«Μια γιορτή στου Νουριάν»: Ένα επίκαιρο έργο

Ο συγγραφέας του παιδικού αντιρατσιστικού έργου «Μια γιορτή στου Νουριάν» Φόλκερ Λούντβιχ, την Κυριακή 3 Μαρτίου, παρακολούθησε την παράσταση που παίζεται στο θέατρο Πορεία και συζήτησε με τα παιδιά και τους γονείς. Τα παιδιά συμμετείχαν κρατώντας τα κίτρινα μπαλόνια με το αίτημα «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά». Στη συζήτηση παραβρέθηκε και η Ξένια Καλογεροπούλου που έχει μεταφέρει τρία έργα του Λούντβιχ στη Ελλάδα με πρώτο το «Μορμόλη» το Νοέμβριο του 1973, που κατέληξε να γίνει σύμβολο αντίστασης στη Χούντα.

Ο Φόλκερ Λούντβιχ είναι ιδρυτής του θεάτρου GRIPS, το 1969. Το «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» (που τώρα μετονομάστηκε σε «Μια γιορτή στου Νουριάν»), υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα που παρουσίασε ποτέ το GRIPS.

“Το τραγούδι του τέλους διδάσκεται ακόμα και σήμερα στα σχολεία της Γερμανίας” είπε ο Λούντβιχ. “Στη θέση των μεταναστών ήταν τότε οι Έλληνες και οι Τούρκοι, που τώρα είναι κομμάτι της Γερμανικής κοινωνίας. Το έργο έχει παιχτεί σε πολλές χώρες: στη Γαλλία με Αλγερινούς και Αφρικανούς, στο Λονδίνο με Πακιστανούς και Ινδούς, στο Ισραήλ με Ρώσους Εβραίους και Παλαιστίνιους, στην Αυστραλία με Βιετναμέζους και Μπαγκλαντεσιανούς. Παντού σε όλο τον κόσμο υπάρχει ρατσιστική βία και προκαταλήψεις και για αυτό 40 χρόνια μετά αυτό το έργο είναι επίκαιρο».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκαναν και μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που θύμισαν ότι η παράσταση που παίχτηκε στις 19 Γενάρη είναι ένα όπλο στην καμπάνια «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά» κάτι που ευχαρίστησε ιδιαίτερα το συγγραφέα.