Αντιφασιστικό συνέδριο στο Λονδίνο

Πάνω από 400 ακτιβιστές του αντιφασιστικού κινήματος, ανάμεσά τους πολλοί συνδικαλιστές πήραν μέρος στο συνέδριο που οργάνωσε η κίνηση Unite Against Fascism (Ενωθείτε ενάντια στο Φασισμό) – UAF, το περασμένο Σάββατο. Από πολλά και διαφορετικά σημεία της Βρετανίας συγκεντρώθηκε η εμπειρία για τις μάχες ενάντια στις ρατσιστικές συμμορίες της Αγγλικής Ένωσης Άμυνας (EDL).

Το Συνέδριο ξεκίνησε με εργαστήρια και ανοιχτή συζήτηση, για το πώς οργανώνουμε ενάντια στο EDL, σχετικά με τη μετανάστευση, τον πολυπολιτισμό και την αστυνομία.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συμμετείχε στο Συνέδριο, εκπροσωπώντας την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Στην τοποθέτησή του ανέφερε: “Είναι τρομακτικό ότι έχουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε ναζιστές στην Ελλάδα. Αλλά το νέο αντιφασιστικό κίνημα είναι ενωμένο, είναι δυνατό, και μέσα σε έξι μήνες έχει απομονώσει τη Χρυσή Αυγή.

Η πολιτική κρίση έχει δώσει χώρο στους φασίστες, αλλά το εργατικό κίνημα έχει με τη σειρά του δώσει χώρο στους μετανάστες που μπαίνουν στα συνδικάτα, κατεβαίνουν στους δρόμους και συμμετέχουν στις απεργίες”. Κατήγγειλε επίσης τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την άρνηση απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών. “Αυτές οι πολιτικές ανοίγουν το δρόμο στους νεοναζί” τόνισε.

Πολλοί ακτιβιστές στο συνέδριο μίλησαν για την ανάγκη αντίστασης απέναντι στην αυξανόμενη απειλή της ισλαμοφοβίας. Η βουλευτίνα των Εργατικών, Ντάιαν Άμποτ, είπε: “Με φοβίζει η σκέψη ότι τα μεγάλα κόμματα θα πάρουν το λάθος μήνυμα από την πρόσφατη άνοδο του (εθνικιστικού κόμματος) UKIP σε εκλογές στη νότια Αγγλία. Αν ένα προοδευτικό κόμμα κινηθεί προς τα δεξιά σημαίνει υποχώρηση για όλους. Είναι προσβλητικό να λένε ότι οι μετανάστες “ρουφάνε” δημόσιο χρήμα και να μην μιλάνε για τη συνεισφορά τους. Χωρίς τους μετανάστες δεν θα υπήρχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πολλοί από τους ομιλητές υποστήριξαν ότι στους ναζί δεν πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα δημόσιου λόγου. Ο Κλοντ Μορέις, ευρωβουλευτής των Εργατικών, είπε: “Η πολιτική της άρνησης λόγου οδήγησε το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) στο περιθώριο της κοινωνίας. Κι όμως, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορούν να συμμετέχουν στις επιτροπές, να κάθονται και να μιλάνε για τη μετανάστευση”.

Χιλιάδες ευρώ

Επτά ακροδεξιά κόμματα, ανάμεσά τους το BNP, δημιούργησαν τον προηγούμενο μήνα μια νέα πολιτική ομάδα που αποκαλείται “Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικιστικών Κινημάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορούν να διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η Κριστίν Μπλόουερ, γενική γραμματέας του συνδικάτου των εκπαιδευτικών, το οποίο στηρίζει το UAF είπε: “Το BNP δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά έχει περιοριστεί σημαντικά, χάρη στις εξαιρετικά πετυχημένες καμπάνιες του UAF. Διώξαμε τους φασίστες του EDL από το Τάουερ Χάμλετς και το Γουόλθαμ Φόρεστ, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία για να μην εκλεγεί κανένας φασίστας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι και τα σχολεία μας και οι σχολές μας θα είναι καθαρές από φασίστες. Ο καθένας θα πρέπει να νιώθει ασφαλής μέσα στην τάξη του. Μια κοινωνία – πολλές κουλτούρες. Δεν πρόκειται απλά για ένα σύνθημα, αλλά βάση για μια ελεύθερη κοινωνία όπου μπορούμε να είμαστε όλοι ο εαυτός μας”.

Το συνέδριο τελείωσε με μια έκκληση να ξεφορτωθούμε τους ναζί από το Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές του 2014. Ο Νικ Γκρίφιν, ηγέτης του BNP, εκλέχθηκε ευρωβουλευτής το 2009. Ένα άλλο μέλος του BNP είχε εκλεγεί επίσης Ευρωβουλευτής αλλά λόγω της κρίσης στο BNP, προχώρησε σε διάσπαση ιδρύοντας το “Βρετανικό Δημοκρατικό Κόμμα”.

Διαβάστε επίσης

Αντιφασιστικό Μάντσεστερ