Πανεκπαιδευτικό κίνημα: Έγινε η αρχή...

Κάτω τα χέρια από τα σχολεία και τις σχολές, κάτω τα χέρια από την Παιδεία!

Το μήνυμα που έστειλαν με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές το Σάββατο 2 Μάρτη ήταν βροντερό.

Από τις 12 το μεσημέρι τα Προπύλαια ξεκίνησαν να γεμίζουν με κόσμο και πανό από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης παρά το κλείσιμο των κοντινότερων σταθμών του Μετρό (Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα) μία ώρα πριν με το πρόσχημα της «ασφάλειας».

Από νωρίς έφτασαν οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής. Η Βασιλική Κυρίτση μας είπε «σήμερα συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο για να διαδηλώσουμε και εμείς για τις περικοπές και τις αλλαγές που γίνονται στην Παιδεία. Κατεβαίνουμε και ως Σύλλογοι αποφοίτων τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Δουλεύουμε σε ειδικά σχολεία και το πανό μας το κατεβάζουμε προκειμένου να διαδηλώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με πιθανό κλείσιμο σχολείων, με πιθανή κατάργηση θέσεων και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που φέρνει η νέα νομοθεσία, την ελλιπή χρηματοδότηση, την υποστελέχωση από μόνιμο και σταθερό προσωπικό με βασικό τίτλο σπουδών και τις αποδεδειγμένες γνώσεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».

Η συνάδελφος της Ευμορφία Αρβανίτη, πρόσθεσε «η Ειδική Αγωγή εδώ και χρόνια, πριν και από την κρίση, στελεχώνεται με αναπληρωτές. Του χρόνου που οι αναπληρωτές θα είναι δύο χιλιάδες μάξιμουμ, τα πράγματα θα είναι χειρότερα αφού η Ειδική Αγωγή χρειάζεται δύο χιλιάδες τουλάχιστον για να λειτουργήσει. Οπότε θα έχουμε παιδιά πεταμένα στα Γενικά Σχολεία χωρίς καθόλου στήριξη».

Όσο περνούσε η ώρα, η συμμετοχή μεγάλωνε. Όταν ξεκίνησε η πορεία για το Σύνταγμα, ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των καθηγητών και των δασκάλων που με τη δυναμική παρουσία τους έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης των αγώνων στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των Ομοσπονδιών τους.

Μπροστά ήταν το πανό της ΟΛΜΕ, ενώ πολλοί Σύλλογοι Δασκάλων και Καθηγητών είχαν δικά τους πανό. Οργανωμένα κατέβηκαν οι δάσκαλοι από τον «Παρθενώνα», από τον «Περικλή», από τον Πειραιά, από τη Δυτική Αττική, από τον «Κ. Σωτηρίου», από τον Άγιο Δημήτριο, από τον Α’ Σύλλογο Αθήνας, από το Παλαιό Φάληρο, από το Αιγάλεω, από τον «Αριστοτέλη» (μπροστά από το πανό του οποίου μια ομάδα δασκάλων κρατούσε γράμματα που σχημάτιζαν τη φράση «Όλα Δημόσια»), από την Σέριφο, την Κέα και τη Σύρο, από τον «Σεφέρη».

Κοινό πανό είχαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές από τη Φυλή, τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι που φώναζαν και το επίκαιρο σύνθημα «Δημόσια Παιδεία δημοκρατική, όχι στην κατήχηση την ναζιστική», όπως και οι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που καλύπτει η Α’΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής-Ελευσίνας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Δημήτρης Καριώτης δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

«Σήμερα μπορεί να είναι πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αλλά επί της ουσίας δεν διεκδικούμε τα της Παιδείας μόνο. Το βάσανο της Παιδείας αυτή τη στιγμή είναι βάσανο όλου του ελληνικού λαού. Απλά εξειδικεύονται τα μέτρα που παίρνονται στην εκπαίδευση από τα μέτρα του Μνημονίου, από την πολιτική που διαλύει, όπως το αναφέρουμε και στο πανό μας, τη ζωή όλων των εργαζόμενων. Έχουν στόχο να δημιουργήσουν εργαζόμενους με «ασιατικό» μεροκάματο, ούτε καν των Βαλκανίων, να διαλύσουν τις κοινωνικές δομές μεταξύ αυτών και την Παιδεία μαζί με την Υγεία και την Ασφάλιση. Το σημερινό συλλαλητήριο είναι κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να συγκεντρώσουμε όλοι μαζί τα δυνάμεις μας, να προχωρήσουμε από κοινού στην ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Με δικά τους πανό κατέβηκαν ακόμα η Γ’΄ΕΛΜΕ, η Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, ο «Ανυπόταχτος Μαθητής».

