ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΠΑΝΤΟΥ Η ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ Το ποτάμι συνεχίζει ορμητικά

Ενας νέος απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας ήταν η Πανεργατική της 23 Φλεβάρη. Πάνω από 100 χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στην Αθήνα, προσθέτοντας έναν ακόμα δυνατό κρίκο στην αλυσίδα των συγκλονιστικών πανεργατικών της τελευταίας χρονιάς. Η απεργία νέκρωσε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, σε διυλιστήρια, ναυπηγεία, μεταφορές-πλοία, λιμάνια, χαλυβουργία, οικοδομή το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε το 100%, ενώ σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 90%.

Τα περισσότερα σχολεία έμειναν για δεύτερη ημέρα κλειστά, οι δήμοι, τα νοσοκομεία και τα υπουργεία υπολειτούργησαν. Ακόμα και τα μαγαζιά σε πολλές περιοχές έκλεισαν, χρησιμοποιώντας είτε τα αφισάκια του τοπικού συλλόγου, είτε χειρόγραφα σημειώματα που έγραφαν απεργία. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι κατέφθαναν στις προ-συγκεντρώσεις των σωματείων τους. Με βασικό σύνθημα «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ, ούστ!», το πολυπληθές μπλοκ της ΠΟΕ ΟΤΑ (με πανώ των Σωματείων Πειραιά, Αθήνας, Αγ.Παρασκευής, Αρτέμιδας κ.α) ανέβηκε από την πλ. Καραϊσκάκη μέσω Χαλκοκονδύλη και παρατάχθηκε στην Πατησίων, όπου υπήρχαν και άλλα μπλοκ των ΟΤΑ.

Από την Σωκράτους ξεκίνησε το μπλοκ των εργαζομένων των ΕΛΤΑ για να ανέβει μέσω Μάρνη προς το Πεδίο του Αρεως. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι εργαζόμενοι του Σωματείου Εργαζομένων Φυλάκων Αττικής. Στο υπουργείο Υγείας, από την μεριά της Στουρνάρα ήταν η προσυγκέντρωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ από την άλλη στην Αριστοτέλους ήταν η προσυγκέντρωση των γιατρών του ΙΚΑ, της ΟΕΝΓΕ, των εργαζόμενων στην Ψυχική Υγεία, στο ΚΕΘΕΑ, στα Κέντρα Πρόληψης.

Η ΓΕΝΟΠ βγήκε μέσω Στουρνάρη στην Πατησίων και βάδισε προς το Πεδίο του Αρεως, ενώ το πανϊατρικό μπλοκ παρατάχθηκε στην Πατησίων δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ. “Αντιπροσωπεύουμε την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στην ειδική αγωγή, ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου”, μας είπε η Σοφία, ψυχολόγος στο ίδρυμα Θεοτόκος, “Απεργούμε σήμερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν κλάδος, γιατί καθυστερούν ή μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο, αλλά και για όλη τη γενική κατάσταση υποβάθμισης της ζωής μας. Οι κυβερνήσεις δείχνουν αδιαφορία για το σκοπό που επιτελούμε, εξυπηρετούμε άτομα με ειδικές ανάγκες, με νοητική υστέρηση, σύνδρομα, αυτισμό, ψυχιατρικά περιστατικά. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σήμερα, καλά κάνει ο κόσμος και ξεσηκώνεται”.

Λύση

“Κάθε μέρα χάνονται πολλές θέσεις εργασίας στο χώρο του επίπλου, θα κλείσουν όλα τα μαγαζιά, δεν υπάρχει δουλειά”, μας είπε ο Κώστας εργαζόμενος σε εργοστάσιο επίπλου, που μαζί με τους συναδέλφους του βρέθηκε στο Πεδίο του Αρεως, “Δεν έχουμε σωματείο, αλλά αποφασίσαμε να έρθουμε, πρώτη φορά. Απεργία πρέπει να κάνουμε, δεν έχουμε άλλη λύση, μας έχουν φτάσει στο αμήν”. Η πιο δυνατή στιγμή στην συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ήταν όταν το λόγο πήρε ο Χασάν Κατσουάν από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας που με εξασθενημένο σώμα αλλά δυνατή φωνή είπε: “Χαίρομαι που ένας υποστηρίζει τον άλλο, σαν εργαζόμενοι, για να ακουστεί η φωνή μας.

