Ο Παπανδρέου βοηθάει το Ισραήλ να βγει από την απομόνωση

Έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε επίσημα το κράτος-τρομοκράτη στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη και κάλεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να του ανταποδώσει την επίσκεψη στην Ελλάδα στις...16 Αυγούστου.

Ξέρει πολύ καλά ότι αυτές οι επιλογές βρίσκουν απέναντι τους την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν με κάθε τρόπο την παλαιστινιακή αντίσταση και έχουν κατέβει στους δρόμους απέναντι στα εγκλήματα του Νετανιάχου και των προκατόχων του στην ηγεσία του Ισραήλ. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το παλαιστινιακό κίνημα από τη δεκαετία του ´80.

Όμως, αυτή η κυβέρνηση είναι αδίστακτη, δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν τον κόσμο. Η επίσκεψη του Νετανιάχου, του πρώτου Ισραηλινού πρωθυπουργού που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα, δεν είναι τυχαία αυτήν την περίοδο. Το Ισραήλ μετά το αιματοκύλισμα των ακτιβιστών βρίσκεται πιο απομονωμένο από ποτέ στη διεθνή σκηνή. Ακόμα και οι κλασικοί σύμμαχοι του έχουν φροντίσει να κρατήσουν αποστάσεις από τις τελευταίες κινήσεις του. Οι μόνοι που πάνε κόντρα...σε αυτό το ρεύμα είναι ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του Χριστόφια στην Κύπρο. Αυτή η εξέλιξη είναι τραγική αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν από τις τελευταίες χώρες που αναγνώρισαν το κράτος του Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του ´90.

«Αναβάθμιση συνεργασίας»

Τα ρεπορτάζ του Τύπου για τη δίωρη συνάντηση του Παπανδρέου με τον Νετανιάχου φέρνουν αηδία σε όποιον τα διαβάζει. Τα ΝΕΑ γράφουν στις 17 Αυγούστου: «Οι τομείς τους οποίους η Αθήνα έδωσε έμφαση για αναβάθμιση της συνεργασίας είναι ο τουρισμός μετά και τις συνεχώς αυξανόμενες αφίξεις Ισραηλινών, η αγροτική παραγωγή και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η αφαλάτωση νερού, το εμπόριο και γενικά η οικονομία με ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων και επιχειρηματιών με άξονα κυρίως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών...»

Η κυβέρνηση επιλέγει την ώρα της πιο μεγάλης απομόνωσης του Ισραήλ να το αναδείξει ως στρατηγικό της σύμμαχο στην περιοχή και να το βγάλει από τη δύσκολη θέση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνέχιση και το βάθεμα της στρατιωτικής συνεργασίας. Το 2008 είχε υπάρξει διεθνής σάλος μετά την αποκάλυψη ότι στο πεδίο βολής της Κρανέας στη Θεσσαλία πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ είχαν κάνει πρόβα βομβαρδισμών των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με την ονομασία «Ένδοξος Σπαρτιάτης». Η δεύτερη άσκηση, η «Μίνωας» τον Μάιο που πέρασε, διακόπηκε έκτακτα λόγω της επίθεσης στα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Γάζα. Από τη συνάντηση του Παπανδρέου με τον Νετανιάχου αυτό που βγήκε είναι ότι θα συνεχιστεί το φθινόπωρο.

Επίσης, παρά την οικονομική κρίση βρίσκεται στο τελευταίο διαδικαστικό στάδιο παραγγελία για κιτ αναβάθμισης βομβών (Spice 1000/2000) με συστήματα λέιζερ που αυξάνουν την ευστοχία και το βεληνεκές. Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ότι χρειάζονται περικοπές στη δημόσια «σπατάλη», αλλά σε αυτό δεν περιλαμβάνει τα δισεκατομμύρια ευρώ για τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται όλη η αριστερά και το κίνημα συνολικά να απαιτήσει να μπει τέλος σε αυτή τη βρώμικη συνεργασία. Να διακοπεί κάθε πολιτική, στρατιωτική, πολιτιστική ή αθλητική σχέση με το Ισραήλ και να κλείσει η πρεσβεία των σιωνιστών στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε το κίνημα στην Παλαιστίνη που συνεχίζει να παλεύει ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας και την κατοχή. Δεν ξεχνάμε το σύνθημα που καθορίζει τη στάση μας: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!