Απλώνεται η καμπάνια για την Ιθαγένεια

To Σάββατο 2 Μάρτη, μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε σύσκεψη εκπαιδευτικών-μαθητών για τις 21 Μάρτη.

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου συγκεντρώθηκαν δεκάδες υπογραφές κυρίως εκπαιδευτικών στην καμπάνια «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά» και πολλοί από αυτούς προμηθεύτηκαν το ειδικό υλικό που κυκλοφορεί -βίντεο και κείμενα- για την ιθαγένεια, αυτοκόλλητα και κονκάρδες. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να παραγγείλουν τον σχετικό φάκελο στο τηλέφωνο 2013232871.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ανάγκη να απλωθεί η καμπάνια «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά-νόμιμοι οι μετανάστες» μέσα στα σχολεία, βάζοντας σε κίνηση μαθητές, καθηγητές και γονείς, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να γίνουν πολύμορφες αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις 21 Μάρτη.

Η Γεωργία, εκπαιδευτικός από το 1ο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας ενημέρωσε για την δράση της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών. “Έχουμε κλείσει το Πνευματικό Κέντρο για προβολή ταινίας και να γυρίσουμε μετά στο σχολείο για συζήτηση με τους μαθητές. Επίσης αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα «πάμε σινεμά». Δημιουργήθηκε μια ομάδα μαθητών που θα γράψουν το δικό τους σενάριο και θα γυρίσουν τη δικιά τους ταινία, που έχει αντιρατσιστικό περιεχόμενο. Την Κυριακή 10 Μάρτη θα γίνουν γυρίσματα της ταινίας στο σχολείο που θα είναι ανοιχτό και το πρωί και το απόγευμα. Μετά τα γυρίσματα ακολουθεί συζήτηση αντιρατσιστικού περιεχομένου για τις 21 Μάρτη. Σαν Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών βάζουμε ανοιχτά το θέμα της ιθαγένειας. Η ανταπόκριση είναι φοβερή από τους μαθητές αλλά και από τους γονείς. Για τις 21 Μάρτη υπάρχουν πολλές ιδέες. Ο προσανατολισμός είναι εκείνη τη μέρα το σχολείο να λειτουργήσει ως χώρος πολυθεάματος. Να υπάρχουν αίθουσες που θα γίνουν προβολές, συναυλίες, γκράφιτι. Ήδη ετοιμάζεται και αφίσα του σχολείου για τις 21 Μάρτη που θα κολληθεί και σε άλλα σχολεία. Επίσης, εκείνη τη μέρα οργανώνονται αντιρατσιστικές δράσεις στη γειτονιά. Στις 21 Μάρτη η Ν. Φιλαδέλφεια θα είναι μια Αντιφασιστική Πόλη».

Η Ντίνα από την ίδια ΕΛΜΕ έδωσε την εικόνα από το δικό της σχολείο: «Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου έχει αποφασίσει από πολύ νωρίς ότι θα κάνει αντιρατσιστική εκδήλωση στις 21 Μάρτη. Μια ομάδα μαθητών στηρίζουν και οργανώνουν μαζί με τους καθηγητές αυτή την πρωτοβουλία. Έχουν φτιάξει ομάδες που οργανώνουν συναυλία, κείμενα, συνεντεύξεις από μετανάστες συμμαθητές τους, έκθεση φωτογραφίας και άλλη μια άλλη ομάδα θα κάνει γκράφιτι και θα κρεμάσει πανώ έξω από το σχολείο. Συζητάμε για μαζικό κατέβασμα στις 30/3 και στόχος είναι να φτιάξουμε μια μόνιμη αντιφασιστική πρωτοβουλία».

Ο Σύλλογος Δασκάλων Δυτικής Αττικής πήρε απόφαση να στηρίξει το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη, είπε ο Πασχάλης. «Την περασμένη εβδομάδα που είχαμε συζήτηση για την αξιολόγηση ήταν μαζί ο Σύλλογος Δασκάλων και η τοπική ΕΛΜΕ. Στην τοποθέτησή μου τους ενημέρωσα για τις 21 Μάρτη και υπήρχε πάρα πολύ καλή ανταπόκριση. Το ΔΣ του συλλόγου αποφάσισε ότι θα συγκροτηθεί κλιμάκιο που θα γυρίσει όλα τα σχολεία ενημερώνοντας ότι είναι μέρα κατά του ρατσισμού και διεκδικούμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Πιθανόν να μαζέψουμε τα σχολεία του Ασπροπύργου στον κινηματογράφο για να δουν αντιρατσιστική ταινία».

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση ΕΕΔΑ 

«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Ένα επίκαιρο έργο 

Ψήφισμα της Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ (23/2/2013) γ(23/2/2013)