...και απλώνεται παντού

Διαδηλώσεις ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά και την επίθεση στα σχολεία έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Στην Πάτρα έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση εκτός Αθήνας. «Πάνω από 500 άτομα διαδήλωσαν στη διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου. Ενθαρρυντικό ήταν ότι κάναμε κοινή πορεία με το ΜΑΣ. Την πρωτοβουλία την είχαν πάρει οι σπουδαστές από τη ΣΔΟ στο ΤΕΙ Πάτρας, ενώ συμμετείχαν και Σύλλογοι του Πανεπιστημίου, όπως η Επιστήμη Υλικών, η Ιατρική, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Οι εκπαιδευτικοί που κατέβηκαν μπήκαν στα φοιτητικά μπλοκ. Στο ΤΕΙ συνεχίζεται η κατάληψη, ενώ στη μάχη έχουν μπει και οι διοικητικοί υπάλληλοι» μας δήλωσε η Ράνια Κούτσικου από το Τμήμα Επιστήμης Υλικών. Δυναμική ήταν η κινητοποίηση και στα Γιάννενα.

Στα Χανιά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς στήθηκε μικροφωνική από όπου διαβαζόταν η κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Προβληματική ήταν η στάση των ηγεσιών στα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε κάποιες περιοχές με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη όπου δεν έγινε καν προσπάθεια για διαδήλωση.

Στο Ηράκλειο την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση σε συντονισμό με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα επίσης πήραν οι φοιτητές. «Το συλλαλητήριο το οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Φυσικού, του Βιολογικού, της Ιατρικής, των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών. Συμμετείχαν 200 άτομα, ανάμεσα τους και καθηγητές και μαθητές, αλλά μόνο πρωτοβουλιακά. μας είπε η Έλενα Τζίκα, φοιτήτρια από το σχήμα των ΕΑΑΚ στο Φυσικό. «Το πρόβλημα ήταν ότι η τοπική ΕΛΜΕ δεν κάλεσε με τη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου για την οργάνωση του συλλαλητηρίου. Από τη μεριά των φοιτητών έχουμε βάλει στόχο να γίνει πανεκπαιδευτικό παγκρήτιο συλλαλητήριο την Πέμπτη 7/3 στο Ηράκλειο. Αυτή την πρόταση θα βάλουμε στο γύρο των Γενικών Συνελεύσεων που υπάρχει τις επόμενες μέρες».

Ο Χρήστος Κωστόπουλος από το Οικονομικό Ρεθύμνου μας είπε «κάναμε με πρωτοβουλία των ΕΑΑΚ συγκέντρωση-εξόρμηση ενημέρωσης γιατί η ΕΛΜΕ δεν είχε πάρει απόφαση. Αυτή τη βδομάδα υπάρχουν Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου για να καλέσουμε συλλαλητήριο καλύτερα οργανωμένο, ενώ την Τρίτη 12/3 έχει οριστεί από τώρα η συνέλευση όλου των σχολών μαζί όπου θα βάλουμε πρόταση για κατάληψη».