O άνθρωπός τους στην Αθήνα

Και όλα αυτά πριν από το τελευταίο κατόρθωμα του Παπανδρέου που έφερε τον Νετανιάχου στην Αθήνα την ώρα που όλος ο κόσμος θεωρεί ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Ακόμα και το πιο συντηρητικό κόμμα της Ευρώπης, οι Τόρυδες της Βρετανίας λένε ότι η Γάζα είναι σαν μια υπαίθρια φυλακή, αλλά ο «σοσιαλιστής» αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζει τη στρατιωτική συνεργασία με τον αιματοβαμμένο χωροφύλακα της Μέσης Ανατολής. Κυριολεκτικά είναι ο άνθρωπος τους για όλες τις βρόμικες δουλειές.

Σε όλη τη Μέση Ανατολή και ακόμα πιο πέρα, η αμερικάνικη πολιτική βρίσκεται σε κρίση μετά τις πολεμικές αποτυχίες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Ο Ομπάμα αναγκάζεται να απειλήσει την Τουρκία με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων για να περιορίσει τα ανοίγματα του Ερντογάν προς το Ιράν. Αυτή είναι η συγκυρία στην οποία η ελληνική κυβέρνηση συμμαχεί με το κράτος - τρομοκράτη που απειλεί να βομβαρδίσει το Ιράν.

Mε τον στρατηγό Πετρέους

Την ίδια ώρα που ο Παπανδρέου έφερνε τον Νετανιάχου στην Αθήνα, ο έλληνας πρεσβευτής στο Πακιστάν πήγαινε στην Καμπούλ για να συναντηθεί με τον στρατηγό Πετρέους, τον αμερικανό διοικητή των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Μαζί του ήταν οι έλληνες αξιωματικοί που διοικούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και το ελληνικό Τάγμα εκεί.

Ούτε λόγος, βέβαια, για να διαθέσει το ΝΑΤΟ τις τεράστιες δυνάμεις του για να σώσει τους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν που κινδυνεύουν από τις επιδημίες. Αυτό που απασχολεί τον Πετρέους και τους έλληνες αξιωματούχους που συνεργάζονται μαζί του είναι πώς θα διατηρηθεί η κατοχή στο Αφγανιστάν ενάντια στην τοπική Αντίσταση και στο φούντωμα της μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν.

Χέρι-χέρι με αυτά τα εγκλήματα πολέμου πάνε τα οικονομικά εγκλήματα της «Τρόικας» ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ με τη συνεργασία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Τα βάρβαρα μέτρα του Μνημόνιου, αφού έκοψαν μισθούς και συντάξεις και δημιούργησαν νοσοκομεία χωρίς γάζες και σχολεία χωρίς δασκάλους, έσπρωξαν την οικονομία πιο βαθειά στην ύφεση και απογείωσαν την ανεργία. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα η κατανάλωση δεν μειωνόταν με τόσο γρήγορους ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα 160.000 άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους. Αν αυτό δεν είναι οικονομικό έγκλημα, τότε τι είναι;

Η επιδείνωση της κρίσης μειώνει τα έσοδα του δημοσίου και σπρώχνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε νέες επιθέσεις. Βιάζονται να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, τις συγκοινωνίες της Αθήνας, το νερό της Θεσσαλονίκης, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να βρουν τα λεφτά για τα τοκοχρεολύσια που πληρώνουν πλουσιοπάροχα στους τραπεζίτες.

H δύναμη των απεργιών

Όμως, κάθε τέτοιο ξεπούλημα έχει μπροστά του μια σκληρή μάχη για να περάσει. Η κυβέρνηση φοβάται όχι μόνο το τι θα γίνει στις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη, αλλά και τη δύναμη των απεργιών. Οι φορτηγατζήδες απέδειξαν μέσα στο καλοκαίρι ότι το όπλο της επιστράτευσης δεν τρομοκρατεί απεργούς. Αν αυτό ισχύει μια φορά για τους φορτηγατζήδες ισχύει δέκα φορές για τους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ ή του Μετρό.

Υπάρχουν, λοιπόν, οι δυνατότητες να σταματήσουμε τους εγκληματίες που μας κυβερνούν. Το ζήτημα είναι να τις αξιοποιήσουμε. Χρειάζεται όλη η Αριστερά να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στηρίζοντας και οργανώνοντας τη συμπαράσταση στην εργατική αντίσταση και προβάλλοντας τις εναλλακτικές αντικαπιταλιστικές λύσεις. Ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτέμβρη. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα των πανεργατικών κινητοποιήσεων και να το συνδέσουμε με τις μάχες του φθινόπωρου. Και παράλληλα να ετοιμαζόμαστε για μαζική ανταρσία στις κάλπες με τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Παπανδρέου είναι σίγουρα ο άνθρωπός τους, αλλά οι μάχες δεν κερδίζονται με λιβανωτό από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Η έκβαση τους θα κριθεί στους χώρους δουλειάς, από πύλη σε πύλη κι από εργοστάσιο σε γραφείο. Εμπρός να απαντήσουμε νικηφόρα στις προκλήσεις τους.