ΛΙΒΥΗ: Νίκη στην εξέγερση Οχι επέμβαση ΗΠΑ-ΕΕ

Η Ανατολική Λιβύη είναι εντελώς απελευθερωμένη περιοχή και η Βεγγάζη είναι το κέντρο της επανάστασης. Το Σαββατοκύριακο απελευθερώθηκε και η πόλη Ζαουΐγια που βρίσκεται στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Οι δυνατότητες του καθεστώτος να χτυπήσει τις απελευθερωμένες περιοχές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ο Καντάφι διστάζει να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, αφού δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα περάσουν με την πλευρά της επανάστασης.

Ο στρατός που παραμένει στην Ανατολική Λιβύη έχει ήδη μοιράσει όπλα στον πληθυσμό, από καλάσνικοφ μέχρι αντιαεροπορικά. Στη Ζαουΐγια είχε προηγηθεί η αυτομόληση της αστυνομίας και ακολούθησε ο στρατός. Στα Ανατολικά ο κόσμος κυκλοφόρησε ήδη την πρώτη εφημερίδα της “Νέας Λιβύης” με υπέρτιτλο “Δεν θα υποταχθούμε. Ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε”, ένα σύνθημα που έχει τις ρίζες του στην αντίσταση στην ιταλική κατοχή της χώρας.

Πάνω στη Λιβύη όμως ετοιμάζονται ήδη να χιμήξουν τα γεράκια του πλανήτη. Ολοι αυτοί που την τελευταία δεκαετία είχαν γίνει κολλητοί του Καντάφι, τώρα ψάχνουν τον τρόπο που θα επέμβουν για να δείξουν ότι βοήθησαν στην “απελευθέρωση” του κόσμου. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αρχιτέκτονες της μεγάλης “επιτυχίας” του Ιράκ, σαν τον Πολ Γούλφοβιτς και τον Τζο Λίμπερμαν. Ζητάνε άμεση δράση με ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ γύρω από τη Λιβύη και βομβαρδισμό των θέσεων του Καντάφι, αν όχι και ανάπτυξη στρατού. Το βάρος των εμπειριών σε Ιράκ και Αφγανιστάν κάνει το μεγαλύτερο μέρος των ιμπεριαλιστών να είναι διστακτικό σε τέτοιες προτάσεις. Όμως ήδη συζητάνε αν μπορούν να κάνουν κάποιου είδους επέμβαση σε μικρότερη κλίμακα. Ηδη ο ΟΗΕ αποφάσισε κυρώσεις και πιέσεις εναντίον της Λιβύης.

Ο εξεγερμένος κόσμος δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει στα διεθνή μέσα ότι δεν θέλει στο παραμικρό να ανακατωθεί καμιά ξένη δύναμη στα εσωτερικά της χώρας. Στη Βεγγάζη δηλώνουν ότι θα πολεμήσουν ενάντια στους εισβολείς, ανεξάρτητα αν αυτοί έρχονται να ρίξουν τον Καντάφι. Τα γεράκια -ευρωπαϊκά και αμερικανικά- έχουν δύο λόγους να κυνηγάνε μια τέτοια εμπλοκή. Ο πρώτος είναι πολιτικός. Νομίζουν ότι η Λιβύη τους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εμφανιστούν ότι παίζουν κάποιο ρόλο στο κύμα εξεγέρσεων που σαρώνει τον αραβικό κόσμο. Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι το πετρέλαιο. Η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου σε ολόκληρη την Αφρική. Σε συνδυασμό με τον αναλογικά μικρό πληθυσμό της, είναι μία από τις βασικές εξαγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από άποψη ξεχωριστών κρατών βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Ερώτημα

Έχει τα επιπλέον προσόντα να έχει από τα χαμηλότερα κόστη εξόρυξης, να έχει εξερευνημένο μόνο το 25% της επιφάνειάς της και να βρίσκεται πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν πετρέλαιο. Οι στενοί δεσμοί με τον ιταλικό κολλοσσό Εni εκεί οφείλονται. Δεν είναι όμως μόνο η Eni.

Πάνω από 50 διεθνείς εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στη Λιβύη. Το ερώτημα που ανοίγει για τους ιμπεριαλιστές είναι με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται αυτόν τον πλούτο στην αυριανή μέρα μετά την επανάσταση. Ήδη εκτιμάται ότι πάνω από 80% των κοιτασμάτων βρίσκεται στις περιοχές που ελέγχουν οι εξεγερμένοι. Στην Ζαουΐγια βρίσκεται ένα από τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας. Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι “όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι”. Χρειάζεται πολύ θράσος για όλους αυτούς τους νταήδες να δηλώνουν ότι θα ρίξουν τον Καντάφι και να έχουν απέναντί τους τον κόσμο που σήκωσε το ανάστημά του μπροστά στη δικτατορία.

Οι απλοί άνθρωποι στη Λιβύη ξεκίνησαν με γυμνά χέρια κατά του καθεστώτος και κατάφεραν μέσα σε λίγες βδομάδες να κερδίσουν το στρατό με τη μεριά τους, να αφοπλίσουν τους μισθοφόρους, να αναγκάσουν πιλότους να εγκαταλείψουν τη χώρα για να μην βομβαρδίσουν αμάχους. Όταν ο Καντάφι διέταξε να κοπεί το ρεύμα στη Βεγγάζη, ήταν οι εργάτες στην ηλεκτρική ενέργεια που δεν υπάκουσαν στην εντολή και δεν άφησαν την εξέγερση να απομονωθεί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται την “βοήθεια” των βομβαρδιστικών του Ομπάμα και της ΕΕ. Αυτό που θα προκαλούσε μια τέτοια επέμβαση θα ήταν περισσότεροι διχασμοί στο εσωτερικό της αντίστασης και μεγαλύτερες δυνατότητες των ιμπεριαλιστών να βάζουν εκβιασμούς. Ήδη τα διάφορα στελέχη του Καντάφι που εγκατέλειψαν την Τρίπολη για να σωθούν και εμφανίζονται ως “επαναστάτες” προσπαθούν να χτίσουν προφίλ νέου ηγέτη της χώρας.

Ο κόσμος έχει μπροστά του το καθήκον να σαρώσει όλα αυτά τα απομεινάρια. Οσο περισσότερο χώσουν τη μύτη τους οι ιμπεριαλιστές, τόσο περισσότερα στηρίγματα θα έχουν οι όψιμοι αντι-κανταφικοί. Χαρακτηριστικό του πόσο μεγάλα και διεθνή είναι τα συμφέροντα που συμπυκνώνονται αυτές τις μέρες στη Λιβύη είναι ότι η Κίνα στέλνει δική της φρεγάτα, αποσπώντας την από τους σχηματισμούς που περιπολούν στα ανοιχτά του Άντεν κατά των πειρατών για την φέρει για πρώτη φορά στη Μεσόγειο. Υποτίθεται για να προστατεύσει τους κινέζους εργαζόμενους που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά είναι προφανώς μια διεθνής επίδειξη ότι η Κίνα δεν θα είναι απούσα από τις μοιρασιές. Οι εξεγερμένοι ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες για να απελευθερώσουν την Τρίπολη. Ηδη στις εργατογειτονιές της πρωτεύουσας, όπως στην Τατζούρα, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, έχει διώξει τους μπάτσους και περιμένει με αγωνία βοήθεια από τις επαναστατικές πολιτοφυλακές. Είμαστε μαζί τους σ'αυτήν την προσπάθεια. Και ελπίζουμε να τα καταφέρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην αφήσουν κανένα περιθώριο στους ιμπεριαλιστές να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Διαβάστε επίσης:

Τυνησία