Ψήφισμα της Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ (23/2/2013) γ(23/2/2013)

Σε συνέχεια της απόφασης της ΟΛΜΕ (10/1/2013), για λήψη πρωτοβουλιών ενάντια στα φαινόμενα ρατσιστικής και φασιστικής βίας στα σχολεία και όχι μόνο αλλά και με αφορμή τη συζήτηση για την ιθαγένεια, θεωρούμε ότι η 21η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα σταθμό της δράσης μας.

Συγκεκριμένα καλούμε τους συναδέλφους να οργανώσουν σε κάθε σχολείο, ποικίλες παρεμβάσεις αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού περιεχομένου, όπως συζητήσεις, ομιλίες αφιερώματα, διαγωνισμούς ταινίες και ότι άλλο κρίνουν οι σύλλογοι διδασκόντων. Οι ΕΛΜΕ να πάρουν την πρωτοβουλία της οργάνωσης αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής συγκέντρωσης και διαδήλωσης, διαμορφώνοντας έγκαιρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της. Στο παρελθόν η ΟΛΜΕ είχε διεκδικήσει και είχε καταφέρει να κερδίσει ένα διδακτικό δίωρο από το υπουργείο παιδείας με στόχο να γίνουν συζητήσεις-δράσεις με αντιρατσιστικό περιεχόμενο στις 21 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα ήταν, αναντίρρητα, θετικά, αφού λειτούργησε σαν μια ανοιχτή συνέλευση με τους μαθητές μας, όπου ακούγονταν όλες οι απόψεις, καλλιεργούνταν ο δημοκρατικός διάλογος, καθώς και η δημιουργική συμμετοχή των παιδιών σε θέματα που άπτονται του σεβασμού στον «άλλο». Πιστεύουμε, λοιπόν, πως φέτος η σημασία μιας τέτοιας εκπαιδευτικής ευκαιρίας θα είναι ακόμη πιο σημαντική, εφόσον θα δώσει μέσω του σχολικού προγράμματος τη δυνατότητα σε συναδέλφους και συλλόγους διδασκόντων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις κατά της βίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Η 21η Μαρτίου μπορεί να γίνει ο πρώτος σταθμός, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν συντονισμένα αυτά τα φαινόμενα, που η ιστορία της ανθρωπότητας έχει προ πολλού καταδικάσει.