Το σκάνδαλο του καπιταλισμού

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης για την υπεξαίρεση ύψους 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η υπεξαίρεση, σύμφωνα με το δικαστήριο ξεκίνησε το 1999. Ο Π. Σαξώνης, υπεξαιρούσε χρήματα από τα μετρητά που παραλάμβανε τα οποία προορίζονταν για να αποδοθούν στις ΔΟΥ ή στα ασφαλιστικά ταμεία και στο τέλος του έτους προσκόμιζε πλαστά παραστατικά. «Στο γραφείο μου γινόντουσαν οι συναλλαγές, μισή ώρα μετά το σχόλασμα των υπαλλήλων, έδινα τα χρήματα σε μια πρόχειρη σακουλίτσα», είπε κατά την απολογία του. Ο Σαξώνης ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στα οποία διασκέδαζε συχνά ο Παπαγεωργόπουλος και η σύζυγός του. Πορτιέρης στα νυχτερινά μαγαζιά του, δούλευε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Α` Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γρεγός, ο οποίος στο δικαστήριο ανέφερε ότι «δούλευε εθελοντικά στην πόρτα του νυχτερινού κέντρου του Π. Σαξώνη».

Δίπλα στην καταδίκη Παπαγεωργόπουλου ήρθε να προστεθεί και νέα κατηγορία σε βάρος του δεύτερου οπαδού της πατριωτικής δεξιάς και της ορθοδοξίας και στήριγμα του Σαμαρά στη Βόρεια Ελλάδα, του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Εναντίον του ασκήθηκαν νέες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για χειρισμούς του σε Δημόσια Έργα στο νομό Θεσσαλονίκης. Κατηγορείται ότι αντί να κάνει διαγωνισμούς, έσπαγε το έργο σε μικρότερα κομμάτια ώστε τα μπορεί να τα αναθέσει όπου θέλει χωρίς διαγωνισμό. Ο Ψωμιάδης και ο Παπαγεωργόπουλος ήταν και οι δύο οι εκλεκτοί του Σαμαρά. Τον πρώτο τον είχε χρήσει υπεύθυνο προεκλογικής καμπάνιας στην Μακεδονία και τον δεύτερο τον είχε αποκαλέσει «τίμιο και με μεγάλη προσφορά».

Λίγες μόλις μέρες μετά την ισόβια καταδίκη Παπαγεωργόπουλου ήρθε η απόφαση για τον Τσοχατζόπουλο ο οποίος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή, με δήμευση του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοαπαγίτου, πρόστιμο 520.000 ευρώ και τέσσερα χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Η απόφαση αυτή αφορά μόνο την υπόθεση για τα ανακριβή «πόθεν έσχες» που παρουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος για την υπόθεση των προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας.

Θα αναρωτηθεί κανείς τι έγινε ξαφνικά και βλέπουμε περιφερειάρχες, δημάρχους και υπουργούς να οδηγούνται στη φυλακή; Είναι κάτι σαν τη φουρτουνιασμένη θάλασσα που φέρνει στην επιφάνεια τη βρωμιά που κρύβεται στον πάτο της. Οι αποκαλύψεις είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί πολιτικές ρωγμές σε όλο το πολιτικό σύστημα. Όλη αυτή η αποσταθεροποίηση δίνει τη δυνατότητα να αποκαλύπτεται μία μικρή μόνο μερίδα του ασύλληπτου πλουτισμού που κατάφερε να αποσπάει η άρχουσα τάξη που είναι ανακατεμένη με τη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού.

Το πέπλο που σκέπαζε για χρόνια τη βρωμιά και τη δυσωδία απλά σηκώθηκε για λίγο δείχνοντας τη σαπίλα του ίδιου του συστήματος. Η πραγματική όμως κάθαρση θα έρθει μόνο όταν πάνε στη φυλακή όλοι οι υπεύθυνοι για το ασύλληπτα μεγαλύτερο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης δισεκατομμυρίων από τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη για να πάει στις τσέπες των τραπεζιτών και των μεγαλοεφοπλιστών, στο οποίο είναι μπλεγμένοι εκατοντάδες «τίμιοι» και «υπεράνω πάσης υποψίας» διαχειριστές.

Κ.Θ.