Η κυβέρνηση είναι οι τρομοκράτες και οι απατεώνες. Παίρνω αυτή την ευκαιρία να μιλήσω, όσο σας βλέπουμε μπαίνει μέσα μας μια δύναμη που δεν πρέπει να κρυφτεί. Να ξέρετε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός Ελλήνων εργατών και μεταναστών Εργατών. Ολοι στο ίδιο καράβι είμαστε, θα το παλέψουμε, μέχρι το θάνατο, αν υπάρχει κάποιος που θέλει να μας διαχωρίσει, να ξέρει πολύ καλά, δε θα καταφέρει τίποτα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”. Με τη λήξη των ομιλιών, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε να ανεβαίνει προς το Σύνταγμα, ταυτόχρονα μέσω Σταδίου και Πανεπιστημίου. Ακολούθησε το κυρίως συλλαλητήριο από το

Μουσείο μέσω Πατησίων και από Πεδίο του Αρεως μέσω Γ’ Σεπτεμβρίου. Όταν τα μπλοκ από Γ’ Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ομόνοια άρχισαν τμηματικά να εισχωρούν στην πορεία που ήδη βάδιζε στην Πατησίων μέσω Πανεπιστημίου και μέσω Σταδίου. Εκατοντάδες σιδηροδρομικοί πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αττικής και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους ηγήθηκαν της απεργιακής διαδήλωσης προς τη Βουλή.

Αμέσως μετά ήταν τα πανό της Κερατέας με υπογραφή της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Λαυρεωτικής. “Ζούμε σε μια περιοχή με ιστορική σημασία, είναι αρχαιολογικός τόπος με στοές από μεταλλεία παλιά”, μας είπε η Μαρία. “Τα απόβλητα θα καταλήξουν στις παραλίες και τις θάλασσες, απειλείται όλος ο υδροφόρος ορίζοντας. Δε μας δίνει κανείς σημασία, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, έχουν κατεβάσει χιλιάδες ΜΑΤ, μπήκαν και στην πόλη μας μέσα, έχουμε φάει του κόσμου τα χημικά, με το παραμικρό ρίχνουν δακρυγόνα. Ολη την Αθήνα αφορά αυτός ο αγώνας. Για τα συμφέροντα λίγων γίνονται όλα. Εχουμε συμπαράσταση από πολλά συνδικάτα”. Ακολουθούσε ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων με τα πανό του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και του ΣΕΦΚ, αμέσως μετά βάδιζαν οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ και η ΟΤΟΕ.

Πιο πίσω η ΠΟΣΤ, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, η ΟΜΥΛΕ, το μαζικό μπλοκ των εργαζόμενων στην Υγεία, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ. Ανάμεσα στον ΗΣΑΠ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μεσολαβούσε το μεγαλύτερο μπλοκ της απεργιακής διαδήλωσης, αυτό των εκπαιδευτικών. Χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές που βρίσκονταν στη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας έδειξαν τον αναβρασμό που επικρατεί στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές και με την τόσο μαζική παρουσία τους έστειλαν μήνυμα απεργιακής κλιμάκωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το κομμάτι που δέχτηκε την πιο σκληρή επίθεση των ΜΑΤ.

Μπλοκ

Στη συνέχεια έρχονταν οι εργαζόμενοι στην ΕΜΔΥΔΑΣ και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ενώ ανάμεσα στα παραπάνω μπλοκ συνδικάτων διαδήλωναν με τα πανό τους εργαζόμενοι από δεκάδες μικρούς και μεγάλους χώρους και εργοστάσια, όπως το συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, το Συντονιστικό Συμβασιούχων, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εφοριακών, την Ομοσπονδία Συλλόγων υπουργείου Εσωτερικών, την Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού και πολλά ακόμα. “Κάιρο, Αθήνα και Βεγγάζη, με επανάσταση η κοινωνία αλλάζει” και “Κάιρο, Κάιρο, Κάιρο παντού και τα μυαλά στα κάγκελα του καπιταλισμού”, ακούγονταν από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε “απεργίες διαρκείας μέχρι τη νίκη” καλούσε το πρώτο πανό από το μπλοκ του ΣΕΚ, ενώ αμέσως μετά ακολουθούσε το μαζικότατο για άλλη μια φορά μπλοκ των μεταναστών που ξεσήκωναν τους διαδηλωτές με τα συνθήματά τους όπως Liberte!-Ελευθερία! υπό τους ήχους των κρουστών.

