ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το πρωί της Κυριακής 15 Αυγούστου έγινε συμβολική ανάρτηση της παλαιστινιακής σημαίας στην Ακρόπολη, ενώ το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις ενημέρωσης στα κεντρικά μετρό του Συντάγματος και της Αττικής.

Από τις 6.30 το απόγευμα ξεκίνησε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την οποία είχε καλέσει η Πρωτοβουλία συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου.

Συμμετείχαν στη συγκέντρωση με τα πανό τους η Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα», ο Σύλλογος Ιντιφάντα, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, άλλες οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς και ανένταχτοι αγωνιστές. Παρουσία είχαν και μετανάστες από διάφορες χώρες. Στην Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Ο Νετανιάχου είναι ένας πρωθυπουργός από μια χώρα-δολοφόνο. Δεν δίνουν δικαιώματα στα αδέρφια μας στην Παλαιστίνη, έχουν σκοτώσει χιλιάδες άτομα για αυτό είμαστε ενάντια στην επίσκεψη του στην Ελλάδα για να κάνει συμφωνίες. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει καμία συμφωνία με ένα δολοφόνο. Αν ήξερε τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τι ζητάνε οι Παλαιστίνιοι για τη Γάζα, τότε ίσως να λέγαμε ότι είναι ένας απλός άνθρωπος. Τώρα λέμε να μη συνεργαστούμε με ένα δολοφόνο. Αυτό που ζητάμε είναι να είναι ελεύθερη η Παλαιστίνη, με πλήρη δικαιώματα και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ».

Όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πολλαπλασιαζόταν. Σημαντική ήταν η παρουσία μαθητών και φοιτητών. «Έχουμε έρθει να διαδηλώσουμε ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου που ήρθε να συναντηθεί με τον Παπανδρέου, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Γάζας. Είναι ανεπιθύμητος. Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Παλαιστίνη, είναι άδικο αυτό που γίνεται, δεν έχουν ελευθερία αυτοί οι άνθρωποι», μας είπε η μαθήτρια Μαργαρίτα Παναγιώτοβα.

Σφαγέας

Κεντρικά αιτήματα της συγκέντρωσης ήταν να φύγει ο σφαγέας Νετανιάχου, να διακοπεί κάθε πολιτική ή στρατιωτική σχέση με το Ισραήλ, να αρθεί ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας, να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη.

Ο Γιώργος από το Σύλλογο Ιντιφάντα που συμμετείχε στην Πρωτοβουλία συλλογικοτήτων που κάλεσαν τη συγκέντρωση μας μίλησε για την ακτιβίστικη κίνηση στην Ακρόπολη και για τη σημασία της διαδήλωσης.

«Ήταν μια συμβολική κίνηση σε ένα χώρο που και διεθνώς θεωρείται ο πιο συμβολικός σε σχέση με τον ελληνικό λαό. Κάποιοι ακτιβιστές αποφασίσαμε να αναρτήσουμε την παλαιστινιακή σημαία στο χώρο της Ακρόπολης για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και αυτοδιάθεση και ταυτόχρονα να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας με την ελληνική κυβέρνηση που στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε μια στρατηγική συνεργασία με το ισραηλινό απαρτχάιντ.

Παρά τις αντιδράσεις των φυλάκων, ο κόσμος που βρισκόταν στην Ακρόπολη εκείνη την ώρα έδειξε ενδιαφέρον και γενικά η κίνηση είχε απήχηση όπως φαίνεται και από το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε η είδηση στο διαδίκτυο. Η κίνηση αυτή βοήθησε να ενημερωθεί ο κόσμος και για τη σημερινή συγκέντρωση. Κατά τη δική μου άποψη, σήμερα συγκεντρώθηκαν ανέλπιστα αρκετές εκατοντάδες κόσμου παρά το ότι είναι 16 Αυγούστου. Ο ελληνικός λαός έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει μέσα στο κατακαλόκαιρο σαν τον κλέφτη τον εγκληματία πολέμου και πρωθυπουργό του Ισραήλ».

Τη σημασία του συλλαλητηρίου και την απομόνωση της κυβέρνησης από τον κόσμο τόνισε και ο­από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο κατά το κλείσιμο της συγκέντρωσης λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν τόλμησαν να αναρτήσουν τις σημαίες του Ισραήλ στο κέντρο της Αθήνας και αυτό είναι μια νίκη για το κίνημα».