Αριστερή επιτυχία στην ΕΜΔΥΔΑΣ

Άνοδο των παρατάξεων της αριστεράς κατέγραψε το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των μηχανικών δημόσιων υπάλληλων (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ) που έγινε την περασμένη βδομάδα. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ψήφους είχε η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών (η παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς) που εκλέγει 2 έδρες στο νέο ΔΣ από μία που είχε. Η Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) εκλέγει 5 έδρες από 4 και η ΔΕΜ (ΚΚΕ) διατηρεί τη μία έδρα της. Συνολικά, δηλαδή, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην αριστερά έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώην ΠΑΣΚ κατέβηκε με δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια, και τα δυο με αλλαγμένο όνομα (ΕΔΑΚ και Ενωτικό Ψηφοδέλτιο), χάνοντας από μια έδρα το καθένα, ενώ η παράταξη της ΝΔ παρέμεινε στάσιμη με μία έδρα. Την αριστερή στροφή καταδεικνύει και το πλαίσιο προγράμματος που υπερψηφίστηκε και το οποίο βάζει τα αιτήματα της άμεσης κατάργησης των μνημονιακών περικοπών σε μισθούς, των εφεδρειών, διαθεσιμοτήτων κλπ, των ιδιωτικοποιήσεων και της διαγραφής του χρέους.

Οι μηχανικοί του δημόσιου είναι ένα από τα πιο σκληρά χτυπημένα κομμάτια των δημοσίων υπαλλήλων και είδαν τους μισθούς τους να πέφτουν μέχρι και 50%, ενώ οι ασφαλιστικές τους εισφορές εκτινάζονται και μπροστά τους υπάρχει η απειλή της διαθεσιμότητα-απόλυσης όπως σε όλο το δημόσιο.

Το στοίχημα που παίζεται είναι το κατά πόσο η αριστερή στροφή που καταγράφτηκε στο συνέδριο (και η ισχυροποίηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς) θα μεταφραστεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανωμένες από τα κάτω την αμέσως επόμενη περίοδο.

Αποτελέσματα εκλογών για το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΝ): 49 ψήφοι, 32,4% (5 έδρες) από 4 στο Συνέδριο του 2010

ΕΔΑΚ (πρώην ΠΑΣΚ) : 28 ψήφοι, 18,5% (3 έδρες) από 4 στο Συνέδριο του 2010

ΔΑΚ (ΝΔ) : 26 ψήφοι, 17,2% (3 έδρες) από 3 στο Συνέδριο του 2010

Συσπείρωση αριστερών μηχανικών : 22 ψήφοι, 14,5% (2 έδρες) από 1 στο Συνέδριο του 2010

Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (πρώην ΠΑΣΚ) : 12 ψήφοι, 7,9% (1 έδρα) από 2 στο Συνέδριο του 2010

ΔΕΜ (ΠΑΜΕ): 10 ψήφοι, 6,6% (1 έδρα) από 1 στο Συνέδριο του 2010

Έξω από τα μαντριά : 2 ψήφοι, 1,3%

Αριστερή Παρέμβαση : 2 ψήφοι, 1,3%