Καθ’όλη τη διάρκεια της πολύωρης διαδήλωσης, απεργοί στα πλαινά της πορείας δε σταμάτησαν να χειροκροτούν τους μετανάστες. Ακριβώς πίσω διαδήλωσαν οι μαθητές Anticapitalista. “Εμείς έχουμε κατέβει στο δρόμο κυρίως για τις συγχωνεύσεις των σχολείων”, μας είπε η Ειρήνη, μαθήτρια στο 42ο Λύκειο. “Οι συγχωνεύσεις δεν πρέπει να γίνουν γιατί τα τμήματα είναι ήδη μεγάλα, πού θα φτάσουν; Επίσης πολλοί καθηγητές θα χάσουν την οργανική τους. Οργανώνομαστε σαν μαθητές για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση. Επιπλέον το σχολείο μας είναι στην καρδιά και μιας άλλης κόντρας, της μάχης ενάντια στο ρατσισμό. Κολλάμε αφίσες, μοιράζουμε προκηρύξεις, συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη και σήμερα ήρθαμε μαθητές στην απεργία”.

Στο μπλοκ της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων βάδισαν μια σειρά σωματεία όπως το Σωματείο της Ιντρακόμ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Ειδικής Αγωγής, η νοσοκομειακή επιτροπή του Αγία Σοφία, οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ακολουθούσαν τα πανό των εργαζόμενων στα ΜΜΕ με τους Financial Crimeς να δίνουν τον τόνο των συνθημάτων, των εργαζόμενων της περιφέρειας Αττικής. “Απεργούμε για μην καταργηθεί η δημόσια υγεία και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας μας που είναι τραγικές”, μας είπε η Αννα Παϊσίου γιατρός στο Αγία Σοφία, που κρατούσε το πανό της νοσοκομειακής επιτροπής.

“Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών θα πέσει, στα τμήματα των επειγόντων όπως οι παιδιατρικές ή οι χειρουργικές οι αναμονές είναι φοβερές, οι συνάδελφοι κάνουν 24ωρο συν πρωινό ωράριο, τώρα πληρωθήκαμε εφημερίες του Οκτωβρίου. Η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας δεν έχει ξαναγίνει στα ελληνικά δεδομένα, πιστεύω όμως ότι δε φτάνει, είμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι ένα καζάνι που βράζει. Θέλει μεγαλύτερη οργάνωση”. “Κατέβηκα στο δρόμο όχι για να διεκδικήσω ‘συντεχνιακά’ αιτήματα”, συμπληρώνει η Μαρία Θεοδοσάκη, εργαζόμενη στο Αγία Σοφία.

“Είμαι εργαζόμενη σε νοσοκομείο και κατέβηκα στο δρόμο για να φωνάξω ‘πάρτε τα λεφτά από αυτούς που τα έκλεψαν’, να πληρώσουν αυτοί που είναι ένοχοι, υπάρχουν λεφτά που τα έχουν λίγοι και μετρημένοι, από εκεί να τα πάρουν”. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαλύσει την πορεία με την αστυνομία να χτυπά από πολύ νωρίς τους διαδηλωτές -στην Ομόνοια έπεσαν τα πρώτα χημικά στους εκπαιδευτικούς- η απεργιακή διαδήλωση δεν έσπασε. Οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί που συμμετείχαν στην πορεία και τα εκατομμύρια που απήργησαν στις 23 Φλεβάρη, είναι μια τεράστια δύναμη που μπορεί να κλιμακώσει μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και των μέτρων της. Λένα Βερδέ