Εκδήλωση για το χρέος στην Αλεξανδρούπολη

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Σπύρος Λαπατσιώρας από το Περιοδικό Θέσεις και ο Σωτήρης Κοντογιάννης από την Εργατική Αλληλεγγύη. Ο ΔΡΑΣΕ έχει καταφέρει να συσπειρώσει μια ομάδα αγωνιστών από όλο σχεδόν το φάσμα της αριστεράς. "Η κίνησή μας", γράφει η διακήρυξη του, "δεν είναι κόμμα ή παράταξη και όχι μόνο δεν έρχεται σε αντιπαλότητα με τα κόμματα της Αριστεράς αλλά επιδιώκει το δυνάμωμά τους..." Η κρίση, σύμφωνα με τον Σπύρο Λαπατσιώρα, είναι προϊόν "συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών", δηλαδή άμεσα δεμένη με το "νεοφιλελεύθερο μοντέλο".

Η κρίση μπορεί να πάρει πολύ πιο οξυμένη μορφή στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες μέρες. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 17 Μάρτη, η μέρα που τα Γερμανικά δικαστήρια αναμένεται να αποφασίσουν για τη νομιμότητα ή μη της "διάσωσης" των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης. Η αριστερά πρέπει να έχει σαν σύνθημα τη διαγραφή του χρέους. Μια παύση πληρωμών, είπε, θα οδηγήσει σε μια περισσότερο ή λιγότερο ριζική αναδιαπραγμάτευση -εκτός βέβαια αν συζητάμε για μια επανάσταση που φυσικά θα κάνει πολύ-πολύ περισσότερα.

Πυρήνας

Ο Σωτήρης Κοντογιάννης συνέδεσε την κρίση με τον ίδιο τον πυρήνα του καπιταλισμού -"είναι μια κρίση υπέρ-συσσώρευσης όπως το είχε προβλέψει ο Μαρξ", είπε. Τα σχέδια της άρχουσας τάξης για να απαλλαγούν από τον "γόρδιο δεσμό" του χρέους είναι παρανοϊκά. Τη λύση μπορεί να δώσει μόνο η εργατική τάξη. "Διαφωνώ με τις απόψεις που λένε ότι ο κόσμος κάθεται στον καναπέ" είπε. Το εργατικό κίνημα έχει δώσει -και συνεχίζει να δίνει- σκληρές μάχες. Το ίδιο έκανε και τη δεκαετία του 1930. Το πρόβλημα τότε ήταν η αριστερά -που αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Σήμερα χρειάζεται να χτίσουμε μια νέα, καλύτερη αριστερά, μια αριστερά με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό. Για αυτό το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που προωθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τεράστια σημασία. Η εκδήλωση έγινε είδηση στα τοπικά κανάλια. Ο ΔΡΑΣΕ προγραμματίζει να οργανώσει και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις στο προσεχές μέλλον.