική τάξη για να αντιμετωπίσει την κινδυνολογία και τις επιθέσεις των κυρίαρχων κύκλων.

Στην τελευταία ζωηρή συζήτηση, με θέμα «Εργατικό κίνημα και αντικαπιταλιστική προοπτική», ομιλητές ήταν ο Θ. Διαβολάκης, ανένταχτος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Π. Κωσταντίνου από το ΣΕΚ, ο Χ. Σελιανίτης, αρχιτέκτονας, ο Π. Σωτήρης από την ΑΡΑΝ και ο Α. Χάγιος από το ΝΑΡ και ο Π. Λαφαζάνης από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ που έγινε αποδέκτης πολλών ερωτήσεων. «Υπάρχει ένα ζήτημα με ποιο πρόγραμμα, με ποιο κίνημα και με ποια αριστερά μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτήν την επίθεση», τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Θ. Διαβολάκης.

«Οσον αφορά στο πρώτο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει προτείνει στην αριστερά και στο εργατικό κίνημα ένα πρόγραμμα που προσπαθεί σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση να παρέμβει στα βασικά ζητήματα: τι λέμε για το χρέος, την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του. Τι λέμε για την ΕΕ, την έξοδο από ευρώ-ΕΕ. Τι λέμε για τις τράπεζες, κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο. Για την αναδιανομή του εισοδήματος; Αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, αύξηση φορολογίας του κεφαλαίου. Απαγόρευση των απολύσεων. Το εργατικό κίνημα έχει απαντήσει σε αυτήν την επίθεση:

Οι δέκα πανεργατικές απεργίες. Οι διαδηλώσεις, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από τρεις μέρες. Εχει κάνει βήματα στο συντονισμό, όχι μόνο των πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά και κλάδων, όπως στις συγκοινωνίες. Βήματα, όπως η συνέχιση των απεργιών στις συγκοινωνίες, μετά την ψήφιση του νόμου… Χρειαζόμαστε μια αριστερά που να είναι ανατρεπτική και επαναστατική. Μια αριστερά που κόβει από τον κυβερνητισμό και το ρεφορμισμό. Σε αυτήν την κατεύθυνση πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει συμβάλει και στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, αλλά και στη συζήτηση μέσα στην αριστερά και την κοινωνία για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα».

Οι δύο μέρες πλούσιας συζήτησης -παρακαταθήκη για να γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις σε κάθε πόλη και γειτονιά που παρεμβαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ - άφησαν κατά γενική ομολογία ικανοποιημένους όσους συμμετείχαν. Η όρεξη για απαντήσεις, φάνηκε και από το γεγονός ότι στη διάρκεια του διημέρου το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο διακίνησε βιβλία αξίας 720 ευρώ, ενώ πουλήθηκαν ακόμα 20 αντίτυπα της νέας έκδοσης, του μεταφρασμένου στα ελληνικά βιβλίου του Κρις Χάρμαν «Καπιταλισμός Ζόμπι».

Διαβάστε επίσης:

Διήμερο ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στην Πάντειο

Οι επιλογές της Αριστεράς