ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ: “Εσχάτη προδοσία” η συμπαράσταση στην Αίγυπτο!

"Εσχάτη προδοσία" σημαίνει ότι απειλούνται να καταδικαστούν ακόμα και στην ποινή του θανάτου. Οι 52 συνελήφθηκαν το Σάββατο (20 Φλεβάρη) στη διάρκεια μιας εισβολής της αστυνομίας σε εκδήλωση - βιντεοπροβολή της "Οργάνωσης Διεθνείς Σοσιαλιστές" (ISO) στο Χαράρε, την πρωτεύουσα, για την επανάσταση στην Αίγυπτο και τις επιπτώσεις της στις πολιτικές εξελίξεις στην ίδια την Ζιμπάμπουε. Ο εισαγγελέας στο κατηγορητήριο ισχυρίστηκε ότι ο Μουνυαραντζί Γκβισάι, ηγετικό στέλεχος της ISO και πρώην βουλευτής και πολλοί άλλοι από αυτούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση-βιντεοπροβολή οργάνωναν "την ανατροπή της συνταγματικής κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε... με τον Αιγυπτιακό τρόπο".

Η αστυνομία απαγόρευσε στους 52 να συναντηθούν με τον δικηγόρο τους. Μέχρι την Τετάρτη που προσήχθησαν στο δικαστήριο ούτε οι κατηγορούμενοι, ούτε οι συνήγοροί τους ήξεραν ότι κατηγορούνται για "εσχάτη προδοσία". Ο εισαγγελέας δεν θεωρούσε καν ότι χρειάζεται να είναι παρόντες και οι 52 στο δικαστήριο όταν τους απάγγειλε το κατηγορητήριο και έδειχνε έκπληκτος όταν ο δικηγόρος τους ζήτησε να είναι οι κατηγορούμενοι εκεί -και διπλά έκπληκτος όταν το δικαστήριο διέταξε την προσαγωγή τους. Στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν την αστυνομία όχι μόνο για την κακομεταχείρισή τους αλλά και για τον βασανισμό τους με στόχο την "ομολογία". Από τα "στοιχεία" που έχει στα χέρια της η εισαγγελία κανένα δεν μπορεί να στηρίξει στα σοβαρά το κατηγορητήριο.

Εισβολή

Η αστυνομική εισβολή, οι συλλήψεις και οι βαριές κατηγορίες είναι κομμάτι της γενικής καταστολής που ασκεί το δικτατορικό καθεστώς του Ρόμπερτ Μουκάμπε εν’ όψει των εκλογών που ενδέχεται να γίνουν στα τέλη της φετινής χρονιάς. Ο Μουγκάμπε τρέμει στην ιδέα μιας εξέγερσης που θα σάρωνε το καθεστώς του, όπως έγινε στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Η καταστολή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Αφρική. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εμπειρίες της Αιγύπτου και της Τυνησίας έχουν εμπνεύσει πολλούς εργάτες και φτωχούς σε όλο τον κόσμο», έλεγε στο μήνυμά του ο Μπονγκάνι Μασούκου από το «Συνέδριο των Νότιο-Αφρικανικών Συνδικάτων» (COSATU) -μια εργατική ομοσπονδία με πάνω από 1.9 εκατομμύρια μέλη - «να ορθώσουν το ανάστημά τους και να απαιτήσουν ένα τέλος στις δικτατορίες, την διαφθορά και την αδικία κάθε είδους. H Cosatu καταδικάζει την συνεχιζόμενη καταστολή των πολιτικών ακτιβιστών στη Ζιμπάμπουε... Η φυλάκιση 52 περίπου ακτιβιστών της ISO στο Χαράρε με αβάσιμες κατηγορίες για την υποτιθέμενη συνομωσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης δείχνει την κατάσταση της ανασφάλειας που κυριαρχεί στη χώρα...»