Οργανωμένα συμμετείχαν στη διαδήλωση και η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το «Κίνημα Δεν Πληρώνω», οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η Πορεία, η Σπίθα. Μαζικό ήταν το μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας, ενώ ο Σύλλογος Φοιτητών της Φιλοσοφικής είχε το δικό του πανό (διαβάστε στην ανταπόκριση δίπλα).

Ο Σταύρος, μαθητής από το Καλλιτεχνικό Σχολείο του Γέρακα μας είπε «το σχολείο μας απαξιώνεται καθημερινά από τα βάρβαρα μέτρα, από τα Μνημόνια και την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, από μαθητές, γονείς και καθηγητές, πρέπει να είναι μία: αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Μετά το τέλος της διαδήλωσης ακολούθησε συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου έπαιξαν μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου. Φωτογραφίες και βίντεο από την κινητοποίηση μπορείτε να δείτε στο www.sekonline.gr.

...και απλώνεται παντού

Διαδηλώσεις ενάντια στο Σχέδιο Αθηνά και την επίθεση στα σχολεία έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Στην Πάτρα έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση εκτός Αθήνας. «Πάνω από 500 άτομα διαδήλωσαν στη διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου. Ενθαρρυντικό ήταν ότι κάναμε κοινή πορεία με το ΜΑΣ. Την πρωτοβουλία την είχαν πάρει οι σπουδαστές από τη ΣΔΟ στο ΤΕΙ Πάτρας, ενώ συμμετείχαν και Σύλλογοι του Πανεπιστημίου, όπως η Επιστήμη Υλικών, η Ιατρική, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Οι εκπαιδευτικοί που κατέβηκαν μπήκαν στα φοιτητικά μπλοκ. Στο ΤΕΙ συνεχίζεται η κατάληψη, ενώ στη μάχη έχουν μπει και οι διοικητικοί υπάλληλοι» μας δήλωσε η Ράνια Κούτσικου από το Τμήμα Επιστήμης Υλικών. Δυναμική ήταν η κινητοποίηση και στα Γιάννενα. 

Στα Χανιά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς στήθηκε μικροφωνική από όπου διαβαζόταν η κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου. 

Προβληματική ήταν η στάση των ηγεσιών στα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε κάποιες περιοχές με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη όπου δεν έγινε καν προσπάθεια για διαδήλωση. 

Στο Ηράκλειο την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση σε συντονισμό με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα επίσης πήραν οι φοιτητές. «Το συλλαλητήριο το οργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Φυσικού, του Βιολογικού, της Ιατρικής, των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών. Συμμετείχαν 200 άτομα, ανάμεσα τους και καθηγητές και μαθητές, αλλά μόνο πρωτοβουλιακά. μας είπε η Έλενα Τζίκα, φοιτήτρια από το σχήμα των ΕΑΑΚ στο Φυσικό. «Το πρόβλημα ήταν ότι η τοπική ΕΛΜΕ δεν κάλεσε με τη δικαιολογία της έλλειψης χρόνου για την οργάνωση του συλλαλητηρίου. Από τη μεριά των φοιτητών έχουμε βάλει στόχο να γίνει πανεκπαιδευτικό παγκρήτιο συλλαλητήριο την Πέμπτη 7/3 στο Ηράκλειο. Αυτή την πρόταση θα βάλουμε στο γύρο των Γενικών Συνελεύσεων που υπάρχει τις επόμενες μέρες». 

Ο Χρήστος Κωστόπουλος από το Οικονομικό Ρεθύμνου μας είπε «κάναμε με πρωτοβουλία των ΕΑΑΚ συγκέντρωση-εξόρμηση ενημέρωσης γιατί η ΕΛΜΕ δεν είχε πάρει απόφαση. Αυτή τη βδομάδα υπάρχουν Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου για να καλέσουμε συλλαλητήριο καλύτερα οργανωμένο, ενώ την Τρίτη 12/3 έχει οριστεί από τώρα η συνέλευση όλου των σχολών μαζί όπου θα βάλουμε πρόταση για κατάληψη».

Διαβάστε επίσης

Νέο τεύχος της «Τάξης μας»